Dünyadaki Eşitsizlik Raporu: En zengin 400 Amerikalının serveti 150 milyon yetişkinin servetinden fazla

Kaynak: Arşiv
Kaynak: Arşiv

Dünyadaki Eşitsizlik Veritabanı raporunda, en zengin 400 Amerikalının mal varlığının, ülkenin yüzde 60’ına denk gelen en alt kesimi oluşturan 150 milyon yetişkinin servetinden daha fazla olduğu açıklandı.

Servet eşitsizliği üzerine yapılan bir çalışmada, 1980’lerin başından bu yana en zengin 400 Amerikalının, ülkedeki mal varlıklarını üçe katladığı belirlendi.

Dünyadaki Eşitsizlik Veritabanı Raporu

California Üniversitesi ekonomisti Gabriel Zucman tarafından hazırlanan Dünyadaki Eşitsizlik Veritabanı raporunda, ABD'nin üst zengin ile alt kesimleri arasındaki farkın daha da açıldığına işaret edildi.

Rapor, California Üniversitesi ekonomisti Gabriel Zucman tarafından hazırlandı.
Rapor, California Üniversitesi ekonomisti Gabriel Zucman tarafından hazırlandı.

Raporda, ABD nüfusunun yüzde 0,00025’ine tekabül eden en zengin 400 Amerikalının mal varlığının, ülkenin yüzde 60’ına denk gelen en alt kesimindeki 150 milyon yetişkinin servetinden daha fazla olduğu vurgulandı.

Rapora göre, söz konusu yüzde 60'lık en alt kesimin ülke servetindeki payı 1987’de yüzde 5,7 iken 2014’te 2,1’e geriledi.

Şahsi eşyalar dahil edilmedi

Zucman raporunda, zenginlerin mal varlıklarının tespitinde araç, mobilya gibi şahsi eşyalarının sayımı zor olduğu için servetlerine dahil edilmediği not edilerek, ayrıca “Birçoğu varlıklarını offshore vergi barınaklarında gizlediğinden, son on yılda ultra zenginlerin gerçek servetini hesaba katmak daha zor hale geldi.” ifadelerine yer verildi.

Bir adam para sayarken görünüyor.
Bir adam para sayarken görünüyor.

Servetin küçük bir kesimin elinde birikmesinin, alt ve orta sınıf ailelerdeki güvenlik duygusunu aşındırdığı uyarısı yapılan raporda, gücün, zenginliklerini her geçen gün siyaseti etkilemek için kullanan ülkedeki milyarderlerin elinde biriktiğine ve bu kişilerin siyasi dengeyi kendi lehlerine değiştirdiklerine vurgu yapıldı.

Oxfam: Dünyanın yarısının zenginliği, sekiz adamın elinde

İngiliz yardım kuruşulu Oxfam'ın 2017 verilerine göre, dünyanın en zengin sekiz kişisinin serveti, dünyanın yarısını oluşturan 3.6 milyar nüfusun servetine eşit.

  • Oxfam, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun daraltılması için hükümetleri ve iş dünyasını göreve çağırmıştı.

Dünyanın en zengin ismi Amazon’un sahibi Jeff Bezos.
Dünyanın en zengin ismi Amazon’un sahibi Jeff Bezos.

Zengin ve yoksul arasındaki eşitsizliğin sanılandan daha büyük olduğunu vurgulayan Oxfam, özellikle hükümetlerin vergi cennetlerinin işleyişini sona erdirmek için beraber çalışması gerektiğini vurguluyor.

Oxfam'ın raporunu hazırlarken yararlandığı, Mart 2016'da yayınlanan Forbes'un milyarderler listesinin ilk sırasında 75 milyar dolarlık servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates var.

Dünyanın en zengini: Jeff Bezos

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Oxfam'ın verilerinden ve medya yansımalarından derlenen bilgilere göre, dünyanın en zengin ismi Amazon’un sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos’un serveti 112 milyar dolar olarak saptandı.

Bill Gates ikinci sırada

Bezos’tan sonra listenin ikinci sırasına yerleşerek dünyanın en zengin insanları arasında yer alan bir diğer isim de Bill Gates (Microsoft) olarak kaydedilirken, üçüncü isim Warren Buffet (Berkshire Hathaway) olarak gözlendi. 2018 yılı ile birlikte toplamda var olan 2 bin 200 milyarderin servetinde 900 milyar dolar artış olduğu belirlendi.

Bill Gates, 'dünyanın en zengin kişisi' unvanını Jeff Bezos'a kaptırarak ikinci sıraya gerilemişti.
Bill Gates, 'dünyanın en zengin kişisi' unvanını Jeff Bezos'a kaptırarak ikinci sıraya gerilemişti.

Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan diğer isimler ise sırasıyla, Bernard Arnault, Amoncia Ortega, Carlos Slim, Mark Zuckerberg, Larry Page, Larry Ellison ve Sergey Brin oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >