Yunanistan'ın tazminat talebi Alman basınının gündeminde

Arşiv
Arşiv

Yunanistan'ın Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından işlenen suçlar nedeniyle Almanya'dan tazminat talep etmesi Almanya'da yayınlanan Märkische Oderzeitung'da geniş yer buldu.

Yunanistan'ın Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından işlenen suçlarla ilgili tazminat talebini içeren yasa tasarısı Yunanistan Parlamentosu'nda kabul etmesine ilişkin Almanya'nın saygın gazetelerinden Märkische Oderzeitung'dan eleştiri geldi. Gazetede tazminat defterinin artık kapandığı belirtildi.

Yunan parlamentosu'da tazminat talebinin kabul edilmesiyle Berlin'den 290 milyar euro tazminat ödenmesi için hükümeti gerekli adımları atmak üzere görevlendirmiş oldu. Almanya'da yayımlanan Märkische Oderzeitung tazminat defterinin kapandığı görüşünde. Gazetede şu ifadeler yer aldı:

  • "Şayet mevcut Polonya ve Yunanistan hükümetleri Almanların hâlâ borçlarını yeterince geri ödememiş olduğunu düşünüyorlarsa buna ancak 'acı' tanımı yapılabilir. Avrupa'nın başarısı, 1945'ten beri hiç bu kadar uzun süre barış içinde yaşamış olmalarından kaynaklanmıyor mu?"

"Polonya ve Yunanistan'a iyi niyet kapsamında yeni jestler yapılması mümkün"

"Zorla çalıştırılan Polonyalı ve Yunan işçiler ve geride kalanlarına meydana gelen zararları için ABD'li veya İsraillilere ödenenden daha düşük tazminat ödenmiş olduğu yadsınamaz.

  • Polonya ve Yunanistan'a iyi niyet kapsamında yeni jestler yapılması mümkün. Ancak bu karşılıklı beraberlik kapsamında gelişmeli, küllenmiş ateşi körüklemekle değil.

İyi komşuluk ilişkileri ve güven zaten parayla satın alınamaz."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >