Müftü nikahıyla ilgili merak edilen soruların yanıtları

​TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddelere göre, İçişleri Bakanlığı’nın, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi.
​TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddelere göre, İçişleri Bakanlığı’nın, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddelere göre, İçişleri Bakanlığı’nın, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi. İşte müftülere nikah yetkisi verilmesine dair merak edilen soruların yanıtları...

İşte A'dan Z'ye müftülere nikah yetkisi verilmesine dair detaylar...

1- İmam nikahı ne olacak?

Eskiden olduğu gibi, resmi nikâha ek olarak imam nikâhı kıydırmanın önünde yasal engel yok. Ancak öncelik resmi nikâhta. Medeni Kanun’un 143. maddesine göre; dini nikâh kıyılabilmesi için imama aile cüzdanı gösterilmesi gerekiyor.

2- Müftü, imam nikahı mı kıyacak?

Müftülere “resmi nikâh kıyma yetkisi” veriliyor. Bu çerçevede resmi nikâh töreninde hangi prosedür uygulanıyorsa, müftü de Medeni Kanun ve Evlendirme Yönetmeliği’ne uygun olarak aynı prosedürü uygulayacak. İmam nikâhında söz konusu olan kadına mehir sorma, iki erkek şahit bulundurma ve dua etme gibi uygulamalar olmayacak. Müftü çiftlere evlenmeyi kabul edip etmediklerini soracak ve “evet” yanıtını aldıktan sonra töreni “Sizleri karı koca ilan ediyorum” diyerek tamamlayacak.

3-Müftünün kıydığı nikah, imam nikahının yerine geçer mi?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş “Müftülüklerin kıyacağı nikâh dinî nikâh olmaz. Birisi dinî nikâh yapmak istiyorsa onu ayrıca yapması gerekir” dedi.

4- Müftüler nikah kıyarken hangi cübbeyi giyecek?

Müftüler nikâh kıyarken beyaz imam cübbelerini değil, nikâh kıymakla yetkili diğer görevlilerin giydiği kırmızı nikâh memuru cübbesini giyecek.

5- Nikah başvuruları nereye yapılacak?

Evlenme başvurusu belediyeler ile nüfus müdürlüklerine ya da köylerde muhtarlara yapılıyordu. Artık müftülükler de başvuru kabul edecek. Başvurulacak birimi çiftler seçecek.

6- Müftüler cami de mi nikah kıyacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “İbadethanelerde resmî nikâh kıyılamayacaktır. Evlenme usul ve esaslarını düzenleyen mevzuatta bu konu açıkça belirtilmiştir: Dinî mekânlarda resmî nikâh işlemi yapılamaz” dedi.

7- Müftüler nikah kıyma yetkisini devredebilir mi?

Türkiye genelinde 81 il ve 957 ilçe müftüsü görev yapıyor. Müftü sayısının nikâh kıyma taleplerini karşılamaya yeterli olmayacağı tahmin ediliyor. Belediye başkanlarının nikâh memurlarını yetkilendirmesi gibi müftülüklerde de yetkinin memur ya da imamlara devredilmesinin önünde şu anda yasal bir engel bulunmuyor. Konuya yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, yönetmelikle netlik kazandırılması bekleniyor.

8-Peki müftü nikahına neden ihtiyaç duyuldu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Burada yapılmak istenilen, gerek ülkemizin bazı bölgelerinin coğrafi şartları, gerekse yetkili memur sayısı dikkate alınarak insanların resmî nikâha ulaşılabilirliğini artırmaktır”, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ise “Burada yapmaya çalıştığımız, esasen aile kurumunu tahkim etmektir, aile kurumunu hukuki teminat altına almaktır. Müftü nikâhı, hukuki sonuç doğuran, nikâh işlemini kolaylaştırmak için bir yoldur” açıklamasını yaptı.

9- Yabancılarla evlenen Türk vatandaşları ne olacak?

Müftüler yabancı eşle evlenen Türk vatandaşlarının nikâhını kıyamayacak. Yeni düzenlemede “Eşlerden birinin yabancı olması halinde, evlendirmeye belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir” hükmü yer alıyor.

10- Eş gayrimüslim ise süreç nasıl işleyecek?

Bu konu TBMM içişleri Komisyonu’nda da gündeme geldi. Müftülerin Müslüman olmayan erkeklerin nikâhını kıymak istemeyeceği ileri sürüldü. Ancak yapılan düzenlemeye göre, gayrimüslim eş, eğer Türk vatandaşı ise ve nikâhının müftü tarafından kıyılmasını talep ettiyse, nikâhın müftü tarafından kıyılmasının önünde yasal bir engel yok.

Kaynak: Habertürk

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >