Erdoğan ve Trump telefonla görüştü: Beyaz Saray’dan açıklama geldi

Erdoğan-Trump
Erdoğan-Trump

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, pazar günü bir telefon görüşmesi yaptılar. Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada Suriye'nin kuzeydoğusunda iki ülkenin de güvenlik endişelerini giderecek çözümlerin aranması hususunda mutabık kalındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump telefonla görüştü. Beyaz Saray’dan iki liderin görüşmesine ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapıldı.

Beyaz Saray açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

  • "Başkan Trump bugün, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir dizi önemli ikili meseyi görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin Menbiç bölgesinde bu hafta Amerikalıların trajik biçimde hayatlarını kaybetmelerinden ötürü taziyelerini sundu. Başkan Trump da Suriye’de geride kalan terörist unsurları temizlemenin öneminin altını çizdi. İki lider, güvenlik konusundaki endişelerimizi giderme amaçlı olarak Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik müzakere edilen çözümü sürdürme konusunda hemfikir oldular.
  • Liderler ayrıca Amerika’yla Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin arttırılmasına dair ortak çıkarlar konusunda da müzakerede bulundular."

Konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan haberlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Menbiç’te Amerikalıların hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak “provokasyon” değerlendirmesini yaptığı ifadesi yer aldı.

Ne olmuştu?

Amerika Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz haftalarda Amerika askerlerinin süratle Suriye’den çekileceğini söylemiş; ancak şu ana kadar açıklanan net bir çekilme takvimi açıklanmamıştı.

Trump geçen hafta da Suriye’den çekilme takvimiyle ilgili yönetiminden gelen farklı açıklamaların olduğu bir dönemde Twitter hesabından yaptığı skandal açıklamada “Eğer Türkiye PKK/YPG'yi vurursa, ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız.” ifadelerini kullanmıştı. Trump’ın küstah tehdidine Ankara’dan sert tepki gelmişti.

Trump-Erdoğan
Trump-Erdoğan

Trump'ın tehdidinin ardından iki lider telefonla görüşmüştü

Trump'ın Twitter'dan yayınladığı bu mesaj sonrasında da iki lider yine bir telefon görüşmesi yapmışlardı.

Görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı’ndan da yazılı açıklama gelmişti. Açıklamada, Erdoğan’ın ABD’nin Suriye’den çekilme kararını memnuniyetle karşıladığı ifade edilerek, Türkiye’nin bu çerçevede ABD’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattığı belirtilmişti.

Münbiç'te ABD ordusuna ait bir askeri araç konvoyda görünüyor.
Münbiç'te ABD ordusuna ait bir askeri araç konvoyda görünüyor.

Görüşmede bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Menbiç Yol Haritası’nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğinin vurgulandığı ve kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değinildiği kaydedilmişti.

Açıklamada ayrıca “Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye’nin Kürtler'le hiçbir sorunu olmadığını,ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK’nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır’’ denilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >