Milli para girişimi: 3 ülkeyle dolar kullanımı bitecek mi?

Milli parayla ticaret atağı, Türkiye, Rusya, İran ve Çin arasında konuşuluyor.
Milli parayla ticaret atağı, Türkiye, Rusya, İran ve Çin arasında konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesi için gittiği Arjantin'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rusya'dan alınan S-400'lerin ödemesinin milli para ile yapılacağını hatırlatan Erdoğan, "Bu konuda en hassas olan liderlerden bir tanesi Sayın Putin’dir. Onla bu konuyu sık konuşuyoruz. Yerli ve milli para ile bu adımı atmak. Onun da gündeminde bu konu ve can alıcı olarak bakıyor. Aynı şeyi Çin ile İran ile yapmak istiyoruz." açıklamasında bulundu. Peki Rusya, İran ve Çin'in milli paralarını ne kadar tanıyoruz? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için gittiği Arjantin'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’lerin ödemesinin milli para ile yapılacağının hatırlatılması üzerine, "Yeni müttefikler yok değil. Konuştuğumuz her liderler bunu kabul diyor ama eyleme geçmiyor. Hatta bazılarını Merkez bankası başkanları ile görüştürüyoruz, görüşmeler de başlıyor. Ama süreç gerektiği kadar hızlı ilerlemiyor. Yetkililer karşılıklı olarak bir an önce gerekli altyapıyı oluşturacak ki liderler olarak biz de işi bitirelim. Bu konuda en hassas olan liderlerden bir tanesi Sayın Putin’dir. Onla bu konuyu sık konuşuyoruz. Kendisi ile bugün de konuştuk. Yerli ve milli para ile bu adımı atmak. Onun da gündeminde bu konu ve can alıcı olarak bakıyor. Aynı şeyi Çin ile İran ile yapmak istiyoruz. Hepsi ile de bu konuları yapalım geliştirelim istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Doların devre dışı bırakılması

  • İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, Türkiye, Rusya ve İran'ın yerel para birimleriyle ticaret yapma konusunda mutabık kaldığını açıklamıştı. Himmeti, 3 ülkenin de ticarette doların devre dışı bırakılması konusunda hemfikir olduğunu, Türkiye-Rusya-İran'ın kendi para birimleriyle ticaret yapacağını ve belirlenen kur üzerinden işlem yapılacağını vurgulamıştı.

Peki 'milli para' ile ticaret yapılması ülkelerin gündemini meşgul ederken, Rusya, İran ve Çin paralarını ne kadar tanıyoruz?

Rus Rublesi
Rusya para birimi Ruble’dir. Rusya Çarlığı, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde de para birimi olarak ruble kullanılmıştır. 1 Ruble 100 kapike bölünür. Rusya Federasyonu haricinde kullanıldığı ülkeler ise Abhazya ve Kuzey Osetya'dır.
Rus Rublesi Rusya para birimi Ruble’dir. Rusya Çarlığı, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği (SSCB) döneminde de para birimi olarak ruble kullanılmıştır. 1 Ruble 100 kapike bölünür. Rusya Federasyonu haricinde kullanıldığı ülkeler ise Abhazya ve Kuzey Osetya'dır.
İran Riyali
İran Riyali, İran'da kullanılan para birimidir. 1 Riyal 100 dinara bölünmüş, fakat Riyalin oldukça değer kaybetmesinden ötürü Dinar'ın kullanım alanı yok denecek kadar azdır. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal'a eşit gelir.
İran Riyali İran Riyali, İran'da kullanılan para birimidir. 1 Riyal 100 dinara bölünmüş, fakat Riyalin oldukça değer kaybetmesinden ötürü Dinar'ın kullanım alanı yok denecek kadar azdır. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal'a eşit gelir.
Çin Yuanı
Çin’in resmi para birimi Yuan'dır. Fakat çoğunlukla RMB (Ren Min Bi) kullanılmaktadır. Çin Halk Bankası (Çin Merkez Bankası) tarafından basılır. Çin Halk Cumhuriyeti'nde kullanılan daha küçük para birimleri Yuan'ın 10'a bölünmesi ile Jiao ve onun da 10'a bölümü ile Fen ortaya çıkar. Yani; 1 Yuan= 10 Jiao= 100 Fen olarak kullanılmaktadır.
Çin Yuanı Çin’in resmi para birimi Yuan'dır. Fakat çoğunlukla RMB (Ren Min Bi) kullanılmaktadır. Çin Halk Bankası (Çin Merkez Bankası) tarafından basılır. Çin Halk Cumhuriyeti'nde kullanılan daha küçük para birimleri Yuan'ın 10'a bölünmesi ile Jiao ve onun da 10'a bölümü ile Fen ortaya çıkar. Yani; 1 Yuan= 10 Jiao= 100 Fen olarak kullanılmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >