Uber'den Türkiye hamlesi: XL taksilerini azaltıyor

Uber'den Türkiye açıklaması
Uber'den Türkiye açıklaması

Taksicilerin, Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebiyle açılan dava geçtiğimiz günlerde ertelenmişti. Uber, Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bir açıklama yaparak, mevcut durumda sağlıklı bir hizmet veremeyen Uber XL ürününü küçülteceğini duyurdu.

Uber, Türkiye'deki operasyonlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Buna göre açıklamada, "Şu anki mevcut durum, Uber XL ürünü ile sağlıklı bir hizmet verilmesini mümkün kılmadığından, önümüzdeki dönemde Uber XL küçülerek devam edecektir. Sektör ile yaptığımız çalışmalarımıza ve taksi ürünümüzü aynı şekilde sunmaya devam edeceğiz" denildi.

Uber akıllı telefonlar üzerinden hizmet veriyor.
Uber akıllı telefonlar üzerinden hizmet veriyor.

XL araçların sayısı azalalıyor

Buna göre şirket, gelecek dönemde XL araçların sayılarını ise önemli ölçüde azaltacağını bildirdi.

Taksiciler dava etmişti

Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebiyle açılan dava, bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun dosyaya sunulmasının beklenilmesine hükmedilerek 20 Mart'ta ertelenmişti.

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesindeki duruşmaya, birleşen dosyalardaki davacılar Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası avukatları ile davalı Uber Turkey Yazılım Ltd. Şti. ve Uber BV avukatları katılmıştı.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun beklenilmesine hükmederek duruşmayı 3 Temmuz'a ertelemişti.

Taksiciler, Çağlayan Adliyesi'ndeki davaya büyük ilgi göstermişti.
Taksiciler, Çağlayan Adliyesi'ndeki davaya büyük ilgi göstermişti.

Taksiciler Uber'in 'yasal olmadığını' iddia ediyor

Davacı taksiciler tarafından sunulan dava dilekçelerinde, Türkiye'de herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ABD merkezli firmanın internet üzerinden "yasal olmayan taşımacılık" yaptığı iddia ediliyor.

Uber'in kullandığı XL araçlar.
Uber'in kullandığı XL araçlar.

Uber: 'Yeni çözümler bulmak istiyoruz'

Yapılan açıklamada, "Şu anki mevcut durum, Uber XL ürünü ile sağlıklı bir hizmet verilmesini mümkün kılmadığından, önümüzdeki dönemde Uber XL küçülerek devam edecektir. Uber Türkiye'ye olan bağlılığını korumaktadır, sektör ile yaptığımız çalışmalarımıza ve taksi ürünümüzü aynı şekilde sunmaya devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

  • Açıklamanın devamında, "Türkiye'deki şehirlerin Uber gibi yenilikçi teknolojilerin sunduğu yararlardan faydalanabilmesini sağlayan yeni çözümler bulmak için tüm yerel paydaşlarla beraber çalışmak istiyoruz" denildi.

Uber birçok ülkede protesto edilerek yasaklanması isteniyor.
Uber birçok ülkede protesto edilerek yasaklanması isteniyor.

Çok tartışılan vergi konusuna da değinen Uber, Türk vergi kanunlarına uygun olarak hizmet verdiğini vurgulayarak, e-fatura sistemine geçildiğini ve bununla birlikte KDV'nin de doğrudan Türk vergi kurumlarına ödendiğinin bilgisini paylaştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >