İngiltere tarihinin en büyük ‘vatan haini’: Guy Fawkes

arşiv
arşiv

İşte İngiltere’nin en büyük vatan haini olarak hafızalara kazınan, V for Vendetta filminden sonra dünyada popüler hale gelen, pek çok protestoda maskesiyle sembolleşen Guy Fawkes’in idam edilmesiyle sonuçlanan bir başkaldırının hikayesi….

Robert Catesby liderliğindeki bir grup Katolik, dönemin İngiltere Kralı I. James'e suikast düzenleme aynı anda aristokrasiyi yok etme kararı aldı. 5 Kasım 1605'te gerçekleşen tarih sayfalarına ‘barut komplosu’ olarak geçen bu başkaldırı yakalanan Guy Fawkes’ın idamıyla sonuçlanırken, başarısız komplo girişimi, her yıl 5 Kasım gecesi, Birleşik Krallık’ta, Guy Fawkes Gecesi olarak şenliklerle kutlanıyor.

İşte 5 Kasım ve Guy Fawkes'in çarpıcı hikayesi…

İngiltere'nin en büyük vatan haini Guy Fawkes kimdir?

                                    
                                    
                                    
                                    13 Nisan 1570 tarihinde York’ta gözlerini açan Fawkes, Katolik bir İngiliz askeriydi. İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katılan Guy Fawkes askeri zekasıyla ün saldı ve 1604 yılında yurduna geri dönüş yaptı. Robert Catesby ve diğer komplocularla tanışan Fawkes,  Katolik Kilisesi’nin eskiden olduğu gibi egemenliğinin geçerli olduğu bir düzen için, mevcut sistemi ve yöneticilerini yok etme kararı aldı. 16. yüzyılın sonları 17. yüzyılın başlarında, İngiltere’de mezhep çatışmaları doruğa ulaşmış, İngiliz Kraliyeti, Britanya Katoliklerinin haklarını sınırlandırmıştı. Komplocu grup, kralı ve destekçilerini öldürerek Katoliklerin devlette söz sahibi olacağını düşünüyordu.
İngiltere'nin en büyük vatan haini Guy Fawkes kimdir? 13 Nisan 1570 tarihinde York’ta gözlerini açan Fawkes, Katolik bir İngiliz askeriydi. İspanyol ordusunun Hollanda’da bulunan birliğine katılan Guy Fawkes askeri zekasıyla ün saldı ve 1604 yılında yurduna geri dönüş yaptı. Robert Catesby ve diğer komplocularla tanışan Fawkes, Katolik Kilisesi’nin eskiden olduğu gibi egemenliğinin geçerli olduğu bir düzen için, mevcut sistemi ve yöneticilerini yok etme kararı aldı. 16. yüzyılın sonları 17. yüzyılın başlarında, İngiltere’de mezhep çatışmaları doruğa ulaşmış, İngiliz Kraliyeti, Britanya Katoliklerinin haklarını sınırlandırmıştı. Komplocu grup, kralı ve destekçilerini öldürerek Katoliklerin devlette söz sahibi olacağını düşünüyordu.
Parlamentoyu havaya uçurma planında en zor görev Guy Fawkes'a verildi

                                    
                                    
                                    
                                    Yapılan plana göre Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binası içindekilerle birlikte havaya uçurulacaktı. Amaçlanan şey kralı ve aristokrasi üyelerini temizlemekti. Kral I. James'e, kraliyet ailesini ve tüm diğer aristokratları öldürmek amaçlı tarih sayfalarına "Barut Komplosu" olarak bilinen olayda barut fıçılarını patlatma görevi Guy Fawkes’e verilmişti.
Parlamentoyu havaya uçurma planında en zor görev Guy Fawkes'a verildi Yapılan plana göre Westminister Sarayı’ndaki İngiliz Parlamento Binası içindekilerle birlikte havaya uçurulacaktı. Amaçlanan şey kralı ve aristokrasi üyelerini temizlemekti. Kral I. James'e, kraliyet ailesini ve tüm diğer aristokratları öldürmek amaçlı tarih sayfalarına "Barut Komplosu" olarak bilinen olayda barut fıçılarını patlatma görevi Guy Fawkes’e verilmişti.
5 Kasım 1605 sabahı Guy Fawkes ve diğer komplocular için sonun başlangıcı oldu

                                    
                                    
                                    
                                    Parlamento binasını havaya uçurmak için önce meclis binasının altındaki mahzen kiralandı, buraya barut fıçıları yerleştirildi.

  


  
Yapılan korkunç plan sorunsuz bir şekilde işlerken,, komploculardan birisinin yaptığı bir hata suikast planını deşifre etti. Bu komplocu, sarayda çalışan bir akrabasına "o gün saraya gitmemesi" telkininde bulununca, Kral I. James her şeyi öğrendi ve 5 Kasım 1605 sabahı, Guy Fawkes barut fıçılarıyla mahsende yakalandı. Guy Fawkes, o andan itibaren İngiltere tarihinin en büyük vatan haini ilan edildi.

  


  
5 Kasım’da tutuklanan Fawkes, aylar boyunca işkence gördü ve bu komploda ona yardım edenlerin isimlerini vermeye zorlandı. En sonunda ‘vatan haini’ olarak hüküm giyen Fawkes, mahkeme kararıyla 31 Ocak 1606’da idam edildi
5 Kasım 1605 sabahı Guy Fawkes ve diğer komplocular için sonun başlangıcı oldu Parlamento binasını havaya uçurmak için önce meclis binasının altındaki mahzen kiralandı, buraya barut fıçıları yerleştirildi. Yapılan korkunç plan sorunsuz bir şekilde işlerken,, komploculardan birisinin yaptığı bir hata suikast planını deşifre etti. Bu komplocu, sarayda çalışan bir akrabasına "o gün saraya gitmemesi" telkininde bulununca, Kral I. James her şeyi öğrendi ve 5 Kasım 1605 sabahı, Guy Fawkes barut fıçılarıyla mahsende yakalandı. Guy Fawkes, o andan itibaren İngiltere tarihinin en büyük vatan haini ilan edildi. 5 Kasım’da tutuklanan Fawkes, aylar boyunca işkence gördü ve bu komploda ona yardım edenlerin isimlerini vermeye zorlandı. En sonunda ‘vatan haini’ olarak hüküm giyen Fawkes, mahkeme kararıyla 31 Ocak 1606’da idam edildi
Her yıl 5 Kasım’da ‘Guy Fawkes Gecesi’ adı altında Birleşik Krallık’ta kutlama yapılıyor

                                    
                                    
                                    
                                    Tarihler 5 Kasım'ı gösterdiğinde Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde havai fişekler ve büyük şenlik ateşleri eşliğinde, komplonun başarısızlığa uğramasının yıldönümünü kutlanıyor. Yaklaşık 400 yıldır süren kutlamalarda Guy Fawkes maskesi giymiş kuklalar yakılıyor ve Fawkes’un başarısızlığıyla dalga geçiliyor.
Her yıl 5 Kasım’da ‘Guy Fawkes Gecesi’ adı altında Birleşik Krallık’ta kutlama yapılıyor Tarihler 5 Kasım'ı gösterdiğinde Birleşik Krallık ve krallığa ait diğer eyaletlerde havai fişekler ve büyük şenlik ateşleri eşliğinde, komplonun başarısızlığa uğramasının yıldönümünü kutlanıyor. Yaklaşık 400 yıldır süren kutlamalarda Guy Fawkes maskesi giymiş kuklalar yakılıyor ve Fawkes’un başarısızlığıyla dalga geçiliyor.
Günümüzde hükümet ve sistem karşıtı protestolarda Guy Fawkes maskesi sıkça kullanılıyor

                                    
                                    
                                    
                                    Guy Fawkes ve 5 Kasım, Alan Moore’un kültleşen çizgi romanı ve James McTeigue’nin aynı adla sinemaya uyarladığı ‘V for Vendetta’ ile adeta bütünleşti.Günümüzde popüler kültürün önemli bir öğesi haline gelen Guy Fawkes, özellikle V for Vendetta filminin kitleleri etkilemesiyle bambaşka bir anlam kazandı.Öyle ki dünyadaki bütün hükümet ve sistem karşıtı protestolarda Guy Fawkes maskesi sıkça kullanılmaya başlandı.
Günümüzde hükümet ve sistem karşıtı protestolarda Guy Fawkes maskesi sıkça kullanılıyor Guy Fawkes ve 5 Kasım, Alan Moore’un kültleşen çizgi romanı ve James McTeigue’nin aynı adla sinemaya uyarladığı ‘V for Vendetta’ ile adeta bütünleşti.Günümüzde popüler kültürün önemli bir öğesi haline gelen Guy Fawkes, özellikle V for Vendetta filminin kitleleri etkilemesiyle bambaşka bir anlam kazandı.Öyle ki dünyadaki bütün hükümet ve sistem karşıtı protestolarda Guy Fawkes maskesi sıkça kullanılmaya başlandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >