Teröristin yüzü neden gösterilmiyor?

Cani mahkemeye çıkarıldı.

Yeni Zelanda'da iki camiye saldırıp 49 kişiyi şehit eden 28 yaşındaki terörist Brenton Tarrant, mahkemeye çıkarıldı. Caninin basına servis edilen fotoğraflarında yüzünün neden gösterilmediği merak konusu oldu. GZT'ye konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, teröristin yüzünün gösterilmemesi ilişkin, "Yeni Zelanda’nın iç hukukuyla, hakimin takdiriyle alakalı bir konudur. Kıt’a Avrupa'sında ve Türkiye’de böyle bir uygulama yok. Hakim teröristin yüzünün gösterilmemesi kararı almakla işgüzarlık yapmış." ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye terör saldırısında bulunan terörist Brenton Harrison Tarrant, çıkarıldığı mahkemece cinayetten gözaltına alındı.

Al Noor ve Linwood Camilerinde cuma namazı sırasında 49 kişiyi şehit edip 40 kişiyi yaralayan Avustralyalı terörist Tarrant, cinayet suçlamasıyla mahkemeye çıkartılırken, basına servis edilen fotoğraflarda teröristin yüzünün piksellenerek gösterilmemesi dikkati çekti.

"Kıt’a Avrupa'sında ve Türkiye’de böyle bir uygulama yok"

GZT'ye konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, teröristin yargılandığı esnada basına servis edilen fotoğraflarında yüzünün gösterilmemesine ilişkin şunları söyledi:

  • "Teröristin yüzünün gösterilmemesi Yeni Zelanda’nın iç hukukuyla, hakimin takdiriyle alakalı bir konudur. Yani Yeni Zelanda’nın ceza yargılamasına ilişkin bir prosedür bu. Kıt’a Avrupa'sında ve Türkiye’de böyle bir uygulama yok. Avrupa’da ve Türkiye’de ceza yargılamasında zanlıların, sanıkların yüzlerinin açık olarak servis edilmemesi gibi durum yok. Dolayısıyla diyebilir ki bu durum Yeni Zelanda’ya mahsus bir uygulamadır. Bunun uluslararası bir hukukla bağlantısı yok."

Terörist Brenton Tarrant kelepçeli elleriyle beyaz hapishane kıyafetlerinde mahkemeye çıktı. Fotoğrafı çekilen cani kameralara gülümsedi.
Terörist Brenton Tarrant kelepçeli elleriyle beyaz hapishane kıyafetlerinde mahkemeye çıktı. Fotoğrafı çekilen cani kameralara gülümsedi.


Yeni Zelanda'da büyük bir katliam yaşandığını vurgulayan Kuran,"Dolayısıyla bunun kamuoyun tarafından telin edilmesi kamuoyun tarafından mahkum edilmesi basında bu cinayetleri işleyen kişilerin gösterilmesi lazım. Çünkü açıkça bir suçüstü var. Yargılanan şahıs zanlı değil aslında suçüstü hali var. Fiili olarak böyle diyebiliriz." dedi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran

"Hakim teröristin yüzünün gösterilmemesi kararı almakla işgüzarlık yapmış"

Teröristin fotoğraflarının zaten dünyaya servis edildiğini ,Türkiye’ye giriş çıkışı gibi birçok görüntüde katilin yüzünün açıkça göründüğünü hatırlatan Kuran, sözlerine şöyle devam etti:

  • "Yeni Zelanda’da hakim teröristin yüzünün gösterilmemesi kararı almakla işgüzarlık yapmış. Normal bir suç dosyası değil bu, gasp vesayre değil ki bu. İddia makamının da sanığı suçüstü olmayan bir durumda mahkemenin önüne getirmiş değil ki. Çok açık insanlığa karşı işlenmiş bir suç bir katliam söz konusu. Dolayısıyla dünya kamuoyu yararı açısından bu yargılamanın açık aleni yapılması lazım.
  • Ceza yargılamasında hakimlerinin bu tür olaylarda kamuoyunun dikkatini çekmek, bu vahşetten bu feci olaydan kamuoyunun aydınlatılmasını sağlamak için yargılamanın kamuoyuna açık yapılması ve sanığın da fotoğrafının servis edilmesi gerekir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >