Venezuela Alman büyükelçiye kapıyı gösterdi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro
Venezuela Devlet Başkanı Maduro

Venezuela, Almanya'nın büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Venezuela'nın hamlesini "gerginliği düşürmek yerine tırmandıracak anlaşılmaz bir karar" olarak nitelendirerek Guaido’yu desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Venezuela, Almanya'nın Caracas Büyükelçisi Daniel Martin Kriener'i istenmeyen kişi ilan etti. Venezuela tarafından istenmeyen kişi ilan edilen, "içişlerine karışmakla suçlanan" Kriener'e, Almanya'da dönmek için 48 saat süre verildi.

Kriener, muhalefet lideri Juan Guaido'yu Kolombiya dönüşünde havalimanında karşılayan isimler arasında yer almıştı.

Venezuela hükümeti tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • "Venezuela, yabancı bir diplomatın, muhalefetin aşırıcı kesimlerinin komplocu gündemi ile paralel bir politikacı gibi bir rol üstlenmesini kabul edilemez olarak görüyor"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Avrupa'nın Guaido'ya desteği sarsılmaz

Venezuela'nın Almanya'nın Caracas büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'tan açıklama geldi. Maas, Almanya ve onun Avrupalı ortaklarının Venezuela'daki muhalefet lideri Juan Guaido'yu desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Maas tarafından yapılan yazılı açıklamada Venezuela'nın hamlesi "gerginliği düşürmek yerine tırmandıracak, anlaşılmaz bir karar" olarak nitelendi. Maas'ın açıklamasında "Avrupa'nın Guaido'ya desteği sarsılmazdır" ifadesi yer aldı. Açıklamada, iştişareler için geri çağırılan Büyükelçi Kriener'ın son günler de yaptıkları da dahil olmak üzere Caracas'ta "kusursuz işler" yaptığı belirtildi.

Almanya Guaido'yu tanımıştı

Almanya, Venezuela'daki siyasi krizde muhalefet lideri Juan Guaido'yu destekleyen Avrupa ülkeleri arasında yer alıyor. Almanya, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'yu ülkenin geçiş sürecindeki meşru devlet başkanı olarak tanımıştı.

Almanya'nın yanı sıra Fransa, İngiltere, İspanya, İsveç, Avusturya, Danimarka, Hollanda ve Çekya da Guaido'yu tanıma kararı almıştı. Avrupalı ülkeler, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya ülkeyi erken seçimlere götürmesi için süre tanımış; ancak Maduro erken seçim kararı almamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >