Dünya ekonomisinde 1 hafta nasıl geçti

Yeni bir haftaya girerken, geçen hafta dünya ekonomisinde neler yaşanmış kısaca göz atalım.

Ulusal İstatistik Ajansı ELSTAT'ın geçen hafta yayınladığı verilere göre, Yunanistan'daki işsizlik her geçen ay daha da düşüyor. Yüzde 30'lara kadar tırmanın işsizlik 2016'da yüzde 22.6'ya düştü. 2017 içinde bunun altında bir rakam olacağı tahmin ediliyor.
Yunanistan şimdiye kadarki en kötü ekonomik krizle mücadele eden Avrupa ülkesi. Atina, Uluslararası Para Fonu (İMF) ve Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere uluslararası alacaklılardan sağlanan büyük yardım karşılığında ekonomiyi canlandırmaya yönelik sert reformları gerçekleştirme sözünü tutuyor. Bakalım önümüzde süreç Yunanistan açısından neler gösterecek.
Yunanistan şimdiye kadarki en kötü ekonomik krizle mücadele eden Avrupa ülkesi. Atina, Uluslararası Para Fonu (İMF) ve Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere uluslararası alacaklılardan sağlanan büyük yardım karşılığında ekonomiyi canlandırmaya yönelik sert reformları gerçekleştirme sözünü tutuyor. Bakalım önümüzde süreç Yunanistan açısından neler gösterecek.
Rusya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Alexei Kudrin geçtiğimiz hafta Rusya'da yapılan bir panele konuşmacı olarak katıldı ve yapılacak reformların Rusya'nın Gayri safi yurtiçi hasılasını 2035 yılına kadar 2 katına çıkarabileceği yorumunda bulundu.

 Eski ekonomi bakanı ve şimdilerde Putin'in danışmanlığını yapan Kudrin'e göre 20 yıl içinde Rus ekonomisi genişlemeye devam edecek. Kudrin'e göre bunun oluşmasında Avrupa'nın yaptırımları kaldıracak olması ve ABD'nin yumuşak tutumları önemli yer tutuyor.
Rusya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Alexei Kudrin geçtiğimiz hafta Rusya'da yapılan bir panele konuşmacı olarak katıldı ve yapılacak reformların Rusya'nın Gayri safi yurtiçi hasılasını 2035 yılına kadar 2 katına çıkarabileceği yorumunda bulundu. Eski ekonomi bakanı ve şimdilerde Putin'in danışmanlığını yapan Kudrin'e göre 20 yıl içinde Rus ekonomisi genişlemeye devam edecek. Kudrin'e göre bunun oluşmasında Avrupa'nın yaptırımları kaldıracak olması ve ABD'nin yumuşak tutumları önemli yer tutuyor.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, geçtiğimiz hafta Brexit'ın İngiltere ekonomisinin en büyük riski olmadığını ve bunun daha çok AB'nin kaybı olduğuna dair açıklamada bulundu. Carney, AB'nin finansal açıdan Londra'ya bağımlı olduğunu ve parasal anlamda İngiltere'ye karşı yapılacak herhangi bir tutumun Avrupa'yı kötü etkileyeceğini savundu.

 Britanya, her yıl AB'ye 26 milyar sterlin değerinde finansal hizmet ihracat ederken bu konuda ithalatı sadece 3 milyar sterlin. Ayrıca istatistikler, İngiltere ekonomisinin Brexit oylamasından sonraki üç ay içinde aynı oranda genişlediğini gösteriyor.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, geçtiğimiz hafta Brexit'ın İngiltere ekonomisinin en büyük riski olmadığını ve bunun daha çok AB'nin kaybı olduğuna dair açıklamada bulundu. Carney, AB'nin finansal açıdan Londra'ya bağımlı olduğunu ve parasal anlamda İngiltere'ye karşı yapılacak herhangi bir tutumun Avrupa'yı kötü etkileyeceğini savundu. Britanya, her yıl AB'ye 26 milyar sterlin değerinde finansal hizmet ihracat ederken bu konuda ithalatı sadece 3 milyar sterlin. Ayrıca istatistikler, İngiltere ekonomisinin Brexit oylamasından sonraki üç ay içinde aynı oranda genişlediğini gösteriyor.
ABD'li Çevre Koruma Ajansı (EPA), Fiat Chrysler'in 100 binin üzerindeki dizel aracına emisyon standartlarını ihlal eden bir yazılım yüklediği iddiasında bulundu. Fiat Chrysler ise iddiaları reddetti. 

 Çevre Koruma Ajansına göre, 2015 yılında emisyon testlerini hileli yazılım kullanarak yanıltan Volkswagen'in yaptığı gibi manipülasyon olup olmadığının araştırıldığı ve iddialar ispatlanırsa Fiat Chrysler'in 4.5 milyar dolardan fazla para cezasına çarptırılacağı yönünde.
ABD'li Çevre Koruma Ajansı (EPA), Fiat Chrysler'in 100 binin üzerindeki dizel aracına emisyon standartlarını ihlal eden bir yazılım yüklediği iddiasında bulundu. Fiat Chrysler ise iddiaları reddetti. Çevre Koruma Ajansına göre, 2015 yılında emisyon testlerini hileli yazılım kullanarak yanıltan Volkswagen'in yaptığı gibi manipülasyon olup olmadığının araştırıldığı ve iddialar ispatlanırsa Fiat Chrysler'in 4.5 milyar dolardan fazla para cezasına çarptırılacağı yönünde.
ABD Başkanı Obama'nın yayınlamış olduğu başkanlık kararıyla, Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması yönünde talimat verdiği belirtildi. Açıklamada söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının Sudan'ın yapacağı reformlara bağlı olacağı öngörülüyor.

 ABD'deki bir başka gelişme ise başkanlığa seçilen ve 20 Ocak'ta görevi Obama'dan devralacak olan Trump'la ilgili. ABD'de yayın yapan bir gazeteye verdiği mülakatta Trump, görevi devraldıktan sonra ABD'nin Rusya'ya uygulamış olduğu yaptırımları bir süre devam ettireceğini fakat Moskova'nın iyi ilişkileri ve iyi tutumu sonrası yaptırımları kaldırabileceğini dile getirdi. ABD basını Trump'ın Rusya ile olan ilişkiler konusunda yumuşak bir tavır içinde olacağı ve iki ülke ilişkilerinin Trump'ın başkanlığında eskisi kadar sorunlu olmayacağı görüşünde.
ABD Başkanı Obama'nın yayınlamış olduğu başkanlık kararıyla, Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması yönünde talimat verdiği belirtildi. Açıklamada söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının Sudan'ın yapacağı reformlara bağlı olacağı öngörülüyor. ABD'deki bir başka gelişme ise başkanlığa seçilen ve 20 Ocak'ta görevi Obama'dan devralacak olan Trump'la ilgili. ABD'de yayın yapan bir gazeteye verdiği mülakatta Trump, görevi devraldıktan sonra ABD'nin Rusya'ya uygulamış olduğu yaptırımları bir süre devam ettireceğini fakat Moskova'nın iyi ilişkileri ve iyi tutumu sonrası yaptırımları kaldırabileceğini dile getirdi. ABD basını Trump'ın Rusya ile olan ilişkiler konusunda yumuşak bir tavır içinde olacağı ve iki ülke ilişkilerinin Trump'ın başkanlığında eskisi kadar sorunlu olmayacağı görüşünde.
Çin ihracat konusunda tehlikeli sinyaller vermeye başladı. Ülke 2009'dan bu yana en ağır ihracat düşüşünü yaşıyor. 2016 verilerine göre ihracat yüzde 7.7 düşüşte. Çin'in ihracattaki düşüşü arka arkaya ikinci yılda da sürdü. Veriler son 7 yıldaki ihracat düşüşünün büyüdüğünü işaret ediyor.

 Önümüzdeki hafta yeni gelişmelerle tekrar görüşmek üzere.
Çin ihracat konusunda tehlikeli sinyaller vermeye başladı. Ülke 2009'dan bu yana en ağır ihracat düşüşünü yaşıyor. 2016 verilerine göre ihracat yüzde 7.7 düşüşte. Çin'in ihracattaki düşüşü arka arkaya ikinci yılda da sürdü. Veriler son 7 yıldaki ihracat düşüşünün büyüdüğünü işaret ediyor. Önümüzdeki hafta yeni gelişmelerle tekrar görüşmek üzere.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >