Sarı yeleklilerin 'Notre Dame' tepkisi: Ona para bulunuyor bize neden bulunmuyor

Fransa'da sarı yelekliler gösterilerin 22. haftasında sokaklarda
Fransa'da sarı yelekliler gösterilerin 22. haftasında sokaklarda

5 aydır eylemlerini sürdüren 'sarı yelekliler'in bugünkü eylemi öncesi Fransa İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde büyük hasara yol açan yangın nedeniyle 856 yıllık tarihi Notre Dame Katedralinin çevresinde eylem düzenlenmeyeceğini açıkladı. Katedralin tadilatı için kısa sürede yaklaşık 1 milyar avro bağış toplanması 'sarı yeleklilerin' tepkisine neden oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, sarı yeleklilerin ülke genelinde düzenleyeceği gösterilerde şiddet olaylarının yaşanmasından kaygı duyduğunu söyledi. Sarı yelekliler ise Notre Dame'ın tadilatı için toplanan yardım kampanyasına, "Aylardır sürünüyoruz. Zenginler neden bize yardım etmedi?" diyerek tepki gösterdi.

Yarınki eylemlerde şiddet olaylarının tekrar yaşanmasından endişe ettiğini belirten Castaner, bu tür durumların özellikle Paris, Toulouse, Montpellier, Bordeaux kentlerinde meydana gelebileceğini söyledi.

  • Castaner, ülke çapındaki gösterilerde 60 bin polisin görev yapacağını kaydetti.

Notre Dane'ın çevresi yasak

Paris Emniyet Müdürlüğünden dün yapılan yazılı açıklamada da sarı yeleklilerin yarın Paris'in ünlü Champs-Elysees Caddesi ve çevresinde gösteri düzenlemesine izin verilmeyeceği belirtilmişti. Açıklamada, pazartesi günü çıkan yangında büyük hasar görmesi nedeniyle 856 yıllık Notre Dame Katedrali'nin çevresinde de eylem yapılmasının yasaklandığı kaydedilmişti.

Sarı yelekliler eylemleri 5 aydır sürüyor.
Sarı yelekliler eylemleri 5 aydır sürüyor.

Yeniden inşası için 1 milyar avro

Katedralin yeniden inşa edilmesi için toplanan bağışlardan sorumlu Stephane Bern, RMC radyosunda yaptığı açıklamada, yangın sonrasından şimdiye kadar bağışların 1 milyar avroya yaklaştığını kaydederek, bu miktarın her geçen gün artış gösterdiğini bildirmişti.

Sarı yeleklilerin 'Notre Dame' tepkisi

Sarı yeleklilerin Notre Dame Katedralinin çevresinde gösteri düzenlemesine izin verilmemesi, bağış miktarının yüksek olması tepkiye neden oldu, Sarı yeleklilerin, "Aylardır sürünüyoruz. Zenginler neden bize yardım etmedi? Evet Notre Dame çok üzücü bir olay. Ama oraya para bulunuyor da neden bize bulunamıyor?" açıklamasında bulunduğu öğrenildi.

Notre Dame Katedralindeki tadilat işlemlerinin 10 yıl kadar süreceği açıklandı.
Notre Dame Katedralindeki tadilat işlemlerinin 10 yıl kadar süreceği açıklandı.

Sarı yelekliler 5 aydır sokaklarda

Akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine karşı gösterilere dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri 5'inci ayını doldurdu.

Hükümetin paylaştığı son rakamlara göre, gösterilerde 11 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı, 8 bin 400'den fazla kişi gözaltına alındı ve 2 bine yakın kişi hapis cezasına çarptırıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >