Sarı yelekliler için 'müzakere' zamanı

Müzakere toplantıları için çağrı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk toplantıyı 600 belediye başkanının katılımıyla Grand Bourgtheroulde semtinde gerçekleştirdi.
Müzakere toplantıları için çağrı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilk toplantıyı 600 belediye başkanının katılımıyla Grand Bourgtheroulde semtinde gerçekleştirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sarı yeleklilerin gösterilerine sebep olan sorunları çözmek için 15 Mart'a kadar sürecek müzakere toplantılarının ilkini Grand Bourgtheroulde semtinde resmen başlattı. Macron, ülkedeki ekonomik, sosyal ve demokrasi sorunlarının uzun yıllara dayandığını ve sarı yelekliler hareketinin çıkış noktasının da bu olduğunu ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sarı yeleklilerin gösterilerinin neden olduğu sorunlara çözüm bulmak için müzakere toplantılarının ilkini Grand Bourgtheroulde semtinde gerçekleştirdi.

600 belediye başkanıyla bir araya geldi

Macron, Grand Bourgtheroulde'de Normandiya bölgesinde görev yapan 600 belediye başkanı ile bir araya gelerek sarı yeleklilerin eylemlerinin sebep olduğu sorunlara ilişkin çözüm bulmak üzere toplantı yaptı.

Macron 600 belediye başkanıyla bir araya geldi.
Macron 600 belediye başkanıyla bir araya geldi.
  • Burada konuşma yapan Macron, ülkedeki ekonomik, sosyal ve demokrasi sorunlarının uzun yıllara dayandığını ve sarı yelekliler hareketinin çıkış noktasının bu olduğunu söyledi.

Macron, her soruya açık

Macron, Fransızlara hitaben yazdığı açık mektupta vatandaşlara 35 soru yönelttiğini hatırlatarak, bazılarının bu soruları yetersiz bulabileceğini ancak kendisinin sormadığı her sorunun sorulabileceğinin altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, müzakere mektubunda sorduğu soruların artırılabileceğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, müzakere mektubunda sorduğu soruların artırılabileceğini söyledi.

Belediye başkanlarından sorunlara çözüm önerisi talep etti

Cumhurbaşkanı Macron, belediye başkanlarından müzakere toplantılarının düzenlenmesinde katkıda bulunmalarını ve ülkedeki sorunların çözümüne ilişkin öneriler getirmelerini istedi.

Alt gelirlilere dikkati çekti

Grand Bourgtheroulde'ye gelmeden Gasny semtini ziyaret eden Macron, burada yaptığı açıklamada, ülkede alt gelirli insanlar için, "Zor durumda olan insanlara daha fazla sorumluluk vermemiz gerekiyor çünkü bazıları iyi bazıları da saçmalıyor." ifadesini kullandı.

Toplantıların 15 Mart'a kadar süreceği öğrenildi.
Toplantıların 15 Mart'a kadar süreceği öğrenildi.

Lisieux Belediye Başkanı Bernard Aubril yaptığı açıklamada, "Fransa çok ciddi bir durumda. Bin 300 avro maaş alan Fransızları zengin kabul etmek gerçeği inkar etmektir. Acil şekilde almanız gereken önlemler var." dedi.

Saint-Valery-en-Caux Belediye Başkanı Dominique Chauvel, Macron'un kendisi için "hayal kırıklığı" olduğunu belirterek, ülkenin "aşırılığa, tahammülsüzlüğe ve bireyselliğe" doğru gittiğini söyledi.

Hedef çözüm üretmek olarak belirlendi

Fransızların katılımıyla 15 Mart'a kadar sürecek bu toplantılar sarı yeleklilerin gösterilerinin yol açtığı sorunlara çözüm bulmayı hedefliyor. Macron, bu çerçevede ülkenin farklı bölgelerine giderek belediye başkanları ile bir araya gelecek.

Vatandaşlar aynı zamanda hükümet tarafından internette oluşturulan bir platformda konulara ilişkin fikirlerini ve önerilerini beyan edebilecek.

Macron'dan Brexit yorumu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşmasının İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada reddedilmesinin ardından İngiltere'nin muhtemelen AB'den anlaşma ile ilgili ek süre isteyeceğini belirtti.

Macron, sarı yeleklilerin gösterilerinin yol açtığı sorunlara çözüm bulmak için Grand Bourgtheroulde semtinde düzenlediği toplantıda İngiliz parlamentosunun Brexit anlaşmasını reddetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Macron, toplantıların ana temasını 'çözüm' olarak açıkladı.
Macron, toplantıların ana temasını 'çözüm' olarak açıkladı.

Macron'a göre 3 ihtimal var

Oylamanın reddedilmesinden sonra üç senaryonun gerçekleşebileceğini belirten Macron, ilkinin Brexit anlaşmasının iptali olduğunu, bu durumda kaybedenin İngilizler olacağını kaydetti.

Macron, ikinci senaryonun İngiltere'nin AB'den anlaşma ile ilgili yeni taleplerde bulunması olacağını ifade ederek, anlaşmanın tekrar müzakereye açılamayacağını vurguladı.

Kendisine göre gerçekleşmesi muhtemel üçüncü senaryoda İngiltere'nin anlaşma ile ilgili AB'den ek süre isteyeceğini belirten Macron, "Belki başka bir şey bulmak için Avrupa Parlamentosu seçimlerine girecekler. Bu çok belirsizlik ve endişe yaratıyor." dedi.

İngiltere Avam Kamarası'nın Brexit'i reddetmesine de değinen Macron, 3 ihtimal olduğunu belirtti.
İngiltere Avam Kamarası'nın Brexit'i reddetmesine de değinen Macron, 3 ihtimal olduğunu belirtti.

Macron, oylamadan sonra baskının İngiltere tarafında olduğu kaydederek, "Referandum, dışarıdan yalan haberler üreten kişiler tarafından manipüle edildi." diye konuştu.

İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada May'in AB ile vardığı birlikten çıkış anlaşması 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >