TEOG yerine gelen yeni sistem

İsmet Yılmaz
İsmet Yılmaz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine gelecek olan yeni sistemi açıkladı. Yeni sistemin adı 'Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi' olarak tanıtıldı. Nitelikli okullar için Haziranın ilk hafta sonunda Toplam 60 sorudan oluşan ve süresi 90 dakika olan bir sınav yapılacak.

Milli Eğitin Bakanı İsmet Yılmaz'ın TEOG yerine getirildiğini açıkladığı yeni sistem hakkında her şey:

Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var.

Öğrencilerin tercihi esas alınacak

Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemini getirdik. Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.

Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek. Sınıfınızda bir başarılı öğrenci varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürükleyecektir.

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım.

  1. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı.

Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi?

11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.

Bu sistem kaldırıldığında Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk.

Sınav Haziran'ın ilk hafta sonu

Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız.

Sınav soru sayısı ve süresi

Sınav 2 bölüm ve tek oturumda oluşacak. Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık süre var. 6. 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

Yabancı okullar kendi sınavını yapabilecek

Yabancı okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilirler.

Tanıtımı yapılacak

YÖK tarafından daha sade, daha basit sistemi kendi evlatlarımıza tanıtmak için bununla ilgili rehber öğretmenler görevlendirip tanıtım yapacağız.

Örnek sorular yayınlanacak

Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8. sınıf ağırlıkta olmak üzere 6,7 ve 8. sınıftaki ders kitaplarmız ve kazanımlarımız çerçevesinde sorular sorulacak. Hangi müfredatta öğrencilerimize ne vermek istiyorsak bunları ölçeceğiz.

Öğretmen açığı kapatılacak

Öğrenci sayısını indiremezsiniz o halde öğretmen sayısını artırmamız lazım. Öğretmen yaş ortalamamız 40 yaşın altında. Genç olan öğretmenin hizmet içi eğitim ihtiyacı da biraz daha fazla deniyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Biz önümüzdeki yıl 20 bine yakın öğretmen alacağız. Son rakamı Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımız ile bir araya geleceğiz. 20 bin öğretmen alımı için şubatta duyuru yapacağız.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >