Küresel rekabetin yeni arenası: Akdeniz ve Afrika

İsmail Halis ve Mete Yarar, harita savaşlarını ve Türkiye'nin Güvenli Bölge mücadelesini tartışıyor.

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında yayınlanan "Güvenli Bölge" programında Akdeniz'deki enerji savaşları ve Türk Akımı konuşuldu. Akdeniz ve Afrika'nın yeni rekabet alanları olduğunu belirten Mete Yarar gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'ye karşı Avrupa ordusu mu geliyor?

Türk akımı rüzgarı ile Akdeniz'deki enerji savaşları nasıl okunmalı?

Afrika enerji savaşının neresinde?

ASELSAN mühendis intiharları hakkında şoke eden gerçek?

Programın tekrarı alttaki videodan izleyebilirsiniz:

Programın açılışı 'İstanbul Havalimanı'

Güvenli bölge 43. programının açılışında son günlerde çokça konuşulan İstanbul havalimanı vardı.

Mete Yarar'ın isteği üzerine farklı bir video paylaşıldı.

Yarar'ın programda yayınlanmasını istediği video:

Videoda İstanbul havalimanının yangın testlerinde tavandan akan suların her yeri doldurduğu görülüyor.

Yarar, bu ve benzeri videoların sosyal medya üzerinden bilinçli olarak paylaşılarak yeni havalimanının itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Yarar, 'Bu ülke Sivas’ta Maraş’ta Çorum’da buna benzer birçok olayı yaşadık. Lütfen bunu yapanlara prim vermeyin' dedi

Geçtiğimiz hafta paylaşılan sahte video:

Bu tarz videoların genellikle yurt dışından insanlar tarafından kasıtlı oluşturduğunu belirterek olayı şöyle yorumladı:

  • Açıkçası ben seviniyorum, doğru yolda ilerlendiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyorum. Israr ve ısrarla olmayan görüntüler, oraya mal ediliyorsa Türkiye yolda ilerliyor demektir.Demekki proje doğruymuş.
  • İstanbul Havalimanının pisti çöktü diye bir haber vardı. Bu nedir diye sordum? Metro inşaatının yukarı doğru açılmış olan havalandırmasıymış.
  • 80 tane yalanla başladık aynı şekilde de devam ediyor.
  • Bize düşenlerden biri de oyunun ne olduğunu anlatabilmek. İstanbul Havalimanı gerçekten kendi bölümünde çok önemli bir sektör yaratıyor gittikçe de büyüyecek.

Avrupa Ordusu ne demek?

1. Dünya savaşının bitmesinin 100. yıl dönümü için Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen etkinliğe damga vuran konu 'Avrupa Ordusu' olmuştu.

ABD ve Avrupa ülkelerinin arasında sorunlara neden olan bu konu neden önemli?

Mete Yarar, Avrupa ordusunun perde arkasını anlattı.

Yarar, "Fransa NATO’nun içinde yer alan önemli ülkelerden bir tanesi, Fransa Devlet Başkanı şöyle bir ifade kullandı:

  • 'Avrupa ordusu Çin, Rusya ABD’ye karşı koymak için kurmalıyız' dedi.

Çin ve Rusya’yı anlayışla karşılarım fakat ABD’yi tehdit olarak algılaması ve ona karşı da Avrupa ordusunun teşvik edilmesi Donald Trump’ı çıldırttı.

'Gerçekten ağır bir kelime'

Fransa'dan bugüne kadar yüksek dozda bir kelime duymadım.

  • Trump'ta 'biz siz kurtarmaya gelmemiş olsaydık siz şimdi Almanca öğreniyor olacaktınız' dedi.

Avrupa’da İngiltere’nin AB’den neden ayrıldığı sorusunu eğer doğru oturtamazsak yerine açıkçası Avrupa ordusunun neden kurulacağını da anlayamayız. Avrupa Ordusuna kimler karşı çıkıyor?

Hatırlarsan İngiltere karşıydı Avrupa ordusuna. AB’den çıktığı için içinde yer almıyor. Hollanda da NATO’nun içindeki önemli bir askeri güçtür o da Avrupa Ordusunun içinde yer almayacak.

Bu adamlar bunu kurarken şöyle bir açıklama yapmışlardı çok ilginçtir, biz Avrupa ordusunu kurmamızdaki en önemli sebeplerden bir tanesi ortak bir savunma yaparak, savunma harcamalarını aşağı çekmek istiyoruz demişti. Ekstra bir yapı değildir bu yapının içerisinde çok da fazlasıyla bir güç ve faaliyet etmek istemiyoruz demişlerdi.

Şimdi öyle görünmüyor. Organizasyonun içine baktığımızda açıkçası önümüzdeki dönemde ekonomik ve ticari savaşların ve bunlardan oluşacak olan olayların karşısında yer alacak bir güç olduğunu anlayabiliyorsun." dedi.

Fransa en fazlasıyla güç devşirdiği yer neresi?

  • Afrika, hala oradan devşiriyor. Bugün Fransa gerçek anlamda ayakta durabiliyorsa bunun en önemli etkenlerinden bir tanesi adı sömürge olmasa bile o bölgeden elde etmiş olduğu gelirlerden kaynaklanıyor.

"Asıl kavga Afrika ve Akdeniz'de"

Afrika'daki sömürge haritası
Afrika'daki sömürge haritası

Fransa'nın Afrika'da uzun dönem etkili olmasına rağmen son zamanlarda Çin, İngiltere, ABD gibi ülkelerin Afrika'ya yönelik adımlarının Fransa'yı zor durumda bıraktığını söyleyen Mete Yarar, Afrika'daki gücün Fransa için çok önemli olduğunu belirtti.

Yarar, Avrupa'daki tek gerçek anlamdaki gücün Almanya olduğunu söyledi.

  • 'Almanya’nın sesi çıkmıyor, sesi çıkan Fransa çünkü, sömürebildiği ülke Afrika’da var. En önemlilerinden birisi Libya. Libya petrollerinin neredeyse tamamına yakınını Fransa kontrol ediyor.'

Güç devşirmesinin merkezi Akdeniz

Burada bir güç devşirmesi var ve bu güç devşirmesi Akdeniz’de. Akdeniz’deki doğalgazın büyüklüğü bizim altımızdaki kuşakta dünya rezervlerinin yüzde 47’si. Korkunç bir rakam. Bunu onda biri için dünyayı yaktılar. Son dönemde özellikle AB, doğu Akdenizdeki petrollerle ilgili hem kendi yasalarına bir şeyler koymaya başladı hem de bunla ilgili çalışmalar yapmaya başladılar. Çünkü Avrupa’da enerjiye aç. Ve enerjilerinin tamamını Rusya’dan alıyorlar.

Bunu yedirmeyeceklerini de bildikleri ve tek başlarına da direnemeyecekleri için bu blokajı büyük hale getirmeye çalışıyorlar.

Peki bu blokaj ABD’ye direnebilir mi?

Mete Yarar takipçilerinden gelen soruyu yanıtladı.

Avrupa, Rusya'nın blokajından kurtulabilir mi? sorusunu soran takipçisi şu cevabı verdi

  • "Tamamen hayır. Asla direnemez. ABD’nin askeri gücü saydığımız ülkelerin toplam askeri gücünden daha büyük."

Akdeniz'de Arap ülkelerinin de hedefleri olduğunu belirten Mete Yarar, Akdeniz'de enerji rekabeti ile ilgili soruyu cevapladı.

Enerji sıcak çatışmaya dönüşür mü?

"Kesinlikle dönüşür. Çünkü bu para adamı çıldırtır. Eğer Türkiye, şuan çıkan yerlerde doğalgaz petrol çıkarttığı andan itibaren, cari açığı olmayan yurt dışından sıcak paraya ihtiyacı olmayan ve hatta satarsa para kazanan ülke konumuna gelir."

Akdeniz’deki petrol arama ne oldu?

Akdeniz’de sondaj başladı. En derin noktaya bile 6 ay içinde sonuç alınmış olacak. Aynı anda Mersin’de sondajla ilgili bir çalışma sürüyor. Birde Karadeniz’de bir nokta bulundu. Çok kuvvetli miktar petrol ve doğalgaz olduğu yönünde bir tespit yapıldı.

ASELSAN'da ne değişti?

Mete Yarar, bir dönem sıklıkla gündeme gelen ASELSAN'daki intiharlar hakkında şunları söyledi:

  • Bundan 5-6 yıl önce ASELSAN’da mühendis intiharlarını konuşuyorduk. Çok önem verdiğim bir konu vardır istatistiktir bu.
  • Mühendis intiharları diye anlatılan konulara baktığında, eskiden çok daha az mühendis çalışıyordu. Şuan belki 10 katı mühendis çalışıyor. Ama istatistik olarak baktığında neredeyse sıfıra yakın.
  • O zaman işin zorluğundan intihar eden var derseler, tam tersine ful çalışıyorlar. Hiç boş vakitleri yok. Devasa projelerini yapıyor ve bu dünyada 4 ülkenin altına girebildiği bir yük bu adamı çıldırtır yani. Baskıysa bundan daha büyük baskı yok.
  • Bakıyorsun intihar yok. O zaman ne değişti kardeşim? Mantıken bu soruyu sorman gerekiyor.
  • En basit anlamda söylüyorum o zaman bu intiharlar intihar değilmiş. İşin polisiye tarafını düşünmeden yalnızca mantık anlamında düşündüğümde yetiyor aslında.
  • Video: Mete Yarar Aselsan'daki mühendis intiharlarına açıklık getirdi

  • O zamanki projeler Türkiye’nin yakın dönemde hayatını değiştirecek büyüklükte devasa projeler değildi. Şimdi ondan daha büyük olaylarla karşı karşıyayız. Türkiye’ye yapılan manipülasyonun büyüklüğünü oradan anlayın diye söylüyorum.
  • O zaman küçücük projelerde bile ASELSAN’ı baskı altına almaya çalışanlar şimdi neler yapıyordur acaba? Aradaki fark ne? Şimdi devlet koruyor. Hangi anlamda koruyor?
  • İçerde adam kalmayınca, hainler deşifre edilince ne yapmaya başlıyorsun elemanlarını korumaya başlıyorsun.
  • Savunma Sanayi özellikle başka ülkelerinde takibi altında olan en önemli şeydir.
  • Video: Türkiye neden uçak gemisi yapmıyor?

Suudi Arabistan'da darbe olur mu?

Mete Yarar, Suudi Arabistan'ın geleceği ile ilgili çok çarpıcı bir iddiada bulundu.

Yarar, Veliaht Prens Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti, Yemen iç savaşı ve bölgedeki diğer faaliyetlerinden dolayı görevden alınması durumunda Suudi Arabistan'da bir iç karışıklık çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Selman'ın görevden alınması durumunda Suudi Arabistan Kralına karşı bir darbe harekatına girişeceğini iddia etti.

Her hafta ülke, bölge ve dünya gündemine dair bir çok konunun tartışılıp konuşulduğu “Güvenli Bölge”de İsmail Halis ve Mete Yarar izleyenlerin sorularını cevaplayıp, katkı ve yorumlarını da dile getiriyor.

Mete Yarar ve İsmail Halis 'Güvenli Bölge'de sizi bekliyor!

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >