'F-35’in benzeri yok ancak ABD’siz kanat çırpamaz'

F-35, kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.
F-35, kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.

Türkiye'nin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 2002 yılında dahil olduğu Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi'nin 'çıkmaza' girmesi çeşitli alternatiflerinin olduğunun açıklanması ve sürecin şuan beklenen seyrinde devam etmesi geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konusuydu. Peki statü olarak ortak olduğumuz F-35 gerçekten 'bağımsız' bir uçak mı? GZT savunma kaynaklarına sordu...

Türkiye'nin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacının karşılanması için süreç işlerken, hava savunma sistemi S-400'ün Rusya'dan alınması için atılan adımlar Türkiye ve ABD arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Türkiye, ortak olduğu F-35'i alamamakla 'tehdit' edilirken GZT'nin ulaştığı uzmanlar, F-35'in alternatiflerini sıralamıştı.

Görev tanımı olarak Su-57'nin F-35’in alternatifi olmadığına dikkati çeken uzmanlar, Rusya’nın envanterinde şuan için F-35 değerinde bir uçağın bulunmadığı açıkladı.

'F-35 daha iyi bir uçak. Ama...'

GZT'nin ulaştığı savunma kaynakları, "Dünya üzerinde F-35’e denk bir uçak yok. Ama bu durum bizim için F-35’i çok iyi bir uçak yapmıyor. Çünkü her şeyiyle ABD’ye bağlı bir uçak. Siz o uçağı havalandırdığınız andan itibaren göreve gittiğiniz yerden ABD’ye anlık konum bildirimi yapabilen bir uçak. O açıdan kötü. Ama özellik bakımında harekat kabiliyeti bakımından dünyada benzeri şu anlık yok." dedi.

"F-35, Havadaki sürüleri yönlendirebiliyor"

ABD'nin bir buçuk yıl önce bir test yaptığına işaret eden savunma kaynakları, "Kendi toprağından attığı bir balistik füzeyi denizde bulunan hava savunma gemisinden atılan hava savunma füzesiyle vurdu. Bunu yaparken de denizden attığı hava savunma füzesini havadaki bir F-35 ile yönlendirdi. Uçağın kabiliyeti sadece gidip bir yerden bombayı alıp bir yere bırakmak değil bu aynı zamanda sürü çobanı, sürü İHA’ları yönetecek uçak havadaki sürüleri yönetebilecek bir uçak." ifadelerini kullandı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >