Üniversiteye girişte yeni sistemin tüm detayları

YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Yekta Saraç yeni sistemle ilgili tüm detayları açıkladı. 18 puan türü 5'e indirildi. Yeni sınavın adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı' oldu. Temel yeterlilik puanı en az 150 olan adaylar alan programlarını tercih edebilecek. 180 puanı geçenler lisans tercihi yapabilecekken, 200 puandan fazla alanlar bu puanı bir sonraki sene de kullanabilecekler. '15 dakika' kuralı kalkacak mı?

YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç

"18 puan türü süreyi zorlaştırıyor"

Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik katkısı olacaktır. Bu vurgu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına gelmemelidir. Milli eğitim müfredatı esas alınacaktır.

Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir.

YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç

Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.

Hangi dönem başlıyor? Adı ne olacak?

2018-2019'da sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

Sınav soru sayısı kaç olacak?

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir.

İkinci oturum cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Sosyal Bilimler soruları olacaktır. Oturumun süresi geçen yıla göre belirlenecektir."

Temel yeterlilik puanı kaç olmalı?

Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleştirilecektir.

Bir sonraki yıl geçerli olabilecek

200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç
YÖK Başkanı Yekta Saraç

Sınavın kısa adı ne olacak?

Sınavın kısa adını da kamuoyu belirlesin. Biz sınavın adının ne şekilde kısaltılacağı üzerinde kafa yormadık."

'15 dakika' kuralında esneme

YÖK Başkanı Saraç'a '15 dakika' kuralı soruldu. Başkan Saraç, daha esnek bir sistemin geleceğinin sinyalini verdi. Saraç, "Yeni sistemde daha esnek olacak" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >