Güvenli Bölge: Türkiye’nin beka sorunu var mı?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

Yeni nesil sosyal içerik platformu GZT'nin her salı canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta İsmail Halis ve Mete Yarar, sınır güvenliğini, F-35 ve S-400 denklemini, yerli üretim milli silahları ve sınır güvenliği konularını izleyicilerinin soruları eşiliğinde masaya yatırdı. Bölgesel sorunlara değinen Mete Yarar, gündemi meşgul eden 'beka sorunu' sorusunu ise canlı yayında açıkladı.

İsmail Halis ve Mete Yarar, yeni dünya düzenini, bölgesel ve küresel gerilimleri, Türkiye'nin sınır güvenliğini yakından ilgilendiren tüm konuları "Güvenli Bölge"de izleyicilerin de katılımıyla ele aldı.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşanan ve teröristlerin 'vur emri' verdiği görüntülerle başladı.

15 Temmuz’dan sonra bütün görüntüleri defalarca izlediğine değinen Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, "Bunların bir kısmını ben seyretmiştim hatta bu zırhlı araçlar biraz daha yanaşıyorlar içeride şehit edilen polis memuru ve Terörle Mücadele Şube Müdürünü (TEM) almaya çalışıyorlar. İki araçla geliyorlar. Onların ateş altında kaldığı görüntülerde vardı. Kapıyı kırmaya çalışıyorlardı. Orada nelerin yaşandığını içerideki görüntüler, hep gözümün önüne geliyor."

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

"Bu görüntüleri unutuyoruz"

Jandarma kışlasıyla ilgili iki olayı anımsadığına dikkati çeken Yarar, "Birincisi, devre arkadaşım o sırada jandarma biriminde albay olarak görevliydi ve olayın duyulmasıyla beraber görevde olmamalarına rağmen kışlanın önüne gelip içeri girmeye çalıştılar. Oradaki kavganın arasında yaralanmıştı. Daha sonra içeride olay bitmiş olmasına rağmen TEM müdürü ve onun polis korumasının başlarının arkasında elleri kolları bağlıyken vurulmuş olması hep aklıma geliyor. Ben de çok fazla anı var orada şehit olan kişiler, yaralananlar bu görüntüleri unutuyoruz. Bir de işin ilginç tarafı unutmayanlara unutmadıkları için dayatılan da bir zorbalıkla karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Yani 15 Temmuz’u 'neden gündemden düşürmüyorsunuz?' diyenlerle, 15 Temmuz'u hala 'kontrollü darbe' diye konuşanlarla da yaptığımız ekstra bir mücadelede var.

Türkiye'de savunma sanayi ve silah üretimi

Türkiye'de üretilen silahların, yabancı firmaların baskı ve stratejileriyle 'bitirilme' taktiklerine vurgu yapan Yarar şunları kaydetti:

"Türkiye’de üretilmiş bir silah sistemini artık dışarıdan alamıyorlar"

Savunma sanayisindeki ihtiyaçlar doğrultusunda 3 Ar-Ge projesi başlatılmasına ve 1 alanda geniş alan çağrısı yapılmasına karar verildi.
Savunma sanayisindeki ihtiyaçlar doğrultusunda 3 Ar-Ge projesi başlatılmasına ve 1 alanda geniş alan çağrısı yapılmasına karar verildi.

Coğrafyadaki genel sorunlara değinen Mete Yarar şöyle konuştu:

"Donald Trump, Golan Tepeleri'ni Suriye’den alıp İsrail’e verdi. Bugünden itibaren ABD tarafından İsrail'in bir parçası olarak kabul edildi. Canlı yayında yayımlandı. Suriye’nin Golan Tepeleri'nin verilmesini kim eleştirdi?

ABD'nin Golan Tepeleri kararı

Şu çekinceyi kenara koydunuz mu arkadaşlar? Suriye'nin bir toprağını İsrail'e veren ABD başkanı, Suriye'nin yaklaşık yüzde 40'ını kontrol altında tutmuş olduğu Fırat'ın doğusunun tamamını ben artık Fırat'ın doğusunu bağımsız bir gruba verdim demesi arasında ne fark vardır? Kararnameyle verdim arasındaki fark nedir?

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kameralara böyle poz verdi.
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kameralara böyle poz verdi.
  • Suriye'nin toprağını kararnameyle veren ABD, toprağın bu tarafı için aynısını yapabilir mi?

Doğu Akdeniz'deki son durum

Geldim Fırat’ın doğusundan Doğu Akdeniz’e, orada ne yaşandı? Paklar oluşturuldu. Fransızlar uçak gemisini bölgeye gönderdi ve Kıbrıs Rum yönetimiyle ortak tatbikat yapıyorlar. Bu arada Girit'te İsrail filosuyla Yunan askeri filoları ortak bir tatbikat içinde İsrail filosunun ambleminde bir kartal, hilal parçalarken görünüyor. Bir hilal var hilali parçalayan bir kartal var. Hadi dedim geçtim. Dedim ki olur böyle şeyler...

  • Yukarıda sıklıkla bahsettiğimiz Afganistan, Pakistan ve Çin sınırında Türki Cumhuriyetlerin olduğu bölgede yaklaşık 15 bin civarında bir IŞID grubunu oluştuğu netleşti. 15 bin kişi… Bunu da görmezden geldik diyelim…
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Libya'ya 'saldırı'

Libya’da Türkiye’nin desteklediği AB’nin ve BM’nin desteklemiş olduğu Trablus’daki Ulusal Meclis Konseyi'nin, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin oluşturduğu grup tarafından saldırıya uğradı. Şuan da belli bir kısma kadar sıkıştırmış durumda. Libya, Mısır ve BAE destekli grup tarafından ele geçirilmek üzere.

Oradan aşağı inelim 3 gün önce Sudan’da yönetime değişmek üzere saldırı düzenlendi yine körfez ve Mısır destekli bir grup tarafından.

Katar'daki banka meselesi

Katar’a geldim, bugün Katar para birimini maniple eden uluslararası 3 banka hakkında soruşturma başlatılmasıyla ilgili talimat verdi.

Oradan döndüm yukarı doğru gelmeye başladım; İran’daki devrim muhafızları ABD tarafında ‘terör’ listesine alındı. Arkasından İran Cumhurbaşkanı nükleer tesislerde nükleer bomba yapılmasıyla ilgili talimat verdiğini bugün açıkladı.

Türkiye ve ABD arasındaki gerilimin adı: F-35
Türkiye ve ABD arasındaki gerilimin adı: F-35

"Parçalanmış harita"

Döndüm Yunanistan’a, ABD Yunanistan'a F-35’ini tatbikat için gönderdi. Tatbikattaki konu, 'Yunan güçlerine saldıran bir grubun bertaraf edilmesiyle' ilgili.

Aşağı doğru indim, İngiltere ilk defa yurt dışına yani Kıbrıs’daki üssüne F-35 gönderdi."

Arkadaşlar diyorum ki dünyanın beka sorunu var. Türkiye’nin beka sorununun olmaması mümkün değil.

Sezai Temelli'ye Mete Yarar'dan cevap: Kim kime ne vadetmiş?

‘Buralar vadedilmiş topraklar, Musa bütün ömrünü bu toprakları arayarak geçirdi, geldiler bu toprakları da kuruttular’ diyen Sezai Temelli’nin açıklamalarına cevap veren Mete Yarar, “Sınırı şöyle bir geçsin, vadedilmiş toprakların öbür tarafına geçsin, PYD’nin olduğu bölgeye geçsin, Irak’a geçsin oralarda vadedilmiş topraklar. Bir geçsin bakalım kim nereyi kurutmuş? Dünyanın en büyük sulama projelerinin olduğu, dünyanın en büyük yatırımlarının olduğu yer orası. Kim kimi kurutmuş? Bir kilometre aşağı git bakalım. Ne gördün arkadaş sen? Kim kime ne vadetmiş? Musa’ya nasıl gittik biz?” ifadelerini kullandı.

2 Nisan Güvenli Bölge'de ne konuşuldu?

👇

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >