Hava muharebesi çıkarsa? F-35 mi, Su-57 mi?

ABD'nin Utah eyaletinde F-35'ler havadan görüntülenmişti.
ABD'nin Utah eyaletinde F-35'ler havadan görüntülenmişti.

Türkiye, yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi'ne ortak ülke olarak katılmıştı. Türkiye'nin hava savunma sistemi için Rusya ile anlaşması ve ardından ABD ile yaşanan restleşme Türkiye'yi farklı model ve özelliklerde uçaklara yönlendirdi. Rus yapımı Su-57, Müşterek Taarruz Uçağı F-35'den farklı bir amaç için üretilmiş olsa da en önemli rakiplerinden biri olarak görülüyor. Peki olası bir hava muharebesinde askeri doktrinler nasıl işliyor? Su-57 ve F-35'in hava harekatlarında etkisi nasıl?

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tercihinin ardından ABD'li kaynaklar, F-35 uçaklarının tesliminin mümkün olamayacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Müşterek Taarruz Uçağı (F-35) Projesi'ne ortak ülke olarak katılan Türkiye'nin, uçakların tesliminde yaşayabileceği engeller alternatifleri gündeme getirdi.

Video: F-35 mi S-400 mü?

F-35 ve Su-57 kıyaslanabilir mi?

Rus yapımı Su-57'nin öncelikle hava-hava uçağı olduğunu söylemekte fayda var. Hava muharebelerinde etkin olması amaçlanmakta ve Rusya'nın envanterinde şuan için bulunmuyor. Motoruyla ilgili süreç devam ediyor.

Türkiye'nin de ortaklarından biri olduğu ve 400 parçasına doğrudan katkı sağladığı Müşterek Taarruz Uçağı F-35 ise çok maksatlı bir uçak. Uçağın önceliği hava-yer görevlerinde etkin olması.

"Su-57 F-22'ye karşın geliştirildi"

GZT, farklı önceliklere göre geliştirilen uçakları Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz'a sordu.

Su-57'nin illa karşılaştırmak isteniyorsa F-22 ile kıyaslanmasının daha doğru olacağına vurgu yapan Oğuz şu ifadeleri kullandı.

  • "Su-57 Rusya’nın F-22’ye karşılık geliştirdiği bir hava üstünlük uçağıdır. Daha ileri manevra kabiliyetli, daha atik bir uçak ve hava muharebelerine daha uygun üretilmiş bir uçak. Ancak bu görevi icra ettikten sonra hava-yer, yani bombalama görevlerini de yapabilir. F-35 ile Su-57 askeri stratejiler gereği çok mecbur kalınmadıkça direkt karşı karşıya gelmeyeceklerdir. Bir hava muharebesi durumunda Rusya'da Su-57 öne çıkacaktır. ABD de kendi stratejileri gereği F-35’i değil F-22yi değerlendirir. Çünkü F-22 de hava üstünlük uçağıdır. Normal şartlarda hava savaşları bittikten sonra ABD F-35’i görevlendirebilir. Her işi yapabilecek bir uçak istiyorsanız F-35, düşman uçağı engelleyecek bir uçak istiyorsanız Su-57 daha öne çıkacaktır."

F-35 ve Su-57'nin havada karşılaşması öngörülmüyor

Çok amaçlı bir uçak olan Rus yapımı Su-57’nin üretim amacı hava muharebelerine etkin olması iken F-35 ile herhangi bir hava muharebesinde karşılaşması askeri doktrinlere göre öngörülmüyor. Su-57’yi F-22 ile kıyaslamamız mümkün. Havada muharebe senaryosunda ise hangi uçağın hangi görevi yapacağını mercek altına aldık.

F-35 Japonya'da
F-35 Japonya'da

Su-57 ve F-35'in yetenekleri

Rus Hava Kuvvetleri envanterine Su-57'nin bu yıl girmesi bekleniyor. F-35 ise başta programda yer alanlar olmak üzere bir dizi ülkede kullanılıyor.

Su-57'nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor.

F-35 ise kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.

  • Rusya'nın 5. nesil savaş uçağı saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza, F-35 saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip bulunuyor.

Su-57'nin bu yıl Rusya'nın envanterine girmesi bekleniyor.
Su-57'nin bu yıl Rusya'nın envanterine girmesi bekleniyor.

Su-57, 5,8 saat uçarken, F-35'te bu süre 2 saat 36 dakika. Su-57, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 35 bin 480 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 11 bin 100 kilogram iç yakıt rezervi bulunuyor.

F-35 ise 8 bin 160 kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 31 bin 751 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 8 bin 900 kilogram iç yakıt rezerviyle görev yapabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >