Özel okul parasına yurt!

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Aileleri ve öğrencileri kalacak yer telaşı sardı. Özel yurtlar, yaşadığı ilden uzakta üniversite eğitimi için başka bir kentin yolunu tutan öğrenciler sayesinde büyük bir endüstriye dönüştü.

Öğrenci kapmak için verdiği hizmetlere sinema salonu, havuz, Türk hamamı, fitness ve saunayı da ekleyen özel yurtlar, rekabeti "5 yıldıza" taşıyarak otellerle yarışır hale geldi.
Verilen hizmetlerdeki artış fiyatlara da yansıdı, İstanbul'da bulunan özel yurtlarda konaklamanın aylık bedeli 5 bin 347 liraya kadar çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri hariç, Türkiye'de 2014-2015 öğretim yılı kapsamında üniversitelerde 6 milyon 737 bin 327 öğrenci eğitim görüyor.

Bu rakama bu yıl devlet üniversitelerinin lisans programlarına yerleşen 345 bin 579 aday ile ön lisans programlarına yerleşen 298 bin 649 aday ve vakıf yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına yerleşen 68 bin 287 aday ile ön lisans programlarına yerleşen 66 bin 729 aday da eklenince, üniversitelerde öğrenim gören öğrenci sayısı 7 milyonu aşacak.

ÖZEL YURTLARIN YILLIK ÜCRETİ ÜNİVERSİTE FİYATLARIYLA YARIŞIYOR

Bu milyonluk öğrenci sayısı, son yıllarda özel yurt piyasasına olan iştahı da kabarttı.

Özel yurtlar verdikleri hizmetlerin sayısını artırırken, konforda da otelleri aratmaz hale geldi. Böylece Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait yurtlarda aylık fiyat aralıkları 120 ile 350 lira arasında değişirken, bu rakam özellerde 5 bin lirayı geçti.

Örneğin Bilgili Holding tarafından hayata geçirilen Republika'nın Ortaköy'deki şubesindeki tek kişilik bir odanın aylık ücreti peşin ödeme yapılırsa 4 bin 919 lira.

7-8 metrekarelik balkonu olan, bu hariç toplam alanının 40 metrekare olduğu tek kişilik odanın içerisinde mini bar, özel gardırop, çalışma masası, yatak, değerli eşyalar için kişisel kasa ve TV bulunuyor.

Bunun dışında spor salonu, plates odası, oyun odası, sinema salonu, yemekhane ve çamaşırhane gibi sosyal donatıların da olduğu Republika'daki tek kişilik bir odada konaklamanın fiyatı, taksitli ödemelerde aylık 5 bin 347 liraya kadar çıkıyor.

Bu rakam 30 güne bölündüğünde, burada konaklamanın günlük bedeli 178,2 liraya denk geliyor. Yurtların 10 aylık sözleşme yaptığı baz alınırsa, bir yıllık yurt bedeli üniversite fiyatlarıyla başa baş olarak 53 bin 470 lirayı buluyor.

"YENİ YURT YATIRIMLARININ BAŞLAMASI BEKLENİYOR"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 temmuz ayı itibariyle İstanbul'da 11'i devlet, 44'ü özel üniversite olmak üzere toplam 55 üniversite bulunduğunu, bu veriye göre Türkiye'de bulunan 178 üniversitenin yüzde 31'inin İstanbul'da yer aldığını söyledi.

Şu anda yurt sektöründeki dinamiklerin değiştiğini belirten Yazıcı, "Darbe girişiminden sonra kapatılan yurtlar oldu. Bunların piyasadaki ihtiyaç dinamiklerini değiştirmesi ve ek kapasite ihtiyacı getirmesi söz konusu. Ancak kapasite değişimi ve net rakamlarla ilgili değişiklikleri henüz tam olarak tespit edemiyoruz." dedi.

Yazıcı, açılan her yeni üniversiteden sonra öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlere olan gereksinimi nedeniyle, yerli ve yabancı firmaların özel yurtlara olan ilgisinin arttığını dile getirdi.

Var olan özel üniversitelerin büyümeye giderek yeni kampüsler açması ve yeni üniversitelerin açılmasıyla beraber yeni yurt yatırımlarının da başlamasının beklendiğini vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Öğrenci sayısının artmasıyla yurt projelerindeki hizmetler de artış göstermeye başladı. Daha lüks yurt projelerine olan talebi gören yatırımcı firmalar, su, elektrik, internet ve temizlik ihtiyaçlarının karşılandığı; müzik odası, spor odası ve faaliyet odası gibi öğrencilerin hem fiziksel hem sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek projeler üretmeye başladı."

"YURT SEKTÖRÜ AÇISINDAN EN ÇOK AVRUPA YAKASINDA HAVA ALANI BÖLGESİ POTANSİYEL TAŞIYOR"

Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yüzde 12'sinin İstanbul'da, yüzde 4'ünün Ankara'da, yüzde 3'ünün de İzmir'de bulunduğunu söyledi.

ÖSYM verilerine göre 2015-2016 yılları arasında İstanbul'da lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısının 626 bin 910 olduğu bilgisini veren Yazıcı, 2014-2015 eğitim döneminde bu sayı 461 bin 139 iken, lisans ve ön lisans düzeyinde üniversiteye giriş yapan öğrenci sayısında yüzde 36'lık artış yaşandığını kaydetti.

Yazıcı, İstanbul'da en fazla sayıda yurda sahip ilk 5 ilçenin 10 aylık fiyat aralıklarına baktıklarında Fatih ilçesinde 3 bin 500 ile 16 bin 500 lira arasında değişen fiyatların Şişli'de bin 200 ile 15 bin lira arasında, Beşiktaş'ta 6 bin ile 23 bin 500 lira arasında, Avcılar'da 5 bin ile 18 bin lira arasında, Kadıköy'de ise 4 bin 400 ile 13 bin lira arasında değiştiğini dile getirdi.

İstanbul'daki yurtların yönetimsel dağılımına bakıldığında devlet üniversitesi yurtlarının toplam kapasitenin yüzde 12'sini oluşturduğu bilgisini veren Yazıcı, "Vakıf üniversitesi yüzde 24'ünü, KYK yurtları yüzde 24'ünü, özel yurtlar ise yüzde 40'ını oluşturuyor." diye konuştu.

Yazıcı, öğrenci sayısıyla mevcut yurt kapasitesi karşılaştırıldığında özellikle Bakırköy, Beykoz, Kartal, Beyoğlu, Bağcılar ve Kadıköy ilçelerinin yüksek düzeyde yurt ihtiyacı bulunan yerler olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye, Kâğıthane ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise yurt ihtiyacı bulunmuyor. İstanbul'da öğrenim gören üniversite öğrencileri, eğitim gördükleri üniversitelere 10 ila 30 dakika mesafede yer alan özel ve devlet yurtlarını tercih ediyor. Söz konusu kampüslerin alternatif ulaşım sistemlerine yakın olmalarından dolayı mesafe kaygısı ikinci planda kalıyor. Bu durum öğrencilerin barınma için ödedikleri ücretleri düşürdüğünden tercih sebebi oluyor.

Bütün göstergeler değerlendirildiğinde yurt sektörü açısından en çok Avrupa yakasında hava alanı bölgesinin potansiyel taşıdığını düşünüyorum. Bunun dışında kentin merkezi bölgeleri olan Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş ilçelerinde yurt yoğunluğu fazla olmasına karşın, bu bölgelerdeki yurtların niteliksel anlamda yetersiz kalması sebebiyle yurt talebi devam edebilir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >