Reuters: F-35’ler Türkiye'ye teslim edilmeyebilir

Arşiv
Arşiv

Reuters Haber Ajansı, ABD’den Türkiye’ye yapılacak F-35 uçaklarının teslimatına yönelik hazırlıkların dondurulabileceğini iddia etti. Reuters haberini Amerikalı yetkililere dayandırdı.

Reuters Haber Ajansı, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimatına yönelik hazırlıkların dondurulabileceğini iddia etti.

Haberde Ankara’nın aynı anda hem S-400 füze savunma sistemine hem de gelişmiş F-35 savaş uçaklarına sahip olamayacağına dair Washington’un bu şekilde en güçlü sinyali vereceği iddia edildi.

Amerika’nın Uluslararası Güvenlik Konularından Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Katie Whelbarger Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada , “S-400 bir bilgisayar. F-35 de bir bilgisayar. Bilgisayarınızı rakip olduğunuz karşı tarafın bilgisayarına bağlamazsınız temelde bizim yapacağımız şey bu” dedi. Henüz alınmış bir karar olmasa da Amerikalı yetkililer, Washington’un F-35 uçaklarının Türkiye’ye teslimine yönelik adımları durdurma konusunu değerlendirdiğini doğruluyorlar.

 F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından dört kat daha güçlü olan F-35 gelecek 40 yılın en etkili taarruz uçağı olarak gösteriliyor.
F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından dört kat daha güçlü olan F-35 gelecek 40 yılın en etkili taarruz uçağı olarak gösteriliyor.

Whelbarger, “Uçakların denetiminin nihayetinde onlara verileceği beklentisiyle sürekli olarak alınan kararlar var. Dolayısıyla onlara(Türkiye’ye) ciddi olduğumuzu göstermek adına eğitimlerde kesebileceğimiz birçok şey var” dedi. Bir başka Amerikalı yetkili de Amerika’nın baktığı alternatiflerden birinin de Eskişehir’deki F-35 savaş uçakları motor bakım deposu yerine farklı bir Batılı alternatif ülkede yer arayışı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 teslimatı için tarih vermişti

Soçi’de yapılan Astana Süreci’nin dördüncü zirvesinden dönüşünde gazetecilerin S-400’lerle ilgili sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ve NATO’dan gelen olumsuz açıklamalara rağmen Türkiye’nin kararında bir değişiklik olmadığını belirtmişti.

Erdoğan şunları kaydetmişti:

  • S-400 anlaşmasını Rusya’yla yaptık, dolayısıyla geri adım atmamız söz konusu değil.
  • Biz Temmuz ayında S-400'ün teslimatı ile ilgili verilmiş söz üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının gazetelerde yayınlanmasından birkaç saat sonra Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Zirvesi’nde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin S-400 alımıyla ilgili üstü kapalı eleştirel bir yorum yapmıştı.

Pence, “Şunu açıklığa kavuşturmalıyız, NATO’daki müttefiklerimiz düşmanlarımızdan silah satın alırken aylak aylak bekleyemeyiz. "Müttefiklerimiz giderek Doğu'ya bağımlı hale geldiği sürece Batı'nın güvenliğini garanti altına alamayız” demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >