Yeni sistemde kimler bedelli askerlikten yararlanabilecek?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yeni Askerlik Sistemi'ni tanıttı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yeni Askerlik Sistemi'ni tanıttı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün düzenlediği basın toplantısıyla yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı. Hazırlanılan 'Yeni Askerlik Sistemi' tablosu üzerinden yeni askerlik sistemini göstererek anlatan Akar, akıllardaki tüm soru işaretlerini giderdi. En merak edilen konulardan birisi ''Kimler bedelli askerlikten yararlanabilecek?'' sorusunun da cevabını verdi. İşte Yeni askerlik sistemine göre kimler bedelli hakkından yararlanabilecek. Detaylar haberimizde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha öncesinde değişikliğe gidileceğini ve uzun bir süredir üzerinde çalıştıklarını söylediği 'YeniAskerlik Sistemi'nin detayları belli oldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün Anadolu Ajansı Editör Masası'nda yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını hazırlanan tablo üzerinden göstererek anlattı.

Bakan Akar, Yeni Askerlik Sistemi'nin üniversite mezunlarının 2 ay temel askerlik eğitimini alacaklarını ve 10 ay Kıt'a hizmetinde bulanacakları açıkladı. Ayrıca yeni askerlik sisteminde 2 yıllık üniversite mezunları da yedek subaylık görevinde bulunacaklar. Akar, en merak edilen konulardan birisi olan 'Bedelli Askerlik'in yeni sistemdeki detaylarını da aktardı.

Bedelli askerliğin detayları açıklandı.
Bedelli askerliğin detayları açıklandı.

Bedelli askerlikten kimler yararlanabilecek?

Bedelli askerlik yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar; 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.

Yeni Askerlik Sistemi'ni gösteren tablo.
Yeni Askerlik Sistemi'ni gösteren tablo.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

Bedelli askerlikten her genç yararlanabilecek

Yeni sistemde bedelli askerlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Akar, her gencin yararlanabileceği açıkladı. Sözlerine devam eden Akar, sistemin devamlılığından şu sözlerle bahsetti.

  • Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.
  • Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.

Bedelli askerliğin ücreti belli oldu

İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik başvurusu yapıldığında ise kura çekileceğini ifade eden Akar, bedelli askerlik ücretinin hesaplanmasını 40.000 gösterge x memur maaş katsayısı x 6 olarak açkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >