Sırp gazete katedraldeki yangının 'sırrını' buldu: Fransa'nın Kosova'yı tanıması

Notre Dame Katedrali alevlere teslim oldu.
Notre Dame Katedrali alevlere teslim oldu.

Sırbistan'da hükümete yakınlığıyla bilinen 'Informer' gazetesi, Fransa'nın Paris şehrinde bulunan Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangınla ilgili skandal bir haber yayımladı. 'Tanrı'nın cezası' olarak duyurulan haberde, Kosova'yı devlet olarak tanıyan Fransa'nın cezalandırıldığına işaret edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın 8,5 saatte söndürülürken, Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.

  • Avrupa'da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen tarihi Notre Dame Katedrali'nde renovasyon çalışmalarının yapıldığı bölümde, dün yerel saatle 18.50'de yangın çıktı.

İtfaiye ekipleri yangına böyle müdahale etti.
İtfaiye ekipleri yangına böyle müdahale etti.

Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle saat 19.53'te 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri, saat 20.07'de de yapının çatısı tamamen çöktü.

Sırp gazete: Tanrı'nın cezası geldi!

Sırbistan'da hükümete yakınlığıyla bilinen Informer gazetesi bütün dünyanın büyük üzüntüyle takip ettiği yangına ilişkin skandal bir haber yayımladı.

Haberin kapağı okuyuculara böyle sunuldu.
Haberin kapağı okuyuculara böyle sunuldu.

Katedralde çıkan yangını Fransa'nın Kosova'yı tanımasına bağlayan gazete, "Altı ay önce, sahte devlet Kosova’nın bayrağını Notre Dame Katedrali’ne asmışlardı. Tanrı'nın cezası geldi" ifadelerini kullandı.

Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginlik

Sırbistan'ın 100'den fazla ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova'yı hala kendi toprağı olarak kabul etmesi, Kosova meselesinin Sırp-Arnavut ilişkilerinde "çıkmaz sokak" olarak devam etmesine sebep oluyor.

Kimi zaman gerginliğin hat safhaya çıkıp savaş davullarının çalınmaya başladığı, kimi zaman da diyalogla çözüm vurgusu yapılan ve bu çözümün yakın olduğu belirtilen Kosova sorunu, Sırp-Arnavut ilişkilerinde en azından yakın vadede çözülecek bir mesele olarak görünmüyor.

  • İki ülke arasındaki krizin kaynağı, 1998-1999 yılları arasında yaşanan savaşa dayanıyor.

Söz konusu dönemde Sırp asker, polis ve paramiliter birlikler, bağımsızlık isteyen (Arnavut) Kosova Kurtuluş Ordusuna (UÇK) yönelik harekat başlattı. 1999'da NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasıyla son bulan savaşta, 10 binden fazla Arnavut hayatını kaybetti, 800 bine yakın insan evini terk etti.

Savaşın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararıyla Kosova, Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonunun (UNMIK) idaresine geçti. Kosova'da BM himayesinde sivil ve güvenlikli bir alan oluşturuldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >