Dinmeyen acı Van depreminde 7 maddede yaşananlar

Van depreminin 7. yıldönümü
Van depreminin 7. yıldönümü

Türkiye'nin yaşadığı en büyük doğal afetlerden biri olan Van depremi, 23 Ekim 2011'de meydana geldi. 604 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan 7,2 büyüklüğündeki depreminin 7. yıl dönümünde, 7 maddede yaşananları birlikte hatırlayalım.

Van’da, 23 Ekim 2011`de 7.2 şiddetinde merkez üssü Tabanlı köyü olan deprem, Cumhuriyet tarihinin Anadolu’da meydana gelen en büyük depremlerinden biri olarak tarihe geçti.

  • Acıların unutulmadığı depremin yıl dönümünde 7 maddede yaşananlar...
Kara gün: 23 Ekim 2011
Van, 23 Ekim 2011 saat 13.41’de 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin hemen ardından bölgeye, 48 il ve 30 kurumdan arama kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma çalışmalarına 4 bin 418 kişi katıldı. 10 ülkeden 12 ekip, 42 özel eğitimli arama kurtarma köpeği ile destek verdi.
Kara gün: 23 Ekim 2011 Van, 23 Ekim 2011 saat 13.41’de 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin hemen ardından bölgeye, 48 il ve 30 kurumdan arama kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma çalışmalarına 4 bin 418 kişi katıldı. 10 ülkeden 12 ekip, 42 özel eğitimli arama kurtarma köpeği ile destek verdi.
Yeni atanmış 68 can
Eğitim için Van’a gelen ve çoğu yeni atanmış 68 öğretmenin cansız bedenine, Buse Kafe'nin enkazında ulaşıldı. Öğretmen, hemşire, doktorların uğrak yeri olan Buse Kafe, 68 kişinin mezarı oldu.
Yeni atanmış 68 can Eğitim için Van’a gelen ve çoğu yeni atanmış 68 öğretmenin cansız bedenine, Buse Kafe'nin enkazında ulaşıldı. Öğretmen, hemşire, doktorların uğrak yeri olan Buse Kafe, 68 kişinin mezarı oldu.
Depremin simgesi: Yunus
Van depreminin simgesi olmuştu. Ölen birinin eli omzundan sarkmış görüntüsüyle kurtarılmayı bekliyordu. Beklediği oldu, kurtarılmıştı fakat, mucize yarım kaldı. 13 yaşındaki Yunus Geray, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.
Depremin simgesi: Yunus Van depreminin simgesi olmuştu. Ölen birinin eli omzundan sarkmış görüntüsüyle kurtarılmayı bekliyordu. Beklediği oldu, kurtarılmıştı fakat, mucize yarım kaldı. 13 yaşındaki Yunus Geray, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti.
Atsushi Miyazaki
Arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılan Japon yardımsever Atsushi Miyazaki, artçı depremlerden birine Bayram Otel’de yakaladı. 18 gün Van'da insanları kurtarmak için uğraşan Miyazaki, enkazdan 13 saat sonra çıkartıldı. Tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
Atsushi Miyazaki Arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılan Japon yardımsever Atsushi Miyazaki, artçı depremlerden birine Bayram Otel’de yakaladı. 18 gün Van'da insanları kurtarmak için uğraşan Miyazaki, enkazdan 13 saat sonra çıkartıldı. Tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
108 saat sonra gelen mucize: Ferhat Tokay
Enkazdan sağ çıkarılan Ferhat Tokay, 108 saat sonra Sevgi Apartmanı'nın enkazından sağ olarak çıkarıldı. Tokay’ın 6 gün boyunca ayakkabılarını yastık yapıp, hortumla nefes aldığı ortaya çıktı.
108 saat sonra gelen mucize: Ferhat Tokay Enkazdan sağ çıkarılan Ferhat Tokay, 108 saat sonra Sevgi Apartmanı'nın enkazından sağ olarak çıkarıldı. Tokay’ın 6 gün boyunca ayakkabılarını yastık yapıp, hortumla nefes aldığı ortaya çıktı.
Dünya Azra bebeği konuşuyor
Erciş'te, 14 günlük Azra bebek, 5 katlı apartmanın enkazından 46 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Bebeği, küçük bir delikten uzatan annesi de kısa bir süre sonra kurtarılmış fakat babası hayatını kaybetmişti.
Dünya Azra bebeği konuşuyor Erciş'te, 14 günlük Azra bebek, 5 katlı apartmanın enkazından 46 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Bebeği, küçük bir delikten uzatan annesi de kısa bir süre sonra kurtarılmış fakat babası hayatını kaybetmişti.
Konteyner kent
İlk etapta gönderilen 75 bin çadır vatandaşlara dağıtıldı, ardından 14 bin tırla kente gönderilen 29 bin 500 konteynerle 35 konteyner kent kuran AFAD ekipleri, 175 bin depremzedeyi konteyner kentte barındırdı.
Konteyner kent İlk etapta gönderilen 75 bin çadır vatandaşlara dağıtıldı, ardından 14 bin tırla kente gönderilen 29 bin 500 konteynerle 35 konteyner kent kuran AFAD ekipleri, 175 bin depremzedeyi konteyner kentte barındırdı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >