Kuzey Kore'den Trump'ın açıklamalarına sert yanıt

Kuzey Kore, Trump'ın sert uyarılarına nükleer saldırı tehdidiyle cevap verdi.
Kuzey Kore, Trump'ın sert uyarılarına nükleer saldırı tehdidiyle cevap verdi.

Kuzey Kore, Trump'ın sert uyarılarına nükleer saldırı tehdidiyle cevap verdi.

Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın sert uyarılarına aldırmadı, ABD'yi yeniden nükleer saldırıyla tehdit etti

Bir Kuzey Kore askeri temsilcisinin resmi haber ajansı (KCNA) kanalıyla yaptığı açıklama dünyayı şoke etti.

Kuzey Kore askeri temsilcisi, 'ABD'nin kışkırtmada bulunduğu tespit edildiği takdirde ilk darbeye başvurabileceklerini' söyledi. Askeri sözcü Pyongyang yönetiminin, hava üssünün bulunduğu ABD'nin Pasifik Okyanusundaki Guam adasına orta ya da uzun menzilli güze saldırısı düzenleme stratejisini de titizlikle gözden geçirdiğini' belirtti. Sözcü Devlet Başkanı Kim Jong Un'un emir vermesi durumunda bu planın derhal uygulanacağını sözlerine ekledi.

Kuzey Kore cephesinden gelen bu açıklamanın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pyongyang yönetimini, nükleer denemelerini artırmaları halinde tarihte görülmemiş bir ateş ve öfkeyle karşılık görecekleri şeklindeki uyarısının ardından gelmesi dikkat çekti.

Trump sert uyarısını, Japonya'nın nükleer programında önemli ilerleme kaydeden Kuzey Kore'nin muhtemelen nükleer başlık geliştirdiğinin belirtildiği askeri raporunun açıklanması üzerine yapmıştı.

Öte yandan Japonya Savunma Bakanlığı 'Kuzey Kore'nin geçen yıl on balistik füze ve iki de nükleer deneme yapmasıyla güvenliğin Pyongyang yönetimi tarafından tehdit edildiği sürecin yeni bir aşamasına geçildiği' uyarısında bulundu. 'Washington Post' gazetesinin Amerikan askeri istihbaratının gizli tahlillerine dayanarak yayınladığı haberde, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzeye takılabilecek ebatta nükleer başlık geliştirmeyi başardığı belirtilmekteydi.

Kaynak: DW, Reuters

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >