Gayrimeşru referandumu Türkmenler ve Araplar boykot etti

​Gayrimeşru referandumu Türkmenler boykot etti.
​Gayrimeşru referandumu Türkmenler boykot etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani tüm itirazlara uyarılara rağmen geri adım atmayarak dün sözde bağımsızlık referandumuna gitti. Türkmen şehri Kerkük, Tuzhurmatu ve Hanekin’i de kapsayan sözde bağımsızlık referandumunu, saldırı tehdidi altına giren Türkmenler ve Araplar boykot etti.

Gayrimeşru referandumda 7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanıldı.

Korsan referandum; Erbil, Duhok ve Süleymaniye’nin yanısıra, Türkmen yurdu Kerkük vilayetinin tamamını, yine büyük oranda Türkmenlerin yaşadığı Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesini, Diyala’nın Hanekin ilçesiyle, Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarını da kapsadı. Seçmen sayısı, ‘kağıt üzerinde’ 5 milyonu geçse de bölgedeki birçok il ve ilçede ABD, PKK ve Peşmerge güçlerine direnen kesimlerin evlerinden uzaklaştırıldığı belirtiliyor.

Barzani yönetimine yakın kaynakların iddiasına göre Irak’ın kuzeyindeki sözde bağımsızlık referandumunda yaklaşık 5.2 milyon kişi oy kullandı.

Gayrı resmi sonuçlara göre yüzde 94 “evet” oyunun çıktığı referanduma katılım oranı yüzde 72 oldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü olarak atadığı Sirvan Zirari, resmi, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın karşı çıktığı korsan referandumu . Türkmen ve Araplar boykot etti.

Türkmenlere peşmerge baskısı

Irak’taki İnsan Hakları Gözlemevi, Kerkük’te yaşayan ve referandumda oy kullanmak istemeyen aileler, peşmergeler tarafından baskı uygulanarak şehirden sürgün edildiği bildirildi. Irak News’de yer alan habere göre, IOHR, “Referanduma katılmayı reddettikleri için 250’den fazla aile geçtiğimiz iki gün boyunca Kerkük’ü terk ettiler” ifadelerini kullandı.

Irak Türkmen Cephesi’nden açıklama

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi
Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, düzenlediği basın toplantısında, ''Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde referandum yapılmamasını istememize rağmen hiç kimse bizi dinlemedi. Yasalara aykırı ve birçok tarafın karşı olduğu bu referandumun sonuçlarını tanımayacağız.'' dedi.

Irak Başbakan İbadi'den korsan referanduma sert tepki

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi,Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) referandumun gerçekleştirilmesinde sorumluluğu bulunan yetkililere karşı gerekli tedbirleri artıracaklarını söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat'ta Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Referandumun yapılması büyük riskti. Bu, Federal Mahkemenin kararına rağmen yapıldı. Anayasal değil ve sonuçlarını tanımayacağız" dedi.

"Referandum hiçbir uluslararası destek bulmadan gerçekleştirildi" diyen İbadi, "İlginçtir ki hiçbir gözetime tabi tutulmayan referanduma karar verenler sonucunu da kendileri açıkladı. Bunun sonucunu asla konuşmayacağız, tartışmayacağız ve tanımayacağız" ifadelerini kullandı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, IKBY'nin yasa dışı referandumunu “Irak halkının birliğine karşı savaş” olarak nitelendirdi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki

Referandumun gayri meşru olduğunu vurgulayan Maliki, “Tüm tarafların ve mercilerin yasal olmadığına karar verdiği bu referandum Irak halkının birliğine karşı açılmış savaştır.” ifadelerini kullandı.

Petrolü devredin

Irak’a komşu ülkelerin referanduma karşı tavrının net olduğunu belirten Maliki, bu ülkelerin IKBY’ye karşı ekonomik, siyasi ve güvenlik tedbirleri almasını istedi. Maliki, “Arap, Kürt ve diğer bileşenler, İsrail’in bu ayrılık projesine karşı durmalı” diye konuştu. Öte yandan Irak meclisi de Kerkük petrollerinin merkezi yönetime teslim edilmesi ve referandumda oy kullanan memurların görevden uzaklaştırılması kararı aldı.

Amerika’dan referandum açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) düzenlediği sözde bağımsızlık referandumuna ilişkin, "Irak'ın toprak bütünlüğünün önemine" vurgu yapan bir açıklama yaptı.

Sanders, ABD yönetiminin referandumla ilgili pozisyonunu, "DAEŞ'i ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz." sözleriyle ortaya koydu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >