Güvenli Bölge: Zeytin Dalı zaferinin 1. yılında Afrin'den canlı yayın

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla "Güvenli Bölge" bu hafta Zeytin Dalı Harekatıyla terörden temizlenen Afrin'den GZT ve TVNET ortak yayınıyla Türkiye'nin sınır güvenliği, bölgesel ve küresel gerilimler ele alındı.

İsmail Halis ve Mete Yarar, Zeytin Dalı zaferinin 1. yıl dönümünde, yeni dünyanın asimetrik savaşlarını, bölgesel ve küresel gerilimleri "Güvenli Bölge" programında terörden temizlenen Afrin operasyonunun detayları ele alındı.

  • İsmail Halis ve Mete Yarar, harita savaşlarını ve Türkiye'nin Güvenli Bölge mücadelesini tartışıyor ve sizleri de bu tartışmaya davet ediyor.
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Afrin'de zafer konuşması

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar "Güvenli Bölge" Afrin özel yayınında, "Askerlerimiz kilometrelerce ilerlediler, güneye, batıya ve doğuya yaklaşık 2 bin kilometrekarelik bir alanı ayak basmadık yer bırakmadan temizleyerek kurtardılar. 40-50 kilometrelik alan nasıl bir alandır diye soranlara söyleyeyim. İstanbul kadar büyüklükteki bir alanı TSK ve ÖSO unsurları beraber temizlediler. Zafer konuşmasını yapabilmeyi o şehitler, o gaziler ve burada kahramanca bulunan insanlar sağladılar." ifadelerini kullandı.

Zeytin Dalı Harekatına ilişkin detayları da paylaşan Yarar, "Herkesin beklediği, planladığı aslında burada Türkiye’nin bir bataklığa sürüklenmesi ve Vietnam sendromunun Türkiye tarafından tadılması üzerine planlanmıştı. Ve herkes buna çalışmıştı. Bunun bazı koruganları (PKK’nın PYD’nin beton sığınakları) gezdik, onları yerinde gördük. Bunu niye anlatıyorum burada, yaşananları yalnızca bir PYD’nin Türkiye’ye silah göstermesi olarak anladığımızda biz bu işi anlamadık. Anlamamamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yaşananlar." dedi.

Yeni Zelandalılar hayatlarını kaybedenlerin anısına meydanlara çiçekler bırakıyor.
Yeni Zelandalılar hayatlarını kaybedenlerin anısına meydanlara çiçekler bırakıyor.

Yeni Zelanda'daki terör saldırısı

Terör koridoru

O silahın üzerine yazılan notlar, aslında burada PYD'nin Türkiye üzerine yazmaya çalıştığı, o kurmaya çalıştığı terör koridorunun işaretiydi. İkisi birbirinden hiç uzak değil.

Suriye'deki yabancı teröristler

Yabancı teröristler PYD’ye katıldılar. Adamlar bölgeyi bilmiyorlar, daha önce bölgede bir çalışma yapmamışlar, etnik veya kültürel yakınlığı olmadığı bir yere bu kadar şahsın sıradan bir şekilde gelmesinin bir anlamı yok. Hatta kullandıkları deyimlere baktığında, ne önümüze çıkıyor. Türkleri öldürmek üzere geldikleri söylenen yabancı teröristlerden bahsediyoruz. Biz bunlara hendek döneminde de rastladık.

Afrin'in temizlenmesinin ardından yerli halk memleketlerine dönmüştü.
Afrin'in temizlenmesinin ardından yerli halk memleketlerine dönmüştü.

Diyebiliriz ki burada yapılan mücadele yalnızca Afrin’in temizlenmesi değil belki daha sonrasında yapılan bir yığınaklanmanın da bertaraf edilmesi olduğunu görmekte yarar var. Bu şehitlerimiz bu gazilerimiz burada kahramanlık gösterenlerin aslında geleceği de kurtardıklarını söyleyebiliriz. Bugün Afrin’i temizleyenler belki onlarca yıl sonra başımıza geleceklerin önüne geçtiler. O Yüzden bugünü okurken doğru okuyalım. Çanakkale zaferinin 18 Mart’ta Afrin’deki tekrarı nasıl o gün Türkiye’ye girmeye çalışanlar durdurulduysa 18 Mart’ta da belki bölgede yapılan yığınaklanmayı bertaraf ederek bir oyun bozuldu."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >