Geçtiğimiz aya damga vuran akılda kalan gelişmelerle dünya turu

arşiv
arşiv

Geçtiğimiz ay gerçekleşen dünyanın dört bir tarafındaki dikkati çeken gelişmeleri sizler için derledik.

İşte geçtiğimiz ay gerçekleşen 6 ülkedeki dikkati çeken gelişmeler...

ABD-Orduda Müslüman asker azaldı

                                    ABD'nin Irak işgali sırasında milyonlarca Müslümanın katledilmesi, ABD ordusunun asker alımını etkilemeye başladı. Amerika'da yaşayan Müslümanlar artık ABD ordusunda askerlikyapmak istemiyor. Terörizm bahanesiyle ordunun Ortadoğu'da özellikle sivil Müslümanlara insanlık dışı muameleler yaptığını belirten Müslümanların ABD ordusunu tercih etmemesi üzerine ABD yönetimi çalışmalar yapmaya başladı. Youtube başta olmak üzere sosyal medya platformlarından çeşitli propaganda video programları yayınlanmaya başladı. 11 Eylül öncesinde 15 bin olan ABD ordusundaki Müslüman sayısı 2015 verilerine göre 5 bin civarına düşmüştü. Aradan geçen 3 yılda bu sayının daha da

  
azaldığı belirtiliyor.
ABD-Orduda Müslüman asker azaldı ABD'nin Irak işgali sırasında milyonlarca Müslümanın katledilmesi, ABD ordusunun asker alımını etkilemeye başladı. Amerika'da yaşayan Müslümanlar artık ABD ordusunda askerlikyapmak istemiyor. Terörizm bahanesiyle ordunun Ortadoğu'da özellikle sivil Müslümanlara insanlık dışı muameleler yaptığını belirten Müslümanların ABD ordusunu tercih etmemesi üzerine ABD yönetimi çalışmalar yapmaya başladı. Youtube başta olmak üzere sosyal medya platformlarından çeşitli propaganda video programları yayınlanmaya başladı. 11 Eylül öncesinde 15 bin olan ABD ordusundaki Müslüman sayısı 2015 verilerine göre 5 bin civarına düşmüştü. Aradan geçen 3 yılda bu sayının daha da azaldığı belirtiliyor.
Çin-Yetenekli çalışana uzun süreli vize

                                    Çin, yurt dışından yüksek yetenekli çalışanları çekmek üzere uzun süreli vize uygulamasına başladı. Ülkede çoklu giriş vizeleri 5 ila 10 yıl arasında geçerli olacak. Vize sahipleri ülkede 180 güne kadar kalabilecek, partnerlerini ve çocuklarını da getirebilecek. Çin'in ekonomik ve sosyal olarak kalkınma amacıyla belirlediği hedefler arasında yurt dışından gelecek olan uzmanlar önemli bir yer ediniyor. Sistem tanıtıldığında Çin'e 50 bin yabancı gelebilir. Belirlenen kriterler arasında Nobel ödülü ya da Olimpiyat madalyası sahibi olmak da var. Teknoloji sektörünün liderleri, girişimciler ve bilim insanları başvuru yapabilecek kişiler arasında bulunuyor.
Çin-Yetenekli çalışana uzun süreli vize Çin, yurt dışından yüksek yetenekli çalışanları çekmek üzere uzun süreli vize uygulamasına başladı. Ülkede çoklu giriş vizeleri 5 ila 10 yıl arasında geçerli olacak. Vize sahipleri ülkede 180 güne kadar kalabilecek, partnerlerini ve çocuklarını da getirebilecek. Çin'in ekonomik ve sosyal olarak kalkınma amacıyla belirlediği hedefler arasında yurt dışından gelecek olan uzmanlar önemli bir yer ediniyor. Sistem tanıtıldığında Çin'e 50 bin yabancı gelebilir. Belirlenen kriterler arasında Nobel ödülü ya da Olimpiyat madalyası sahibi olmak da var. Teknoloji sektörünün liderleri, girişimciler ve bilim insanları başvuru yapabilecek kişiler arasında bulunuyor.
Suriye-Mültecilerden kış soğuğuna pratik çözüm 

                                    Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım örgütlerinin Suriye’ye gönderdiği battaniyeler, zorunluluktan kışlık palto ve ceket haline getiriliyor. Kaynakların kısıtlı olduğu Suriye’nin Humus

  
bölgesinde terzilik yapan Baraa Abu Kadar, battaniyeleri paltolara dönüştürme fikrinin müşterilerinden geldiğini belirtiyor. Mülteci köylüler, kendilerine uyurken ısınmak için verilen battaniyelerin sadece gece işe yaradığını, gündüz ısınmak için de battaniyeleri mecburen paltoya dönüştürmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Suriyeli köylüler ellerindeki battaniyeleri, yaklaşık 4 dolar olan 2 bin Suriye Lirası'na ceket, kazak, pijama gibi giysi yaptırıyor.
Suriye-Mültecilerden kış soğuğuna pratik çözüm Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım örgütlerinin Suriye’ye gönderdiği battaniyeler, zorunluluktan kışlık palto ve ceket haline getiriliyor. Kaynakların kısıtlı olduğu Suriye’nin Humus bölgesinde terzilik yapan Baraa Abu Kadar, battaniyeleri paltolara dönüştürme fikrinin müşterilerinden geldiğini belirtiyor. Mülteci köylüler, kendilerine uyurken ısınmak için verilen battaniyelerin sadece gece işe yaradığını, gündüz ısınmak için de battaniyeleri mecburen paltoya dönüştürmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Suriyeli köylüler ellerindeki battaniyeleri, yaklaşık 4 dolar olan 2 bin Suriye Lirası'na ceket, kazak, pijama gibi giysi yaptırıyor.
Hindistan-Tac Mahal'e ziyaretçi sınırlaması

                                    Hindistan Kültür Bakanlığı, dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Tac Mahal’e ziyaretleri sınırladı. Karara göre Tac Mahal’e günde en fazla 40 bin yerli ziyaretçi kabul edilecek, ziyaret süresi de
3 saatle sınırlı olacak. Ocak ayının ilk haftasında yürürlüğe giren karara göre, 16 dolar ödeyerek tarihi eseri ziyaret edebilen yabancılara ise böyle bir sınırlama getirilmedi. Anıt mezarı her gün ortalama 35- 40 bin turist ziyaret ediyor. Bu rakam, tatil ve hafta sonlarında 60-70 bine çıkıyor. Tac Mahal, 17. yüzyılda Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından doğum yaparken ölen eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştı. Tac Mahal, Hindistan'da Türk-İslam mimarisinin önemli eserleri arasında yer alıyor.
Hindistan-Tac Mahal'e ziyaretçi sınırlaması Hindistan Kültür Bakanlığı, dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Tac Mahal’e ziyaretleri sınırladı. Karara göre Tac Mahal’e günde en fazla 40 bin yerli ziyaretçi kabul edilecek, ziyaret süresi de 3 saatle sınırlı olacak. Ocak ayının ilk haftasında yürürlüğe giren karara göre, 16 dolar ödeyerek tarihi eseri ziyaret edebilen yabancılara ise böyle bir sınırlama getirilmedi. Anıt mezarı her gün ortalama 35- 40 bin turist ziyaret ediyor. Bu rakam, tatil ve hafta sonlarında 60-70 bine çıkıyor. Tac Mahal, 17. yüzyılda Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından doğum yaparken ölen eşi Mümtaz Mahal anısına yaptırılmıştı. Tac Mahal, Hindistan'da Türk-İslam mimarisinin önemli eserleri arasında yer alıyor.
Mısır-Gizem röntken tekniğiyle çözülecek

                                    Hikayeleri duvarlara oyulan antik Mısır'ın firavunları hakkında bazı bilgiler mevcut. Ancak yeni bir teknik sayesinde artık sıradan Mısırlıların hayatları da gözler önüne seriliyor. Antik Mısırlılar papirüs artıklarının üzerine günlük hayata dair bilgiler yazıyorlardı, ancak bu yazılar okunamıyordu, yazıların olduğu objelere zarar vermeden bu mümkün değildi. Farklı ışıkları kullanan bu yeni röntgen tekniği sayesinde bu yazılar okunabilecek. Her biri tarihçiler için hazine değerinde olan bu yazılarda alışveriş listesi ya da vergi beyannameleri gibi günlük hayata dair detaylar yer alıyor.
Mısır-Gizem röntken tekniğiyle çözülecek Hikayeleri duvarlara oyulan antik Mısır'ın firavunları hakkında bazı bilgiler mevcut. Ancak yeni bir teknik sayesinde artık sıradan Mısırlıların hayatları da gözler önüne seriliyor. Antik Mısırlılar papirüs artıklarının üzerine günlük hayata dair bilgiler yazıyorlardı, ancak bu yazılar okunamıyordu, yazıların olduğu objelere zarar vermeden bu mümkün değildi. Farklı ışıkları kullanan bu yeni röntgen tekniği sayesinde bu yazılar okunabilecek. Her biri tarihçiler için hazine değerinde olan bu yazılarda alışveriş listesi ya da vergi beyannameleri gibi günlük hayata dair detaylar yer alıyor.
Norveç-Her iki otomobilden biri elektrikli 

                                    Çevre dostu otomobillerin toplam satışlar içindeki payı yüzde 52'ye dayandığı Norveç, elektrikli otomobil devriminin öncülüğünü 2017'de de kaptırmadı. İskandinav ülkesinde geçen yıl toplam satışlar içinde elektrikli otomobillerle, yakıt hücreliolduğu için emisyonsuz motorlu araçlar sınıfına giren otomobillerin payı yüzde 20,9, elektriklinin yanı sıra akaryakıt motoru da olan melez motorlu otomobillerin payı ise yüzde 31,3 oldu. Böylece Norveç'te emisyonsuz ve düşük emisyonlu otoların motorlu araç satışlarındaki payı bir yılda en az yüzde 10 oranında artmış oldu. 2025 yılından itibaren Norveç'te fosil yakıtla çalışan otomobil satılamayacak.
Norveç-Her iki otomobilden biri elektrikli Çevre dostu otomobillerin toplam satışlar içindeki payı yüzde 52'ye dayandığı Norveç, elektrikli otomobil devriminin öncülüğünü 2017'de de kaptırmadı. İskandinav ülkesinde geçen yıl toplam satışlar içinde elektrikli otomobillerle, yakıt hücreliolduğu için emisyonsuz motorlu araçlar sınıfına giren otomobillerin payı yüzde 20,9, elektriklinin yanı sıra akaryakıt motoru da olan melez motorlu otomobillerin payı ise yüzde 31,3 oldu. Böylece Norveç'te emisyonsuz ve düşük emisyonlu otoların motorlu araç satışlarındaki payı bir yılda en az yüzde 10 oranında artmış oldu. 2025 yılından itibaren Norveç'te fosil yakıtla çalışan otomobil satılamayacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >