Kültürler arası iletişimin eğitimdeki adı: Erasmus

Erasmus
Erasmus

Erasmus, Avrupa'dan 31 ülkenin katıldığı yükseköğretim kalitesini artırmak amacıyla öğrenci değişiminin yapıldığı programdır. Program, 1987'den günümüze 1.5 milyondan fazla öğrencinin başka bir ülkede eğitim almasını sağlamıştır.

Erasmus programı nedir?

Erasmus, Avrupa’da yükseköğretim kalitesini artırmak amacı taşıyan ve üniversiteler arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik ederek “üniversite öğrencisinin uluslararası hareketliliğini” öngören bir yükseköğretim programıdır. Erasmus programı Avrupa Birliği tarafından finanse edilir.

Erasmus programına, Avrupa Birliği ülkeleri fon ayırmaktadır. Bazı ülkelerde değişim programına katılmak isteyen öğrenci sayısının yüksek olması sebebiyle yıllık ayrılan fonların tamamı kullanılırken bazı ülkelerde fonların belirli kısımları kullanılmadığı için iade edilmektedir.

Erasmus
Erasmus

Erasmus programından kaç kişi yararlandı

  1. Erasmus Programı ile 1987’den günümüze 1,5 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi başka bir Avrupa ülkesinde öğrencilik şansı yakalayarak farklı kültürlerin insanlarını, yaşam biçimlerini, kültürlerini tanıma ve kendi kültürünü tanıtma imkanı elde etmiştir.

Hangi ülkeler katılıyor?

  1. Avrupa Birliği üyesi olan 27 ülke ve bu ülkelerin dışında İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Türkiye’nin yükseköğretim kurumları katılmaktadır.

Türk öğrencilerin sahip olması gereken şartlar nelerdir?

  1. Öğrenci programa katılacağı dönemde üniversitenin lisans/yüksek lisans/doktora programının en az 1 yıllık dönemini tamamlamış olmalıdır. (hazırlık dönemi dikkate alınmaz)
  2. Öğrencinin başvurduğu tarihten önceki yarıyıl/yıl sonu itibariyle kümülatif akademik not ortalamasının en az 2,5/4 ya da 75/100 olması gerekmektedir. Not ortalaması daha düşük (60-74/100) olan öğrenciler ise kontenjanın doldurulamaması halinde değerlendirmeye alınır.Öğrenci, üniversite tarafından belirlenen tarihler arasında bağlı olduğu bölüme / programa başvuruda bulunmalıdır.
  3. Bununla birlikte öğrencinin üniversite tarafından yapılacak olan yabancı dil sınavına girmesi ve geçerli not (70/100) alması gerekmektedir. Gidilecek olan üniversitenin öğretim dilinin yaygın olarak konuşulan dillerden birinde olmaması ve/veya üniversite tarafından bu dillerde yabancı dil sınavı yapılamaması durumunda, öğrencinin söz konusu dili programı takip edebilecek düzeyde (intermediate) bildiğini gideceği yarıyıl/yıldan önce kurs katılım sertifikası ya da Erasmus Yoğun Dil Kursu’na kabul edildiklerine dair alacakları belge ile belgelendirmesi gerekmektedir.
  4. Komite, başvuruları değerlendirirken ağırlıklı puanlama sistemine göre aşağıdaki değerlendirme ölçütlerini uygular:
  5. Akademik başarı düzeyi : %50
  6. Dil seviyesi : %50

Erasmus

Karşılıklı Öğrenci Değişimi

  1. Karşılıklı öğrenci değişiminin başlatılabilmesi için öncelikle üniversitenin ilgili bölümlere sahip başka bir ülke üniversitesi ile karşılıklı değişim anlaşması imzalaması gerekmektedir. Bu anlaşmanın imzalanmasından sonra ilgili üniversite Erasmus faaliyetleri için sağlanan fondan faydalanarak öğrencilerin yabancı dil eğitimi, belgelerin çevirisi, hazırlık ziyaretleri için gerekli olan ve programa öğrenci katılımını sağlamaya yönelik harcamaları yapabilecektir.

Erasmus programının kazandırdıkları nelerdir?

  1. Üniversite için;
  2. *Uluslararası tecrübe ve itibar
  3. *Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim
  4. *Hoşgörü ve kültürler arası diyalog
  5. *Tanıtım / uluslararası ilişki
  6. *Araştırma ve bilimin oluşumuna katkı
  7. *Projelere ve değişime kaynak temini
  8. *Kendini yenileme / geliştirme yoluyla kalitenin arttırılması
  9. *Üniversiteler arası rekabet
  10. Öğrenci için;
  11. *Yurtdışı deneyimi
  12. *Çok kültürlü ortamda ders işleme
  13. *Değişik kültürleri tanıma
  14. *Kendi kültürünü tanıtma
  15. *Yeni arkadaşlar edinme
  16. *Eğitim sonrası iş/mesleki bağlantılar
  17. *Farklı bir okulda öğrenci olabilme
  18. *Farklı bir sistem görebilme

Yabancı dilin önemi nedir?

  1. Erasmus öğrencisi olarak yurt dışına gidecek öğrencinin belirli bir düzeyde yabancı dil bilmesi gerekir. Bunun gidilecek ülkenin dili olması şart değildir. İngilizce dili Avrupa ülkeleri içinde büyük ölçüde birleştirici bir dil olmaktadır. Gidilen üniversitede akademisyenler İngilizce biliyor olacakları için başka bir dilde eğitim yapılsa dahi öğrencilere İngilizce olarak yardımcı olunabilecek, sınavlar İngilizce yapılabilecektir. Bununla birlikte, gidilen okuldaki eğitim dili ve gidilen ülkenin dilini bilmek avantaj teşkil etmektedir.

Nerede kalırım?

  1. Gidecek öğrenci veya üniversite personeline kalacak yer ayarlanması Merkezin veya üniversitelerin sorumluluğunda değildir. Ancak gidilecek üniversitenin Erasmus koordinatörlüğü öğrencilere nerede kalınabileceği, üniversite ve şehirdeki konaklama imkanları ile ilgili bilgi ve tavsiyeler verecektir.

Vize işlemleri

  1. Vize prosedürleri, Türkiye’nin aday ülke olması nedeniyle Türk öğrencileri için sıkıntı yaratabilmektedir. Başvuru sırasında, gidilecek ülkenin konsolosluğu/büyükelçiliği tarafından ilan edilen istenilen bütün evrakların tamamlanmış olmasına çok dikkat edilmelidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >