Sri Lanka'daki bombalı saldırılarda ölü sayısı 290'a yükseldi

St. Sebastian Katolik Kilisesi'nde bir çift ayakkabıda kan görülüyor.
St. Sebastian Katolik Kilisesi'nde bir çift ayakkabıda kan görülüyor.

Sri Lanka’daki kilise ve otelleri hedef alan terör saldırılarının faillerine yönelik operasyonlarda 24 kişi yakalandı. Saldırılarda 3'ü polis 290 kişi hayatını kaybetti. Sri Lanka'da dünden bugüne yaşanan son gelişmeleri derledik.

Sri Lanka'da dün düzenlenen bombalı saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 290'a yükseldi.Polis,saldırılarla bağlantılı oldukları şüphesiyle 24 kişiyi gözaltına alırken şu ana kadar saldırıları üstlenen olmadı.

8 saldırı düzenlendi

Shangri-La otelinde iki bombacının, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerinde birer ve St. Anthony, St. Sebastian ve Meryem Ana kiliselerinde de birer canlı bombanın beden parçalarının bulunduğunu ifade eden Welinga, Kolombo'nun banliyölerindeki bir konukevi ve üst geçit yakınında meydana gelen patlamaların araştırıldığını kaydetti.

Sri Lanka’da dün sabah saatlerinde Kochchikade'de St. Anthony, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'da Meryem Ana Kilisesi ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti.

Sosyal medyaya kısıtlama

Sri Lanka'da yerel saatle akşam 6'dan sabah 6'ya kadar tüm adada geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ülkede sosyal medya ağlarına ve mesajlaşma uygulamalarına da kısıtlamalar getirildi. Facebook ve WhatsApp'ı da içeren karar, yanlış bilgi ve söylentilerin yayılmaması için alındı.

  • Yetkililer, eşgüdüm içinde düzenlenen saldırılardan bazılarının intihar saldırıları olduğunu açıkladı. Saldırılarda hayatını kaybedenler arasında 35 yabancı olduğu tespit edildi.
  • Türkiye'nin Sri Lanka Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, 2 Türk mühendisin saldırılarda hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Özel Soruşturma Komitesi oluşturuldu

Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena’nın, Paskalya gününde kilise ve otellere düzenlenen terör saldırılarını araştırmak için Özel Soruşturma Komitesi oluşturacağı bildirildi.

 Başkent Kolombo'da beş yıldızlı Kingsbury oteline düzenlenen saldırı sonrası çevrede güvenlik önlemi alındı.
Başkent Kolombo'da beş yıldızlı Kingsbury oteline düzenlenen saldırı sonrası çevrede güvenlik önlemi alındı.
  • Yüksek Mahkeme Hakimi başkanlığında görev yapacak komitenin, birçok insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan terör eylemlerinin sebeplerini, arka planını, muhtemel ihmallerle birlikte diğer faktörleri araştıracağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Sekreteri Udaya R. Seneviratne, komite üyelerinin önümüzdeki 24 saat içinde atanacağını, saldırılarla ilgili raporun da iki hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

Adada dini guruplar arasında gerilim var mıydı?

Sri Lanka nüfusunun çoğunluğu % 70'i Budist yaklaşık yüzde 9'u Müslüman ve % 7,5'i Hristiyandır. Hindular ise nüfusun yaklaşık% 12,5'ini oluşturur.Sri Lanka, Budistlerin Kandy merkezindeki Müslüman işletmelere, evlere ve camiye saldırmasından sonra Mart 2018'de acil durum ilan etmişti. Müslüman bir adamın yanmış bir binada ölü bulunduğunu bildirmişti.Son yıllarda,Bodu Bala Sena (BBS) gibi zorlu Budist gruplar, Sri Lanka'da mezhepsel nefreti karıştırmakla suçlanıyor BBS, Sri Lanka’nın Müslümanlarını ülkenin Budist kimliğini tehdit etmekle suçluyor ve siyasi kurumların üst düzeylerinde destek alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >