Kilosu 3 bin 500 avro!

Trüf mantarı
Trüf mantarı

"Kara elmas" olarak anılan trüf mantarı, kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı buluyor.

Torağın altında yetişen halkın 'siyah elmas' olarak adlandırdığı mantar, etten daha fazla protein taşıyor. Trüf mantarının kilosu bin ile 3 bin avro arasında alıcı buluyor.

Orman Genel Müdürlüğün eylem planı kapsamında ormanlardaki trüf varlığını tespit edebilmek amacıyla çalışma başlattı.

Başlatılan çalışmalarda Karabük’ün Ovacık ve Yenice ilçeleriyle Bartın’ın Yıldızköyü mevkisi, Zonguldak’ın Çaycuma, Devrek, Alaplı ve Kdz. Ereğli ilçelerindeki ormanların bazı bölümleri koruma altına alındı.

Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında 2 bin 450 dekar alanda trüf ormanı kurmayı hedefleyen Bakanlık, bu hedefin 2 bin 60 dekarını tamamladı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarı ile ilgili açıklamalarda bulundu:

  1. "Piyasada binlerce avroya alıcı bulan trüf mantarının tabii alanlardan toplanması ve bu alanda özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak. Bu sayede kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesi yükselecek. Bu mantar özellikle lüks otellerde kullanılıyor. Yabancı turistler, trüf mantarı damak zevkini ülkemizin turistik tesislerinde de arıyor. Bu sebeple bu mantarı yurt dışından almak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin trüf mantarı ihtiyacını yaptığımız çalışmalarla iç kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz."

TRÜF MANTARI İÇİN EĞİTİLİYOR

Az miktarda buluna trüf mantarını bulmak için trüf uzmanı ile birlikte eğitilen Lagotta Romagnolo cinsi köpekler kullanılıyor.

Trüf mikonizası aşılanmış fidanlar kullanılarak yapılan aşılandırma faaliyetiyle yeni trüf ormanlarının kurulması planlanıyor.

Kaynak:Hürriyet

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >