Erdoğan, Nazarbayev'i 'Türk dünyasının aksakalı' diye tanımlamıştı

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev aynı karede görünüyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev aynı karede görünüyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 'istifasını' televizyondan ulusa seslenerek duyurdu. Akıllara Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler ve 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Nazarbayev'in gerçekleştirdikleri konuşma geldi.

Kazakistan’ın Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından beri görevde olan Nursultan Nazarbayev, önceden kaydedilen ulusa sesleniş konuşmasında “Benim için kolay olmayan bir karar aldım. Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanlığından istifa ediyorum" ifadelerini kullanarak görevinden ayrıldığını duyurdu.

"İşbirliği aranan saygın aktörü"

2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Nazarbayev'in uygulamaya koyduğu politika sayesinde Kazakistan bugün bölgenin ve dünyanın işbirliği aranan saygın bir aktörü haline gelmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Ekim 2012'de düzenlenen Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunmuştu.

Kazak Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Erdoğan'a, Kazakistan'ın en yüksek devlet nişanı olan
Kazak Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Erdoğan'a, Kazakistan'ın en yüksek devlet nişanı olan
  • Erdoğan ile Nazarbayev, Başbakanlık Merkez Bina'daki baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemişti.

Nazarbayev, toplantı öncesinde Erdoğan'a Kazakistan'ın en yüksek devlet nişanı olan "Altın Kıran"ı takdim etmişti.

"Türk dünyasının bir aksakalı: Nazarbayev"

  • Erdoğan Nazarbayev'i, "Sayın Cumhurbaşkanı adeta Türk dünyasının bir aksakalı durumundadır. Sayın Nazarbayev'in uygulamaya koyduğu akılcı ve dengeli politika sayesinde Kazakistan bugün bölgenin ve dünyanın işbirliği aranan saygın bir aktörü haline gelmiştir. Ortak dil, tarih ve kültürü paylaştığımız kardeş ülke Kazakistan bağımsızlığını müteakip 20 yılda siyasi istikrarını güçlendirdi ve hızlı bir ekonomik kalkınma gerçekleştirdi." ifadeleriyle tanımlamıştı.

Erdoğan ve Nazarbayev 2012'de bir araya gelmişti.
Erdoğan ve Nazarbayev 2012'de bir araya gelmişti.

"Kazak halkı unutmayacak"

Nazarbayev, 1991'de Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde bir saat sonra ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, "Bunu Kazak halkı hiçbir zaman unutmayacak" demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >