Mueller'in raporu Adalet Bakanlığı'nda: Rusya, ABD seçimlerine müdahale etti mi?

Trump-Mueller-Putin
Trump-Mueller-Putin

Amerika Birleşik Devletleri'nde son başkanlık seçimlerinde Rusya'nın müdahalesini inceleyen özel yetkili savcı Robert Mueller'in araştırmasını tamamlayarak Adalet Bakanlığı’na sundu. ABD Adalet Bakanı William Barr’ın araştırmanın ana bulgularını kısa bir süre içinde açıklaması bekleniyor.

ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Robert Mueller’ın bakanlığa sunduğu raporu incelemesini bitirdi, rapordaki ana bulgularını kısa bir süre içinde açıklaması bekleniyor.

İki yıldır devam eden ve cuma akşamı tamamlanarak ABD Adalet Bakanlığı’na raporu sunulan Mueller soruşturması 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahalesi olup olmadığını ve Başkan Donald Trump’ın kampanya ekibinin Moskova’yla işbirliği yapıp yapmadığını inceliyordu.

Adalet Bakanı Barr’ın raporun özetini bu hafta sonu bitmeden önce Kongre ve kamuoyuna sunması bekleniyor. Bakanlık yetkililerinin, Barr’ın özeti Cumartesi açıklamayacağını belirtmesi, kararın bir bugüne ertelendiği olasılığını güçlendirmiş oldu.

ABD Adalet Bakanı William Barr
ABD Adalet Bakanı William Barr

Trump yönetimi tedirgin değil

Savcı Robert Mueller’ın iki yıllık soruşturma sonucunda yeni bir dava açılmaması yönünde karara varması, Trump yönetimi açısından şimdilik iyi bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Bu aynı zamanda Trump’ın 2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’a karşı zaferini güvence altına almak amacıyla ekibinin Rusya’yla birlikte komplo kurduğu iddiasıyla yeni bir davayla karşı karşıya kalmayacağı anlamına gelebilir.

Trump cumartesi gününü Florida'daki yazlığı Mar-a-Lago'da geçirdi.
Trump cumartesi gününü Florida'daki yazlığı Mar-a-Lago'da geçirdi.

Demokrat Partili politikacılar da bunu yalanlamıyor. Senatör Chris Coons, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, raporun sonuçlarının Donald Trump için iyi haber olabileceğini söyledi; ancak raporun sonuçları daha açıklanmadan bilinmeyen bir başka şey varsa, o da halen Trump’ın Rusya soruşturmasını örterek adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığı. Trump 2017 yılında Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) başkanı James Comey’i kovmuştu.

Demokrat Partili Başkan Pelosi: Rapor özeti yeterli değil

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, Adalet Bakanı Barr’ın Kongre komisyonlarına yalnızca rapor özeti sunmasının yeterli olmayacağını, raporun tamamını ve beraberindeki belgeleri sunması gerektiğini söyledi. Ayrıca Demokrat Kongre üyeleri rapora ait belgeleri incelemesine izin vermesi yönünde Adalet Bakanlığı’na bir mektup gönderdi.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi
Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi

Rapora ilk tepki Beyaz Saray’dan gelmişti

Mueller'in raporuna ilk tepki Beyaz Saray'dan gelmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders rapor hakkında sürecin işlemesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Gelecek adımın Adalet Bakanı Bill Barr'ın metni incelemesi olacağını belirten sözcü, "Sürecin devam etmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Özel savcının raporu Beyaz Saray'a ulaşmadı ve bilgilendirilmedik." demişti.

Ne olmuştu?

  • FBI, ABD'de Kasım 2016'da düzenlenen başkanlık seçimine, Rusya'nın Trump lehine müdahale ettiğine dair iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı.
  • ABD Başkanı Trump seçim kampanyasına yönelik Rusya ile gizli bir anlaşmanın olmadığını söylüyor. Trump, özel yetkili savcı Robert Mueller'in Rusya soruşturmasını 100'den fazla kez 'cadı avı' olarak niteledi. Soruşturmada bugüne kadar 33 kişi farklı suçlardan davalık oldu. Kremlin de seçimlere müdahale ettiği suçlamalarını reddediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >