İstanbul'da şarbon şüphesi: 3 bin 500 hayvan tedbiren aşılanacak

 Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.
Hastanelerde hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

İstanbul’da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve Haseki Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırılan çok sayıda kişi, şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı.

İstanbul’da Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi.

Konuyla ilgili CNN Türk'e telefonla açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, panik yapmaya gerek yok diyerek “Bakanlık olarak her şeye müdahale ediyoruz. Panik yapmaya gerek yok. Görünen o ki, Büyükçekmece, Silivri Çanta Mahallesinden alınan bir hayvanı kurban etmiş.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

Etlerin kokuşması üzerine 28 Ağustos tarihinde Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsünde kişisel başvuru yapmış. Başvurusu da 31 Ağustos saat 17.00 itibariyle sonuçlanmış. Vatandaşımızın getirdiği etlerde pozitif antraks, yani şarbon hastalığı çıkmış. Etler bakanlığımızın personeli tarafından imha edilmiş” ifadelerini kullandı.

“4 kişide şu anda el ve bileklerinde deri şarbonu şüphesi var”

Etle temas etme ihtimali olan kişilerin belirlendiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Süreç olarak Tarım Orman Büyükçekmece İlçe Müdürlüğümüz, Sağlık Bakanlığına bilgi vermiş. Bunun akabinde de etlerle teması olma ihtimali olan 28 kişi tespit edilmiş.

Silivri'de Balaban ve Sancaktepe mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı.
Silivri'de Balaban ve Sancaktepe mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı.

Bunların 22 tanesi hastanelere başvurmuş. 13 kişi Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş bu 13 kişiden 6’sı taburcu edilmiş, 4 kişide şu anda el ve bileklerinde deri şarbonu şüphesi var. Bunun haricinde de 3 kişi de tedbir amaçlı tutuluyor. Dediğim gibi 6 kişi de taburcu edilmiş. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine 9 kişi başvurmuş 8’i taburcu olmuş, 1’inde faranjit şüphesi var. Şüphe olduğu içinde şarbon üzerine ileri tetkikler devam ediyor” şeklinde konuştu.

“3 bin 500 hayvan tedbiren aşılanacak”

Silivri’de özel bir işletmeye ait 7 tane hayvanda olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Hayvanın alındığı Silivri’deki işletme özel bir işletme Devlete ait bir işletme değil. İşletmedeki hayvanlar özel şahıslara ait. 7 tane hayvanımız var, diğer hayvanlarımız sağlıklı, en önemlisi de hayvanlarımız yerli. Bu tespitler üzerine bakanlık olarak aldığımız tedbirler olarak, hayvanın satın aldığı işletmenin 10 kilometre etrafında bulunduğu tespit edilen 3 bin 500 hayvanımız tedbir amaçlı aşılanacak. Hemen yarından itibaren, aşı çok hızlı etki gösterdiğinden bölgede şarbon vakası beklemiyoruz” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yemeye devam etsinler”

Bakanlık olarak hayvan hastalıklarıyla ilgili tedbirleri hızlı bir şekilde alarak uygulamaya koyduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Bakanlığımız daha öncede olduğu gibi şarbon ve diğer hayvan hastalıkları vakalarında önlemleri ivedi bir şekilde alıyor ve uygulamaya koyuyor. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yemeye devam etsinler. Biz bakanlık olarak da kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi görev biliyoruz. Bu sebeple yayına bağlanıp vatandaşlarımıza bilgiyi ilk ağızdan vermek istedim. Solumayla bulaşacak bir hastalık değil, hayvanla temas olduğu zaman bulaşacak bir hastalık, o yüzden vatandaşlarımız bu hastaneler gönül rahatlığıyla başvurabilirler”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da gece geç saatlerde İstanbul'daki şarbon şüphesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • "Bilindiği gibi 31 Ağustos tarihinde Silivri’de kesilen bir kurbanda şarbon hastalığına rastlandığı Tarım Bakanlığımızca kamuoyuna duyurulmuştur. Şarbonlu olduğu bildirilen hayvanla temas ettiği tespit edilen 22 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelerimize davet edilmişlerdir. Bu kişilerde gerekli tetkikler yapılmış ve altı vakada şüpheli hafif deri lezyonları görülmüştür. Bu vakaların gerekli tedavileri düzenlenmiştir. İnsana hayvandan bulaşarak deri lezyonlarıyla seyreden şarbon hastalığının bu türü hayati risk oluşturmayan tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tetkiki yapılan diğer vakalarda herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
  • Bu arada aynı etle temas ettiği zannıyla hastanelerimize münferiden başvuranlar olmakla birlikte bu başvurular arasında şüpheli bir vakaya rastlanmamıştır. Bu hastalarımız için herhangi bir hayati risk söz konusu değildir"
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >