Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasına karşı çıkan NATO'da bulunan Rus silahları

NATO'da bulunan Rus silahları
NATO'da bulunan Rus silahları

ABD ve NATO, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasını istemiyor. Ancak başta S-300 füze savunma sistemini satın alan Yunanistan olmak üzere pek çok NATO ülkesi Rus yapımı silahlar kullanıyor. İşte NATO ülkelerinin kullandığı Rus silahları.

ABD ve NATO Türkiye'yi S-400 alımından vazgeçirmeye çalışıyor. Bunun için ABD silah ambargosu kozunu oynadı. Oysa Türkiye dışında birçok NATO üyesi ülke Rus silahlarını kullanıyor. Yunanistan NATO'da müttefik olduğu halde Türkiye'ye karşı kullanmak üzere S-300 füze sistemini satın alalı 22 yıl oldu. NATO'ya sonradan dahil olan ülkelerin elindede hatırı sayılır miktarda Rus silahı var.

S-300
S-300 SAM Sistemi(NATO rapor ismi adıyla SA-10 GRUMBLE), yüksek performanslı uçaklara, seyrüsefer füzelerine, balistik füzelere ve diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı karadan havaya füze savunma sistemidir. Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'da bulunmaktadır.
S-300 S-300 SAM Sistemi(NATO rapor ismi adıyla SA-10 GRUMBLE), yüksek performanslı uçaklara, seyrüsefer füzelerine, balistik füzelere ve diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı karadan havaya füze savunma sistemidir. Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya'da bulunmaktadır.
S-200
1967 yapımı Sovyet Hava Savunma Sistemi olan S-200 şuanda Bulgaristan ve Polonya tarafından kullanılıyor.
S-200 1967 yapımı Sovyet Hava Savunma Sistemi olan S-200 şuanda Bulgaristan ve Polonya tarafından kullanılıyor.
S-125
S-125 füzeleri, süpersonik avcı uçaklarına ve ulaşım ve bombardıman uçağı gibi subsonik hedeflere karşı etkilidir. Şuanda Bulgaristan ve Polonya tarafından kullanılmaktadır. Eski kullanıcıları ise Almanya, Romanya, Slovakya ve Macaristan.
S-125 S-125 füzeleri, süpersonik avcı uçaklarına ve ulaşım ve bombardıman uçağı gibi subsonik hedeflere karşı etkilidir. Şuanda Bulgaristan ve Polonya tarafından kullanılmaktadır. Eski kullanıcıları ise Almanya, Romanya, Slovakya ve Macaristan.
BM - GRAD
BM-21 Grad, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, 1960'larda geliştirilmiş olup BM-14 Katyuşa roketlerinin yerini almıştır. Sovyet modellerinde çoğunlukla Ural-375D kamyonu üzerine monte edilmiştir. Şuanda Bulgaristan, Macaristani Hırvatistan, Polonya ve Romanya tarafından kullanılmaktadır.
BM - GRAD BM-21 Grad, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, 1960'larda geliştirilmiş olup BM-14 Katyuşa roketlerinin yerini almıştır. Sovyet modellerinde çoğunlukla Ural-375D kamyonu üzerine monte edilmiştir. Şuanda Bulgaristan, Macaristani Hırvatistan, Polonya ve Romanya tarafından kullanılmaktadır.
1971 yılında üretime ve geliştirme çalışmalarına başlamış olan T-72 Tankı, ilk kez 1973 yılında  aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Varyantları ise BMPT destek aracı, TOS-1 füze ateşleyici sistem entegresi, MTU-72 ise özellikle zor coğrafya koşullarında, dağlık bölgelerde operasyona çıkabilmesi için tırmanma özelliğine sahip olarak geliştirilmiştir. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Slovakya ülkeleri şuan kullanırken Almanya, Romanya, Slovenya ise eski kullanan ülkeler arasında yer almaktadır.
1971 yılında üretime ve geliştirme çalışmalarına başlamış olan T-72 Tankı, ilk kez 1973 yılında aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Varyantları ise BMPT destek aracı, TOS-1 füze ateşleyici sistem entegresi, MTU-72 ise özellikle zor coğrafya koşullarında, dağlık bölgelerde operasyona çıkabilmesi için tırmanma özelliğine sahip olarak geliştirilmiştir. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Polonya, Slovakya ülkeleri şuan kullanırken Almanya, Romanya, Slovenya ise eski kullanan ülkeler arasında yer almaktadır.
Mİ - 24 Saldırı Helikopteri
Mil Mi-24, Rusça: Миль Ми-24 1972 yılından beri Mil Moskova Helikopter Fabrikası tarafından üretilen ve elli ülke tarafından kullanılmakta olan Sovyet tasarımı, saldırı ve düşük kapasiteli askeri taşıma helikopteridir. NATO'daki kod adı Hind'dır. Şuan'da Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'da kullanılmaktadır.
Mİ - 24 Saldırı Helikopteri Mil Mi-24, Rusça: Миль Ми-24 1972 yılından beri Mil Moskova Helikopter Fabrikası tarafından üretilen ve elli ülke tarafından kullanılmakta olan Sovyet tasarımı, saldırı ve düşük kapasiteli askeri taşıma helikopteridir. NATO'daki kod adı Hind'dır. Şuan'da Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'da kullanılmaktadır.
Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gurevich tarafından 1977 yılında üretilmiştir .Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Bulgaristan, Macaristan, Polonya ve Slovakya bu uçağı kullanırken Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Romanya'da eski kullanıcıları arasındadır.
Mikoyan MiG-29, Mikoyan Gurevich tarafından 1977 yılında üretilmiştir .Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Bulgaristan, Macaristan, Polonya ve Slovakya bu uçağı kullanırken Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Romanya'da eski kullanıcıları arasındadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >