Güvenli Bölge: ABD'yle yaşanan S-400 krizi

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar, "Güvenli Bölge"de bu hafta Türkiye'nin sınır güvenliğini yakından ilgilendiren Fırat'ın doğusunu, ABD ile gerilime neden olan S-400'ü, ABD'den alınacak olan F-35'i ve 'Patriot ile Güvenli Bölge savaşını' derinlemesine masaya yatırdı.

GZT takipçilerinin sorularıyla katılım gösterdiği ve her salı GZT sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" bu hafta da Türkiye gündemine ilişkin detayları ele aldı.

Programda bu hafta, Rusya'da alınacak olan S-400 füze sisteminden, ABD'den alınacak olan F-35 uçaklara, Venezuela'dan Patriot ile Güvenli Bölge savaşına kadar birçok konuya işaret edildi.

Sorularınız canlı yayında cevap buluyor

'Güvenli Bölge', ABD'nin Venezuela'ya uygulamak istediği yaptırımlara da yer verdi.
'Güvenli Bölge', ABD'nin Venezuela'ya uygulamak istediği yaptırımlara da yer verdi.

Venezuela'ya ABD'nin uygulamak istediği 'ambargo'ya değinen Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "Bir ülke nasıl yıkılır? Emperyalizm o ülkede isteklerini nasıl alır? Kısa metraj hızlandırılmış bir versiyonunu seyrediyoruz. 2019 yılında ve herkesin gözü önünde yaşananlara baktığında büyük bir insanlık dramı yaşanmıştı. Irakta biz bunu 1991 de gördük 2003 yılında başlayan süreçte gördük, Libya’da gördük." ifadelerini kullandı.

"ABD tehdit ediyor"

Venezuela’nın önce parasının kesildiğine değinen Yarar, "Memleket teslim olmadı iç karışıklık çıkarttılar, memleket yine teslim olmadı askeri tehdit ettiler. 'Darbe yapmıyorsunuz' diye. Şimdi ne oldu elektriğe gitti, su gitti, yağmacılık başladı şu yaşananların her biri aslında klasik dünya düzeni başladığı andan itibaren ülkeyi birebir çökertme uygulamasının fotokopisi. Spesifik eylemler var, hayata küvezde başlayan çocuklar hayatını kaybediyor." dedi.

Güvnli Bölge
Güvnli Bölge

Mete Yarar'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Venezuela’da yaptıkları insanı çileden çıkartıyor. Açlıktan insanlar ölüyor, çocuklar ölüyor, yaşlılar hayatını kaybediyor. Bu kadar ayan beyan, ABD Dışişleri Bakanı, 'Saddam gibi Libya lideri gibi yapacağız' diyor.

  • 1988 yılından beri baktığımda ben hayatımda bu kadar çılgın ötesi bir durum görmedim hiç.

Hindistan’a F-35 satmıyor ama Rusya’dan S-400 almasına da izin vermiyor. Almanya muktedir bir ülke, kredi almıyor kimseden cari açığı yok, Huawei'nin 5G sistemini eğer Almanya'ya kurarsan diyor bundan sonra sana asla istihbarat vermeyeceğim.

  • İsmail Halis: O sebeple 6 ülkeyi bir araya getirip Huawei'ye karşı ortak karar aldırdılar.

"Bugün yaşadığımız sorunlar bölgesel falan değil"

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

"Yalnızca Trump'ın çılgınlığı olamaz"

Bu kadar çılgınca davranmanın nedeni yalnızca Trump’ın çılgınlığı olamaz. Eğer ABD bu kadar derin bir devlet olduğunu söylüyorsa patron çıldırdı değil bu. Beni korkutan şey 1-2 senede ne bekleniyor? Bu acelenin bir nedeni olmalı. Uzun süreçli bir plan değil de sanki 2 sene sonrasına hazırlık yapıyor gibi davranıyor ABD.

S-400 meselesi

ABD ile rahip konusunda sorun çıktı. Ondan önce Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili yaşananlardan sonra kararlar çıkmıştı. Şu ara Türkiye’nin özellikle Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonun engellenmesi ve bunu yapmamasıyla ilgili kararlar bekletiliyor.

S-400 hava savunma sistemi
S-400 hava savunma sistemi

ABD'nin düşmanlarıyla işbirliği yasası

Şimdi s-400 almadık diyelim. Dedik ki S-400 almıyoruz. Oradaki senatoya sunulan maddeyi arkadaşlar okudular mı? Amerika’nın düşmanlarıyla işbirliği yapmakla ilgili bir yasası var. Yapanların cezalandırılmasıyla ilgili. Onların tabiriyle bir düşmanla, onlara zarar verecek birisiyle işbirliği yaptığında seni yaptırımlar listesine alıyorlar.

Biz Rusya'dan doğal gaz alıyoruz Rusya'yla ticaretimizi geliştiriyoruz. Nükleer santraller kuruyoruz biz S-400 almaya karar verdikten sonra S-400 üreten firma yasaklı listeler kapsamına alındı. Yani ABD’nin yasaklı listesine girdi.

F-35
F-35

F-35'in parçasını nereden alacağız?

Yasaklı listeye girmiş olan bir yerden ticaret yaptığında bu maddeye takılıyorsun. Ne yapacağız o zaman? Diyelim ki hiçbir sorun olmadı. Diyelim biz dedik hiçbir sorun yaşamadık 4 tane de F-35 geldi Türkiye’ye. F-35’in parçasını nereden alacağız biz? F-16 uçağının parçalarını da Patriotları da vermeyeceklermiş bize. Gelişmiş olan ne kadar şey varsa bize vermeyeceklermiş. 5 gün sonra 1 yıl sonra 2 yıl sonra ne olacağını biliyor muyuz?

  • Dünya, İkinci Dünya Savaşı öncesindeki gibi ittifaklar, müttefikler arasında kesin bir ayrıma doğru gidiyor.

Beka konusu

Beka konusunu tartışıyoruz. Bazı arkadaşlar şunu söylüyorlar. PKK, bir beka sorunu mudur? Tabi ki PKK bir beka sorunu değildir. PKK, Türkiye’den bir toprak parçası alma gücüne veya koparma gücüne sahip bir grup değildir; ama oluşturdukları sorunlarla Türkiye’nin beka sorununa yol açabilecek olan gelişmelerin bir parçasıdır. Veya bir anahtarıdır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >