İngiltere'de 'Brexit' alarmı: Halk evlerine gıda ve ilaç stokluyor

Londra'da Brexit yanlısı ve karşıtı gösteriler devam ediyor.
Londra'da Brexit yanlısı ve karşıtı gösteriler devam ediyor.

Uzun süredir gündemi meşgul eden 'Brexit'in İngiltere ekonomisine vereceği zarar tartışılmaya devam ederken ayrılığın resmiyet kazanacağı 29 Mart'tan önce halkın gıda ve ilaç stoklamaya başladığı öğrenildi.

Resmi olarak 29 Mart'ta Avrupa Birliği'nden ayrılması beklenen İngiltere, ayrılığa 2 aydan az bir süre kala ülkenin geleceği hakkında henüz ikna edici bir çözüm bulabilmiş değil.

May, Brüksel'den eli boş döndü

İngiltere parlamentosundaki vekiller, AB'den ayrılık (Brexit) anlaşmasının şartları konusunda hemfikir olamadılar. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, Brüksel çıkarmasından istediği sonuçları alamadı.

Brexit protestocusu kameralara böyle yansıdı.
Brexit protestocusu kameralara böyle yansıdı.

Anlaşmasız ayrılık paniği

İngiltere ile Avrupa Birliği arasında "anlaşmasız bir ayrılık" yaşanma ihtimalinin artması üzerine birçok uzman ve iş lideri ekonomik bir facianın yaşanabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

ABC News'ten edinilen bilgiye göre, sayıları giderek artan vatandaşlar, anlaşmasız ayrılığın yaratacağı kaos nedeniyle evlerine ilaç ve gıda stoklamaya başladı.

"Hükümet hala ne yaptığını bilmiyor gibi gözüküyor"

İngiltere'nin kuzeyinde yaşayan ve bir seyahat yazarı olan Graham Hughes, ABC News'te yaptığı açıklamada, Brexit konusunda çözüm bulmaya yaklaşılamadığı için eve stok yapmaya başladığını söyledi.

Vatandaşlar evlerine gıda ve ilaç stokları yapmaya başladı.
Vatandaşlar evlerine gıda ve ilaç stokları yapmaya başladı.

Hughes, "Geçtiğimiz yazdan bu yana eve stok yapmaya başladım. Biz bir ada ülkesiyiz ve dışarıdan gelecek yiyeceğe güveniyoruz. Hükümet hala ne yaptığını, olayların nasıl gelişeceğini bilmiyor gibi gözüküyor. Babam bazı ilaçlara ihtiyaç duyuyor. AB'nin anlaşma yapmadan terk edilmesi durumunda bu ilaçlara erişememe konusunda endişeliyim." dedi.

İngiltere medyasından kırmızı alarm

Geçtiğimiz ay ülkedeki eczacılar BBC'ye ilaç temini konusunda mücadele edilmesi gerekebileceği uyarısında bulunmuştu.

Stoklanan gıdaların başında konserveler geliyor.
Stoklanan gıdaların başında konserveler geliyor.

Çiftçiler ise The Guardian'a hükümetin İngiltere'nin gıda tedariki konusunda bir anlaşma yapmaması durumunda felaket yaşanacağını söylemişti.

Times ise yetkililerin anlaşmasız ayrılık yaşanması durumunda olağanüstü hal ilan etmeyi planladığını duyurmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >