Japonlara 10 günlük tatil şoku: Rahatsız oldular

Arşiv
Arşiv

Japonya'da İmparator Akihito'nun tahttan çekilmesiyle 1 Mayıs'ta başlayacak yeni dönemi kutlamak için ilan edilen 10 günlük tatil, çalışma disiplinleriyle bilinen Japonları mutlu etmedi.

Japonlar, yeni imparatorluk dönemini kutlamak için ilan edilen 17 Nisan’da başlayacak olan 10 günlük tatilin ‘şokunu yaşıyor'.

Dünyanın dört bir tarafında pek çok çalışanın hayalini kurduğu tatil fikri, Japonlar arasında hayret ve korkuyla karşılandı, pek çok Japon bu uzun tatilde ne yapacağını bilmediğini söylüyor.

100 kişiden sadece 35'i tatil nedeniyle mutlu hissediyor

Tatil, İmparator Akihito'nun tahtı oğluna bırakacağı 30 Nisan'dan üç gün önce 27 Nisan'da başlıyor. Yeni dönem 1 Mayıs'ta başlarken, tatil de 6 Mayıs'ta sona eriyor.

  • Pek çok Japon 10 günlük bu tatil süresini nasıl kullanacağını bilmediğini belirtirken, tatile çıkmaya istekli olanlar da turistik yerlerin aşırı kalabalık olabileceğinden endişe ediyor.
  • Asahi gazetesinin yaptığı bir ankete göre, Japonların yüzde 45'i tatilden memnun olmadığını söylüyor. 100 kişiden 35'i tatil nedeniyle mutlu hissediyor.

Turizm şirketleri, özellikle Avrupa'ya yapılacak turların biletlerinin çoktan satıldığını açıklasa da herkes tatilden memnun değil.

Örneğin günlük ya da saat başına ücret karşılığı çalışan Japonlar, tatil süresinde gelir kaybına uğramaktan korkuyor. Pek çok ebeveyn de, bu süre zarfında çocuklarını nasıl oyalayacaklarını sorguluyor. Nitekim bir ebeveyn, "Hizmet sektöründe çalışan ebeveyneler için 10 günlük tatil baş ağrısı demek. Kreşler, yuvalar, her şey kapalı" sözleriyle sosyal medyadan dert yandı.

Bazı Japonlar da kelimenin tam anlamıyla ekstra tatille ne yapacağını bilmiyor. Finans sektöründe çalışan 31 yaşındaki Seişu Sato, "Dürüst olmak gerekirse, bir anda 10 gün tatil verildiğinde zamanı nasıl geçireceğimi bilmiyorum" diyor. Sato, "Tatile gitmek isteseniz her yer çok kalabalık olacaktır ve masraflar kabaracaktır. Sonunda ailemin evinde kalıyor olacağım" ifadelerini kullanıyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >