Trump, 2020 başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmezse ne olur?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Amerika Birleşik Devletleri'nde 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için aday adaylarının isimleri netleşmeye başlarken Trump’ın tekrar ABD Başkanı seçilmesinin zor olduğu görüşü dile getiriliyor. ABD’de ‘Trump seçimleri kaybederse Oval Ofis’i barışçıl bir şekilde bırakacak mı?’ sorusuna cevap aranıyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleden sorumlu eski direktörü Joshua A. Geltzer, Trump'ın 2020 seçim sonuçlarına ne olursa olsun saygı duyması için etkili olacak faktörleri kaleme aldı.

ABD’de 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için aday adaylarının isimleri netleşmeye başladı. Demokratlar önümüzdeki yıl gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Trump’ın tekrar başkan seçilmesinin zor olduğu görüşünü dile getiriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleden sorumlu eski direktörü Joshua A. Geltzer, CNN’de ‘Trump seçimleri kaybederse Oval Ofis’i barışçıl bir şekilde bırakacak mı?’ sorusunu cevaplandırdı.

Trump’ın Meksika sınırına duvar örmek için gerekli olan bütçenin sağlanması için ülkede ulusal acil durum iptal etmesi tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Öyle ki Trump’ın kendi parlamentosundaki bir grup yasama üyesi, ilan edilen ulusal acil durum kararnamesini geçersiz kılmak için yasa önerisi vermeye hazırlanıyor.

Bununla birlikte Trump’ın çeşitli bütçelerden kesinti yaparak Meksika sınırına duvar örmek için oluşturduğu bütçenin iptali için 15 eyalet tarafından mahkemeye verilmiş bulunuyor.

"Trump otoritesini giderek artırıyor"

CNN’deki makaleye göre Trump’ın ulusal bir acil durumu kimseyle uzlaşmaya yanaşmaksızın ilan etmesi ülkede onun eşi görülmemiş bir cumhurbaşkanlığı gücünü kullanma isteğini gösterdi.

Son iki yıl içinde Trump’ın Özel Müşaviri Robert Mueller ve Adalet Bakanlığı’nın diğer bölgelerine göre soruşturmaları baltalamaya çalıştığı şeklindeki New York Times’ta yayınlanan rapor da Trump’ın genişleyen otoritesini kullanarak birçok yasal sorunu ortadan kaldırmaya çalıştığını gözler önüne serdi.

Joshua A. Geltzer, Trump’ın 2020 seçimlerini kaybettiği takdirde otoritesini kullanarak sonuçlara itiraz edebileceğini belirterek potansiyel bir anayasal krizden kaçınmak ve 2020 seçim sonuçlarına ne olursa olsun saygı duyulması için ne yapılabileceğini yazdı.

"Trump'ı izole edebilecek dört temel oyuncu mevcut"

  • Geltzer, ABD’de, Başkan Trump’ı iktidarı barışçıl bir şekilde devretmeyi reddetmesi durumunda, Trump’ı izole etmede yardımcı olacak bazı adımlar atmayı başarabilecek dört temel hükümet oyuncusu olduğunu belirtti.

Geltzer'e göre Trump'ı seçim sonuçlarına saygı duymak zorunda bırakacak 4 temel öge şöyle:

1. Seçmenler Koleji

“Birincisi Seçmeler Koleji… ABD’de toplam kayıtlı seçmenden en fazla oyu alan adayın mutlaka Başkan olması gibi bir kural yok. Çünkü ABD’de başkanı federal düzeyde aldığı oyları değil, her eyaletteki seçmenlerin oyları ile teşkil edilen Seçmenler Koleji (Electoral College) seçiyor. Halk oylarının fonksiyonu ise Seçmenler Koleji’ni seçmek ile sınırlı. Seçmenler Koleji şu şekilde oluşuyor ve Başkan ve yardımcısını da şöyle seçiyor. Seçmenler başkanı seçecek olan ikinci seçmenleri, bu ikinci seçmenler de oyları ile başkanı seçiyor. Her federe devlet kendi ikinci seçmenini kendisi seçmektedir.”

2. Kongre

"İkincisi Kongre. Seçmenler Koleji'nin seçim oylarını saymak için 2021 Ocak'ında ortak oturumda bir araya gelecek olan yeni Kongre. Bundan sonra, Senato Başkanı seçimin sonucunu resmen ilan edecek. Bu yazı olarak seçilmemiş seçmenlerin aksine, o gün Kongre'de görev yapacak birçok kişi tanınıyor olacak. (mağlup olmuş herhangi bir görev, istifa, ölüm veya diğer olağandışı durumlar hariç). Bu senatörler ve temsilciler, herhangi bir adayın itirazlarına dayanarak oy sayımını geciktirmemek veya değiştirmemek için ortak bir taahhütte bulunmalıdır."

3. Eyalet Valileri

"Üçüncüsü, Amerika’nın 50 eyalet valisinin 39’u 2020’de yeniden seçilmeyecek . Kritik liderlik pozisyonlarında sürekliliği temsil ediyorlar ve parti düzenlerinde bazılarına saygı duyuluyor. Bu 39 kişi şimdi bir araya gelmeli, en azından gayrı resmi olarak, demokrasinin bastırması barışçıl bir güç aktarımının herhangi bir adayın seçime verdiği tepkiyle tehdit altında görünmesi gerektiği için hizmet vereceklerini açıkça belirtmelidir. Özellikle, hepsinin olmasa da çoğu adaylardan birini veya diğerini desteklediğinden emin olduklarından, kazananlar ne olursa olsun, seçimin sonuçlarına saygı gösterme konusunda büyük bir güçleri var."

4. Ordu

"Dördüncüsü, sivil ve üniformalı Savunma Bakanlığı liderlerinin rolü var. Demokrasimizin sağlığı, kısmen orduyu iktidar transferlerine dahil etmemeye dayanmaktadır. Ve bu devam etmeli. Ancak en kötü senaryoyu hayal edin, Kongre Trump'ın yenilgisini onayladı; ancak Trump ofisten ayrılmayı reddetti. Bu şartlarda, ordu 20 Ocak 2021'de öğlen itibariyle Donald Trump'a olan sadakatini artık borçlu olmayacak."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >