Özel güvenlik nasıl olunur? Özel Güvenlik maaşları ne kadar?

Arşiv
Arşiv

Kamu kurumlarında ve özel sektörün büyük bölümünde çok sayıda özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Binlerce kişi özel güvenlik görevlisi olmak için neler gerektiğini, özel güvenlik maaşlarını merak ediyor. Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur? 2019 Özel güvenlik görevlisi maaşları ne kadar? Özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Sorularını cevaplandırdık.

Kamu kurumlarında ve özel sektörde binlerce özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Son yıllarda özel güvenlik görevlisinin istihdamında büyük artış yaşanmasıyla birlikte birçok genç özel güvenlik görevlisi nasıl olabileceğini, özel güvenlik maaşlarını, özel güvenlik sertifikasının nasıl alındığını merak ediyor.

Güvenlik görevlisi personeli olabilmek için özel güvenlik eğitimi kurslarına devam etmek ve sınavlarına girmek gerekmektedir.

  • Sınavlara girip başarılı olan adaylar güvenlik görevlisi iş başvurusu yapabilmektedir. Kamu kurumları ve özel iş yerleri, güvenlik kartı bulunmayan kişileri istihdam edememektedir. 2019 Özel Güvenlik Sınav Takviminin yakın zamanda yayınlanması bekleniyor.

Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur?

Özel Güvenlik Görevlisi olabilmenin en temel şartı silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olmaktır. Bu sertifikaları alabilmek için belirli şartları taşıyor olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra sertifika alabilmek için de açılan kursların başarı ile tamamlanması gerekmektedir.

Kamu kurumları ve özel iş yerleri, güvenlik kartı bulunmayan kişileri istihdam edememektedir.
Kamu kurumları ve özel iş yerleri, güvenlik kartı bulunmayan kişileri istihdam edememektedir.

Özel güvenlik sertifikası nedir? Özel güvenlik sertifikası nasıl alınır?

Özel Güvenlik Sertifikası

Kamusal yetki ve alan dışında kişileri, kurumları veya varlıkları korumak ve güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için verilen resmi bir belgedir. Bu anlamda mesire yeri, park, bahçe, sahiller gibi yerler ile kamuya açık olmakla beraber festival ve benzeri etkinliklerde özel veya tüzel kişilerce kiralanarak kullanıma açılan alanlar ile belediyelerce işgaliye ücreti alınan veya kuyumcular çarşısı gibi para ve emtianın yoğun olduğu yerler için istenilen izin talepleri değerlendirilerek özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir.

Güvenlik görevlisi kartları da iki gruptan oluşmaktadır. Güvenlik eğitimine katılan kursiyerler güvenlik kimlik kartlarını taşıdıkları kriterlere göre silahlı güvenlik kartı ya da silahsız güvenlik kartı almaktadırlar.
Güvenlik görevlisi kartları da iki gruptan oluşmaktadır. Güvenlik eğitimine katılan kursiyerler güvenlik kimlik kartlarını taşıdıkları kriterlere göre silahlı güvenlik kartı ya da silahsız güvenlik kartı almaktadırlar.

Aynı zamanda iş yerlerinde, büyük sitelerde, alışveriş merkezlerinde, sanayi bölgelerinde ve havalimanlarında özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir. Özel güvenlik sertifikası, silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrılmakta ve alınma şartları açısından ayrılmaktadır:

Özel güvenlik sertifikası almanın şartları nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak en temel şarttır. Oturma izni olanlarda sertifika alabilirler.
  • Silahsız sertifika alabilmek için, en az ilköğretim mezunu veya ortaokul mezunu olmak ve 18 yaşını tamamlamış olma şartı gerekirken, Silahlı sertifika alabilmek için, en az lise ve dengi okuldan mezun olmak ve 21 yaşını tamamlamış olma şartı aranmaktadır.
  • Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası olmamak.
  • FETÖ, PKK, PYD gibi terör örgütleriyle herhangi bir bağlantı içine girmemiş olmak.
  • Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olmamak.
  • Özel güvenlik olmaya engel durumu olmamak. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumlara haiz olmamak.
  • Özel Güvenlik sertifikası almak için belirtilen belgelere sahip olmak.

Özel Güvenlik Kursları ve Eğitim Süresi

2019 yılında özel güvenlik sertifikası almak isteyenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde yer alan ve sertifika veren kuruluşlara başvurularını yapmalıdır. Bu kurslarda 120 saat sürecek bir programla silahlı ve 100 saat sürecek bir programla da silahsız sertifika eğitimi verilecektir. Adaylar, kurs eğitimi sonrasında EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılan sınavlara katılacaktır. Sınavlar, kursta eğitimi verilen dersleri kapsar nitelikte 100 sorudan oluşacaktır. Sınavda başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha sınava katılabilecektir. Yazılı sınav dışında silahlı özel güvenlik sertifikası almak isteyenler için bir de poligonda atış sınavı yapılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmalıdır. Sınavları başarıyla geçen adaylar özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanır. Sınavı kazanan adaylar kimlik kartı alabilmek için ikamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmelidir Bu adaylara, kimlik kartları valilik tarafından gönderilecektir.

Özel Güvenlik Kurslarında Gösterilen Dersler

Özel Güvenlik Kurslarında, silahsız ve silahsız özel güvenlik temel eğitiminde 100 saat ders gösterilmektedir. Bunun yanı sıra silahlı özel güvenlik eğitiminde 20 saat silah bilgisi ve atış dersi verilmektedir. Ders içerikleri aşağıdaki şekildedir:

  • Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları : 20 saat
  • Güvenlik Tedbirleri : 20 saat
  • Etkili İletişim : 12 saat
  • Temel İlk Yardım : 10 saat
  • Kalabalık Yönetimi : 10 saat
  • Kişi Koruma : 9 saat
  • Yangın Eğitimi : 8 saat
  • Güvenlik Sistem ve Cihazları : 5 saat
  • Genel Kollukla İlişkiler : 4 saat
  • Uyuşturucu Madde Bilgisi : 2 saat
  • Silahlı özel güvenlik sertifikası için silah bilgisi ve atış : 20 saat

2019 Özel güvenlik maaşları ne kadardır ?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >