Ukrayna'da yarış kızıştı: Zelenskiy ve Poroşenko ikinci turda karşılaşacak

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko açıklama yaparken görünüyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko açıklama yaparken görünüyor.

Ukrayna’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy ve mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko en fazla oyu alarak ikinci tura kaldı. Eski Başbakan Yuliya Timoşenko ise üçüncü olarak seçimleri kaybetti.

Ukrayna’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy ve Devlet Başkanı Petro Poroşenko en fazla oyu alarak ikinci tura kaldı. Eski Başbakan Yuliya Timoşenko ise üçüncü olarak seçimleri kaybetti.

ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy'nin seçimleri kazanacağı yönünde bir fikir birliği var.
ünlü komedyen Vladimir Zelenskiy'nin seçimleri kazanacağı yönünde bir fikir birliği var.

İkinci tur 21 Nisan'da

Ukrayna Merkez Seçim Komitesi, oyların yüzde 65’inin sayıldığını, Vladimir Zelenskiy’nin yüzde 30.4, Petro Poroşenko’nun yüzde 16.2 oy aldığını açıkladı. Adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı için, Zelenskiy ve Poroşenko, 21 Nisan’da yapılacak ikinci turda yarışacak.
Eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun oyların yüzde 13.1’ini, Rusya yanlısı Muhalefet Bloğu’nun adayı Yuriy Boyko’nun yüzde 11.5’ini aldığı açıklandı. Merkez Seçim Komitesi, seçimlere katılım oranının yüzde 62’nin üzerinde olduğunu duyurdu.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko ikinci tura kalan diğer isim oldu.
Devlet Başkanı Petro Poroşenko ikinci tura kalan diğer isim oldu.

Poroşenkon: “Zelenskiy bir kukla"

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, seçimin ilk sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’nin ünlü milyarder İgor Kolomoyskiy’nin ‘kuklası’ olduğunu söyledi.

"Rus ajanları kontrolü kaybetti"

Rusya ile ilgili iddialarını yineleyen Poroşenko, “Kremlin, Rus ajanları ve kaçak oligarklar, bu seçimlere çılgınca asılıyorlar. Çünkü tamamen kontrolü kaybettiler. Kader beni Kolomoyskiy’nin kuklasıyla karşı karşıya getirdi. Kolomoyskiy’e en ufak bir şans tanımayacağız” dedi.

Devlet Başkanı Petro Poroşenko oy kullanırken görünüyor.
Devlet Başkanı Petro Poroşenko oy kullanırken görünüyor.
  • Ülkenin en etkili ve zengin kişilerinden biri olan Kolomoyskiy, seçimin ilk turunun galibi olan Vladimir Zelenskiy’nin komedi programının ekrana geldiği 1 1 adlı televizyon kanalının da sahibi.

Seçimin favorisi: Ünlü komedyen

Seçimlerin ilk turunun sonucunu yaklaşık olarak tahmin eden kamuoyu araştırma şirketleri, ikinci turun favorisi olarak da Zelenskiy’i gösteriyor. Ünlü komedyenin, ilk turda Timoşenko’ya, Boyko’ya ve diğer adaylara oy veren seçmenlerin önemli kesimi tarafından ikinci turda desteklenebileceği tahmin ediliyor. Bazı analistler ise, Poroşenko’nun önümüzdeki üç haftalık dönemde milliyetçilik temelindeki söylemlerini sertleştirerek, ikinci tur için şansını yükseltebileceğini öngörüyor.

Ukrayna'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Yori Boyko Rusya Başbakanı Medvedev ile buluşmuştu.
Ukrayna'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Yori Boyko Rusya Başbakanı Medvedev ile buluşmuştu.

Rusya yanlısı muhalif Yuri Boyko yüzde 11,58 oy aldı

Ukrayna'daki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olan Yori Boyko, Rusya'ya yakınlığıyla biliniyor. Boyko kesin olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 11,58 oy oranıyla sürpriz bir sonuç aldı.

  • Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Ukrayna'nın Rusya yanlısı muhalif Cumhurbaşkanı adayı Yuri Boyko ile Moskova'da bir araya gelmişti.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in Moskova'da bulunan evinde gerçekleşen görüşmeye Yaşam Partisi Başkanı aynı zamanda Ukrayna parlamentosu Milletvekili ve Ukrayna'da yapılacak olan başkanlık seçimleri için adaylığını açıklayan Yuri Boyko ve partisinin Siyasi Konsey Başkanı Viktor Medvedcuk'un yanı sıra Gazprom'un Genel Müdürü Aleksey Miller de katılmıştı.

Görüşmede başkan adayı Boyko, Ukrayna'daki durumu Medvedev'e anlatarak, "Kiev yönetimi yüzünden Ukrayna'da çok gergin bir atmosfer var" demişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >