Güvenli Bölge özel yayını Cerablus'ta gerçekleşti

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin fenomen programı Güvenli Bölge bu hafta; Mete Yarar, İsmail Halis'in sunumuyla GZT-Tvnet ortak yayınında Cerablus'ta ekranlara geldi. Güvenli Bölge'de Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon, Türkiye'ye yönelik gerçekleştirilen ekonomik saldırılar konuşuldu. Güvenli Bölge'de öne çıkan başlıkları derledik.

GZT'nin fenomen programı Güvenli Bölge bu hafta gündemin nabzını Cerablus’tan tuttu. Programa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür de konuk olarak Suriyeli Mültecilere ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

İsmail Halis, Güvenli Bölge'ye şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarak başladı. Halis şunları kaydetti:

  • "Ercan Çelik, Cerablus'ta verdiğimiz ilk şehidimizdi.
  • Sonrasında elbette Ercan gibi, nice yiğit toprağa düştüler. Türkiye için bu topraklar için, adalet için, güvenli bölge için toprağa düştüler.
  • Başta ilk Cerablus şehidimiz Ercan Çelik olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz"

"Cerablus, İngiliz ajan Lawrance’la Osmanlının ilk tanıştığı yerdir"

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, Cerablusa harekat öncesinde de geldiğini hatırlatarak, bölgede çekim yapıp yayınladığında, “Çocuklarımıza Fırat’ın doğusu ve Fırat’ın batısının neden önemli olduğunu anlatmalıyız burada terörden arındırılmış bölge kurmadıkça burada sonuçlar ağır olur demiştik.” İfadesini kullandı.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Ağustos ayının sonunda Fırat Kalkanı Harekatı’nın yapıldığını belirten Yarar, “Türkiye’nin kuşatmayı yardığı yer olan Cerablus benim için çok önemli olmuştur.” dedi.

Mete Yarar, Cerablus’un önemine ilişkin, “Cerablus’un Osmanlı için çok önemi var. Bu coğrafyayı elden bırakmak istemeyen bir grup var DAEŞ için bile önem arz eden bir yerden bahsediyoruz Cerablus, İngiliz ajan Lawrance’la Osmanlının ilk tanıştığı yerdir.” dedi.

"Fırat’ın kenarındasın ve susuzsun"

Mete Yarar, PYD/PKK hakim olduğu bölgede; barajları, ekili alanları doğalgazların ve petrol sahalarının büyük kısmını kontrol ettiğini belirterek şunları kaydetti:

  • "PYD’nin ne fazla direndiği konulardan bir tanesi barajların kontrol edilmesi. Böyle bir düzenin yürümesi mümkün değil. Türkiye Münbiç Bölgesi’nde atacağı adımla aslında Halep’e de elektrik vermiş olacak, El Bab’a da elektrik vermiş olacak, bölgede elektriirk ihtiyacı olan yerlere elektriği ve suyu vermiş olacak. El Bab’ın suya ihtiyacı var. El Bab’ın suyu Münbiç Bölgesi’ndeki barajdan geliyor. Baraj bölgesindeki sistem çalışmadığı için El bab Bölgesi’ne kuyulardan su çekiyorsun. Fırat’ın kenarındasın ve susuzsun. Bu, bugünki Suriye’deki oluşturulan tabloyu göstermektedir."

Mete Yarar, Türkiye'nin Suriye politikasında geri adım atmadığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bugün de birçok kişi Cerablus bölgesini geçmişte ele geçirmek için mücadele ediyordu. Cerablus isminden çok daha farklı anlamlar sarf ediyor. Türkiye muhatapları ister ABD ister Rusya ister İran olsun bu işi masayla beraber askeri operasyonları götürüyor. Türkiye santranç oynar gibi oynuyor işin ciddi olduğunda da istediklerini geri adım atmadan yapıyor.

Türkiye; Suriye konusunda kesin sonuçlarla konuşmuyor, masadan kalkmıyor muhataplarına süre veriyor muhataplarıyla verdiği süreyle ilgili görüşürüz anayasa çalışmasını sürdürüyor her türlü konuyu masaya getirerek götürüyor."

İsmail Halis-Mete Yarar
İsmail Halis-Mete Yarar

“Fransa geri adım attı”

“Fransa, Fırat’ın doğusundan önce çekilmeyeceğim demişti; fakat bugün aldığı bir kararla bugün aldığı Fırat’ın doğusundan çekilme kararı aldı. “

“Cerablus’un nüfusu terörden temizlendikten sonra 5 binden 135 bine çıktı. İnsanlar tüm zor şartlara rağmen şehre dönüyorsa, düzen sağlandığında geri dönüşlerin çoğalacağı görülüyor”

Güvenli Bölge'ye konuk olarak katılan Gaziantep Üniversite Rektörü Ali Gür, özetle şunları kaydetti:

"Eğer iyi koordine edebilirsek biz göçü avantaja da çevirebiliriz"

"Anadolu coğrafyası göçlerle birlikte kurulmuş ama çok iyi koordine etmiştir. Yanı başımızda Suriye krizi, insani dram yaşandığı zaman Türkiye gibi kadirşinas insanlardan oluşan bir ülkenin evlatları yanı başındaki drama sessiz kalamazdı. Biz dışardan birisine yardım etmedik kendi akrabalarımıza yardım ettik. Velev ki akraba olmasa bile bizim inancımız gereği, Anadolu irfanı gereği zaten mazlum ve mağdur kim olursa olsun, diline, dinine, ırkına bakmadan yardım edecektik."


"Amazon Firması bir Meksikalı göçmenin kurduğu bir firmadır"

Halkımız Suriyeli kardeşlerimize çok büyük kadirşinaslık gösterdi. Gaziantep’te biz 500 bin kardeşimizi ağırladık. Başlangıçta geri dönüşler olacak diye beklerken yaklaşık 7 yıllık bir süre geçti. Değil 500 bin kişiyi 10-15 bin kişiyi Paris’e New York’a, Berlin’e Tokya’ya koyun kaos olur biliyor musunuz? Şunu da unutmamak gerekiyor. Eğer iyi koordine edebilirsek biz göçü avantaja da çevirebiliyoruz. ABD’de şu an en büyük firmalardan olan Amazon Firması bir Meksikalı göçmenin kurduğu bir firmadır. İ phone’u Steve Jobs kurdu. Steve Jobs Suriyeli bir göçmendi. Eğer iyi koordine edebilirsek biz de bu durumu avantaja çevirebiliriz."

"Ekonomi konusundaki saldırıların nedeninin adını ortaya koymalıyız."

"Fırat’ın doğusuna Türkiye’nin yapacağı operasyonu engellemek üzere bir askeri tedbir alamayız; ama Türkiye’yi hangi noktada bundan vazgeçiririz diye bir beyin fırtınasının sonuç raporu hazırlandığını belirten Yarar, şunları kaydetti:

Ekonomik olarak hangi noktalara saldırırsak Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu engelleriz diye rapor hazırlayanlar var.

Türkiye’yi askeri anlamda Fırat’ın doğusuna girmesini engelleyecek bir faktör yok. Türkiye bugüne kadar ister Kıbrıs Harekatı ister Afrin Harekatı olsun , isterse Kuzey Irak’a yapmış olduğu en kötü zamanlarında bile bu ülke bu icraatlarını net olarak yapabildi. Potansiyel anlamda iradesi var, yapabilecek olan askeri eğitimi var, ve gücü var bunu icra edebilir. Ekonomi konusundaki saldırıların nedeninin adını ortaya koymalıyız."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >