Dünya devi, Türk ayakkabısına talip oldu

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy

TASD Yönetim Kurulu Üyesi Gürsoy, e-ticaret devi Amazon'un Türkiye'den ayakkabı satın almak istediğini ve bu konu hakkında görüştüklerini açıkladı.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Gürsoy, e-ticaret devi Amazon ile görüştüklerini ve Amazon'un, Türkiye'den ayakkabı satın almak istediğini ifade ederek, "Biz de onlara, onların istediği şartları taşıyan 40 üretici firmanın ismini verdik. Bu firmalarla görüşecekler." dedi.

Türk ayakkabısı dünyanın en büyük e-ticaret platformunda

TASD Yönetim Kurulu Üyesi Gürsoy, Amazon'un, ABD'de en büyük üçüncü ayakkabı satıcısı ve yıllık cirosunun 176 milyar dolar olduğunu belirterek, Türk ayakkabısının, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından olan Amazon'da küresel anlamda görücüye çıkacağını söyledi.

Türkiye'nin kısa vade hedefi 1 milyar dolar

Süleyman Gürsoy, yaptığı açıklamada, dünya ayakkabı ticaretinin 155 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin kısa vadede buradan 1 milyar dolarlık pay almayı hedeflediğini kaydetti.

Türkiye'nin geçen yıl 769 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yaptığını belirten Gürsoy, 155 milyar dolarlık pazardan en büyük payı Çin'in aldığını bildirdi. Gürsoy, geçen yıl Türkiye ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 80'inin Irak, Rusya ve Almanya'ya yapıldığını söyledi.

"Bu yıl hedefimiz 1 milyar dolarlık ihracat yapmak"

Süleyman Gürsoy, "Bu yıl hedefimiz 1 milyar dolarlık ihracat yapmak. Şu anda Türkiye'de yıllık üretim 380-400 milyon çift. Bunun 200 milyon çiftini kendimiz tüketiyoruz. Geriye kalan 180 milyon çiftini ihraç ediyoruz." diye konuştu.

Ayakkabıda ihracat kilogram değerin 3,5-4 dolar seviyesinde bulunduğunu, rakamın yüksek olmamasının sebebinin ihracatta terliğin ciddi pay alması olduğunu belirten Gürsoy, ayakkabı ihracatının 2023'e kadar en az 3 milyar dolara çıkması gerektiğini kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >