IKBY'deki tartışmalı referandumda oy verme işlemi başladı

IKBY'deki sözde bağımsızlık referandumu için sabah 08:00’de oy verme işlemi başladı.
IKBY'deki sözde bağımsızlık referandumu için sabah 08:00’de oy verme işlemi başladı.

IKBY'deki sözde bağımsızlık referandumu için sabah 08:00’de oy verme işlemi başladı.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandumu için oy verme işlemi sabah saat 08:00'da başladı.

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonunun verilerinde, tartışmalı bölgeler dahil referanduma katılması beklenen seçmen sayısı yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğu belirtiyor.

7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.

Seçmen sayısı, ‘kağıt üzerinde’ 5 milyonu geçse de bölgedeki birçok il ve ilçede ABD, PKK ve Peşmerge güçlerine direnen kesimler evlerinden kovulmuş durumda.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin referandumdan geri adım atmamasının ardından Türkiye'nin de Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlere izin vermediği yönündeki iddiaları değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,

"Şu anda kapatma yok. Geçişler güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrollü sağlanıyor. Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz. Karşıdan gelen araçlar için denetimi artırdık" dedi. Türkiye'deki bazı tır şoförlerinin kendileri tedirgin olduğu için sınırdan geçmek istemediklerinin altını çizen Tüfenkci, "İlerleyen saatlerdeki gelişmelere göre durumu ve gelişmeleri yeniden değerlendiririz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani ile Irak'ı görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle yaptığı telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararı başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

İkili ilişkilerin yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referandum kararı başta olmak üzere bölgedeki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, referandumun iptal edilmemesinin bölgede kaosu beraberinde getireceğine dikkati çeken iki lider, Irak'ın toprak bütünlüğüne büyük önem atfettiklerini vurguladı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 Ekim'de İran'a yapacağı ziyarete de değinildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘referandum’ açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak'taki referandum için bir açıklama yaptı ve referandum sonuçlarının Türkiye için yok hükmünde olduğunu duyurdu. Ayrıca açıklamada, "referandumu izleyen dönemde Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz" denildi.

Yaptırımlar başladı

MGK’da IKBY yönetimine yönelik yaptırımlarını belirleyen Türkiye, harekete geçiyor. Ankara’nın da ilk adımı da hava sahasını ve sınır kapılarını kapatmak olacak. Bu doğrultuda Habur’da tedbirler alındı. Barzani’nin petrol ticareti ve kredilerin geri istenmesi de sırada bekleyen adımlar arasında.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül'de başlatılan tatbikat sürüyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül'de başlatılan tatbikat sürüyor.

Öte yandan Irak Merkezi hükümetinin IKBY ile petrol ticaretinin durdurulması çağrısının ardından da Türkiye’nin gerekli adımları atması bekleniyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bulunan işadamları, şirketler ve buralarda çalışan Türk vatandaşlarının güvenliklerinin tam olarak sağlanmasına yönelik tedbirlerin alındığı belirtiliyor.

Kerkük’te gerilim yüksek

Kerkük referanduma son derece gergin bir ortamda gidiyor. Kentte son 1 haftadır artan şiddet olaylarına önceki gece bir yenisi daha eklendi. Kent yakınlarındaki Dakuk’ta yol kenarına yerleştirilen bomba, peşmerge kuvvetlerine ait aracın geçişi sırasında patlatıldı. Olayda 4 peşmerge öldü, 4 peşmerge de yaralandı. Saldırının ardından bölge güvenlik çemberine alındı. Saldırıyı üstlenen olmadı. Kent halkının referandum sonrası çatışmaların yaşanabileceği endişesi ile marketlere hücum ettiği ve erzak depoladığı kaydediliyor.

Türkmenler referandumu boykotta kararlı

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, düzenlediği basın toplantısında, ''Türkmenlerin yaşadıkları bölgelerde referandum yapılmamasını istemememize rağmen hiç kimse bizi dinlemedi. Yasalara aykırı ve birçok tarafın karşı olduğu bu referandumun sonuçlarını tanımayacağız.'' dedi.

Türkmenler ve Araplardan sözde bağımsızlık referandumuna büyük tepki

Irak’ın Diyala vilayetinde bir araya gelen Türkmen ve Araplar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) “anayasaya aykırı” referandum planına tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) çağrısıyla dün Diyala’nın merkezi Bakuba’da düzenlenen referandum karşıtı gösteriye yüzlerce Türkmen ve Arap katıldı. ITC Diyala İl Başkanı Züheyir Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “IKBY referandumunun ertelenmesini değil tamamen iptal edilmesini istiyoruz. Bu, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız bu toprakların bölünmesine ve devletin egemenliğinin zayıflatılmasına yönelik bir adımdır” dedi.

İran’dan Barzani’ye soğuk duş

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Keyvan Husrevi, dün İran hava sahasının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) kapandığını duyurdu. Haber ajansı İSNA’ya göre, Husrevi, “İran, Irak merkezi yönetiminin talebi üzerine İran hava sahanlığını Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne kapatmıştır” dedi. Husrevi, “İran’dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesi’ne doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır” açıklamasını yaptı.

KYB ve Komel sözde referandum için tavır değiştirdi

Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) tarafından Kerküklülere, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı düzenleneceği referanduma katılmaları çağrısında bulunuldu. Ayrıca daha önce karşı çıkan İslami Toplum Partisi (Komela), tavrını değiştirerek seçmenlere "evet" oyu kullanmaları çağrısında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >