Rusya'dan başarılı yabancı öğrencilere vatandaşlık jesti

Arşiv
Arşiv

Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy, Rusya'da üniversiteden yüksek başarıyla mezun olan yabancılara vatandaşlık verilmesi için yeni düzenleme yapılacağını söyledi. Rusya’da üniversite eğitimi nasıl? Rusya’da burslu eğitim imkanı var mı? Ülkede en ucuz eğitim nerede? Sizler için araştırdık.

Rusya yönetimi, ülkede azalan nüfus ve işgücü açığı gibi sorunları ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir düzenlemeye gidiyor. Çözüm arayışları çerçevesinde vatandaşlık ve oturum izni verilmesiyle ilgili birtakım düzenlemeler yapılacak.

İzvestiya gazetesine demeç veren Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy, üniversiteden yüksek başarıyı simgeleyen kırmızı diploma ile mezun olan yabancılara vatandaşlık verilmesinin planlandığını kaydetti.

 Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy
Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy

Bu kişilerin sosyal yaşama azami derecede entegre olduğunu, Rus yasalarını bildiğini ve Rusya'nın üretime yönelik ve entelektüel kaynaklarına yapılan genç takviye olacağını belirten Gorovoy, yeni düzenleme için çalışma yapıldığını ve bu konuyu çeşitli vesilelerle yabancı meslektaşlarla ele aldıklarını ifade etti.

Ülkede 70 meslek öncelik kapsamına alınacak

Rusya'ya giden Rusyalıların akrabalarına kotaya bakılmaksızın geçici konaklama izni verileceğini de kaydeden Gorovoy'a göre açık bulunan 70 meslek öncelik kapsamına alınacak.

  • Oturum izni alınması için gereken asgari konaklama sürecinin kısaltılacağı bu meslekler arasında öğretmenlik, sağlık görevlisi, IT teknolojileri, petrol ve doğalgaz sanayi gibi alanlar öne çıkıyor.

Öte yandan Gorovoy, Rusya'ya dönüş yapacak yurttaşlara ödenen tazminatın 1 milyon rubleye (15 bin dolar) kadar çıkarılmasının planladığını sözlerine ekledi.

Rusya’da burslu eğitim imkanı var mı ?

Rusya, yabancı öğrencilerin Rusya'da ücretsiz ve burslu üniversite eğitimi için her yıl 15 bin kontenjan ayırıyor.

Yabancı uyruklu kişilerin yanı sıra Rusya Federasyonu vatandaşı olmayan ve yurt dışında yaşayan Rus vatandaşları da Rusya'da eğitim alabiliyor.
Yabancı uyruklu kişilerin yanı sıra Rusya Federasyonu vatandaşı olmayan ve yurt dışında yaşayan Rus vatandaşları da Rusya'da eğitim alabiliyor.

Yükseköğrenim için gereken belgeler ve burs başvuruları Russia.study sitesinden yapılıyor.

Rusya'da en ucuz eğitim nerede?

Rusya Ekonomi Yükseköğrenim Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği araştırma, ülkede yükseköğrenimin en ucuz olduğu kenti St. Petersburg, en pahalı olduğu kentin ise Moskova olduğu belirlendi.

  • Rusya Ekonomi Yükseköğrenim Enstitüsü, ülkedeki yükseköğrenim düzeyi ve maliyeti konusunda bir araştırma gerçekleştirdi. Rus basınına yansıyan araştırmada ülkede en pahalı eğitimin başkent Moskova ve Moskova bölgesinin yanı sıra Yamal-Nenets Özerk Bölgesi ile Kamçatka, Tümen ve Nijnıy Novgorod bölgelerinde olduğu kaydedildi.

Konaklama, yaşam maliyeti, eğitim ücretinin baz alındığı araştırmada, St. Petersburg ve Leningrad bölgelerinin bu anlamda en ucuz imkânlara sahip olduğu belirtildi. Amur ve Vologda bölgeleri ise ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Rusya üniversitelerinde eğitim sistemi nasıl?

Rusya Üniversiteleri eğitim yılı başlangıç tarihi eylül ayının ilk haftasıdır. Genel olarak Rusya’da eğitim alan öğrenciler eylül ayının başından haziran ayının sonuna kadar toplamda 10 ay eğitim görürler; fakat bu süre bazı üniversitelerin kendine özgü yönetmeliklerine göre değişkenlik gösterebilir.

Rusya’da alınan diploma Türkiye başta olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde geçerlidir.
Rusya’da alınan diploma Türkiye başta olmak üzere Dünyanın birçok ülkesinde geçerlidir.

Lisans süresi genel bölümler kapsamında 4 yıl olmakla birlikte, yüksek lisans bölümleri 2 yıldır. Rusya üniversiteleri Avrupa, Afrika ve Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın diğer 4 kıtasında bulunan bir çok ülkelerce tanınmaktadır.

Rusya’da üniversite fiyatları uygun mu?

Rusya’da Üniversite fiyatlarının diğer alternatif ülkelerdeki üniversiteler ile kıyaslandığında büyük ölçüde daha uygun olduğunu göreceksiniz. Yıllık 1200$’dan başlayan fiyatlarla Rusya’da üniversite eğitimi, yada 1 yıl süreli Rusya’da Rusça dili eğitimi alabilirsiniz.

  • Üniversite bölüm ücretleri (Moskova ve St.Petersburg şehirleri hariç) başta Nijni Novgorod, Krasnodar, Kazan, Saratov, Belgorod, Astrahan, Rostov, Ryazan ve Volgograd olmak üzere Rusya’nın ileri gelen şehirlerinde alınacak üniversite eğitiminin yıllık bölüm (lisans) bedeli ortalama 1500$-3000$ arasındadır.

Rusya’da üniversite öğrencilerinin konaklama imkanı nasıl sağlanıyor?

Rusya üniversiteleri yurtlarında konaklama imkanı sağlar. Öğrenci yurtları genellikle üniversitelere yakın mesafede bulunurlar.

Öğrenci yurtları çoğunlukla 2-3 kişilik odalardan oluşur. Fakat Rusya’da eğitime son yıllarda artan talepten dolayı bir kaç üniversitenin yurt odalarının 4-5 kişiliğe çıkarttığı da görülmektedir.
Öğrenci yurtları çoğunlukla 2-3 kişilik odalardan oluşur. Fakat Rusya’da eğitime son yıllarda artan talepten dolayı bir kaç üniversitenin yurt odalarının 4-5 kişiliğe çıkarttığı da görülmektedir.

Bazı öğrenci yurtlarında her katta ortak mutfak ve banyo varken bazı üniversite yurtlarında ise her iki odaya ait ortak banyo bulunmaktadır. Rusya üniversiteleri öğrenci yurtları karma yurt modeli olup, öğrenciler odalarında kendi hemcinsleriyle konaklamaktadır.

Rusya’da öğrenci yurdu fiyatları üniversitelere ve şehirlere göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak ele aldığımızda Moskova ve St.Petersburg şehirlerinde aylık öğrenci yurdu fiyatı 75$-200$ arasındadır.

Rusya’nın diğer büyük şehirlerinde ise öğrenci yurtları aylık ortalama 20$-50$ arasındadır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >