Trump BM Genel Kurulunda ilk kez konuştu: ''Dünyada haydut devletler var''

ABD başkanı Trump
ABD başkanı Trump

BM Genel Kurulunda ilk kez konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran'ı hedef aldı. ABD'nin Kuzey Kore'yi vurmaya hazır olduğunu söyleyen Trump, İran'a da sert çıktı. Trump, savaştan kaçan Suriyeli mültecilere kapılarını açtığı için Türkiye'ye teşekkür etti.

ABD Başkanı Donald Trump ilk kez BM Genel Kurulu'na hitap ediyor.

ABD Başkanı Trump, "Biz ülkelerden kendi haklarını korumalarını ve diğer bütün egemenlerin haklarını korumalarının istiyoruz. Bu durum BM'nin temel değerleridir. Bu birlikte çalışarak, karşılıklı işbirliği halinde mümkün. Güçlü ülkeler, şahısların güçlenmelerine ve özgürlüğe sahip olmalarını sağlayacaktır. ABD bu konuda iyi bir örnektir. Bu hafta ülkemizde anayasamızın 230. yılını kutluyoruz. Bu dünyanın dört bir yanında ilham almasını sağlamıştır"

'Dünyada haydut devletler var'

Trump, "Dünyada haydut devletler var. Birlikte çalışmalı ve birlikte mücadele etmeliyiz. Şu anda dünyamızdaki en büyük belası küçük bazı devletlerin bütün BM üyelerine karşı kötü tutum sergilemesidir. Kötünün güçlenmesine izin vermemeliyiz. Kuzey Kore yönetimi halkının açlıktan ölmesinden sorumludur. Aynı şekilde işkenceden sorumludur. BM üyelerinin bu ülkelere destek olmaları inanılır değil. Hiçbir ülke böyle bir suçlular güruhunun nükleer silahla silahanmasını istemez. ABD, Kuzey Kore'yi yok etmekten geri durmaz. ABD'ye ölüm tehdidinde bulunan, İsrail'i yok etmekten bahseden İran'da diktatörlük rejimi altındadır. Başlıca ihracatları, şiddet ve kaostur. İranlıların hayatlarına zarar vermişlerdir. Hizbullah gibi terör örgütlerine yardım etmişlerdir. Aynı şekilde Suriye'de Esed için de söylenebilir. Biz katil bir rejimin bu şekilde istikrarsızlığı doğurmasına izin vermeyiz" dedi.

'İran sonsuza dek ayakta kalamaz'

''İran ile imzalanan nükleer anlaşma tarihteki en kötü anlaşmaydı. Bu işin sonunu halen duymadınız. Bütün dünyanın bize katılmasının zamanı gelmiştir. Hem ABD'yi hem de diğer ülkelerin bundan kurtulması gerekir. İran halkının değişim istediğinin farkındayız. İran'ı halkı ABD'nin askeri gücünden değil, kendi liderlerinden korkmaktadır. İran rejimi sonsuza kadar ayakta kalamaz. İran halkı yoksuluk ve kan dökülmesini mi takip edecek yoksa refahı mı? İran'ın teröre verdiği destek birçok komşu ülkede soruna yol açmıştır" dedi.

Türkiye'ye teşekkür

Terörle mücadele kararı aldığım 50 kadar ülkeyle ortak aldığımız birlikte mücadele etme kararı sonrası kendi uluslarımızın dışında bunları tutmalıyız. Onları finansal kaynaklar sağlayanlara engel olmalıyız. Afganistan'daki şeytanlar için askeri operasyonlarımızı yeniden şekillendirilecek. Tekrar şekilde Taliban ile mücadelemizle ilgili planlarımız şekillendirilecek. DEAŞ'ı yıkmak için son 8 ayda çok fazla adım atıldı. Suriye'deki krizin arttığını gördük. Siyasi bir kriz var. Yasaklanmış olan kimyasal silahların kullanılması durumunda hiçbir ülke güvende olmayacak. Suriye'de diktatör Beşşar Esed rejimi bu saldırılarına son vermeli. ABD, hava sahasında gerekli müdaheleyi gerçekleştirmiştir. Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destekleri için teşekkür ediyoruz. Suriye'den kaçanları karşıladıkları için de teşekkür ediyoruz.

BM'de reform yapılmalı

Göç konusunda açıklamalarda bulunan Trump, "Göçün hem giden hem de alan ülkeler için büyük bir tehdit olduğunu gördük. Hem medyanın hem de hükümetlerin gözardı ettiği bir drama neden olduğu görülüyor. ABD, bu yönde çalışmalıdır"

BM Genel Sekreterine BM'nin reforma ihtiyacı olduğunu söylediği için teşekkür ediyorum. BM'nin bürokratik bir sorunu var. BM, bazı hükümetlerin kötü insan hakları kayıtlarına rağmen bu ülkeler BM İnsan Hakları Konseyinde yer almıştır. BM'de adil olmayan bir yük dağılımı var. Ülkeler kendi bölgelerindeki istikrardan da sorumludur.

Küba'ya ve Venezuela'ya sert çıkış

''Küba temel reformları yapmadığı taktirde yaptırımlar kalkmayacak. Venezuela'da Maduro rejimi refah içerisindeki bir ülkeyi yoksulluğa sürüklemiştir. Maduro, felakete sürüklenen rejimini kurtarmaya çalışmaktadır. Buna seyirci kalamayız Sorumlu bir komşu olarak amacımız Venezuela halkının özgürlüklerine ve demokrasiye kavuşmaları olmalıdır. ABD, rejimin hesap verebilmesi için bazı adımlar atmıştır. Daha fazlasını da atmaya devam edeceğiz. Baskı rejimi devam ederse yeni adımlar atmaya hazırız. Venezuela'daki sorun sosyalimizn kötü uygulanması değildir. Sosyalizmin bağlılıkla uygulanmasıdır." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >