Zaferin adı: Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı'nda neler olmuştu?
Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı'nda neler olmuştu?

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna bir operasyon sinyali vermesinin ardından, bugün Fırat'ın doğusundaki PKK mevzileri ateş altına alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyindeki sınır hattında bulunan Zor Mağar bölgesindeki YPG/PKK mevzileri bombalarken akıllara, Mehmetçik'in destan yazdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı geldi. Büyük bir mücadeleye sahne olan operasyonları tekrar hatırlayalım.

Fırat'ın doğusundaki Zor Mağar bölgesindeki YPG/PKK mevzileri 15 top atışıyla vuruldu. İHA'larla durum tespiti yapılan bölgede sivil halk yaşamıyor.

TSK'nın Fırat'ın doğusunu vurması ise, Mehmetçik'in destan yazdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'nı hatırlattı. İki operasyonda neler olmuştu?

Fırat Kalkanı

24 Ağustos 2016, saat 04:00'te Türkiye, güneyindeki terör tehdidine karşı büyük bir operasyon başlattığını duyurdu. 2011’de başlayan Suriye iç savaşında Esed rejimi, DEAŞ, PYD/PKK ittifakının Türkiye’yi hedef haline getirmesine karşı başlatılan sınır ötesi operasyona ‘Fırat Kalkanı’ ismi verildi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın ilk bir aylık bilançosu.
Fırat Kalkanı Harekatı'nın ilk bir aylık bilançosu.

Halk evine döndü

DEAŞ, PYD/PKK ve Esed rejimi, kahraman Türk askerlerinin bölgeye girmesiyle paniğe kapıldı. Türkiye, 7 ay gibi bir sürede büyük bir alanı teröristlerden temizleyerek, bölgede yaşayan halkın tekrar evine güven içinde dönmesini sağladı.

Özellikle ABD tarafından yoğun bir şekilde desteklenen PYD, Ağustos ayının başlarında, aldığı bu büyük destek sayesinde Münbiç’i ele geçirdi. Bu adım ile terör örgütü PYD, Türkiye’nin ‘kırmızı çizgisini’ aşmış oldu. Türkiye, daha önce defalarca, Fırat Nehri’nin batısını milli güvenliği için hassas nokta olarak gördüğünü söyleyerek sert ikazlarda bulunmuştu.

Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde neler oldu?
Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde neler oldu?

Sınır şehirlerimize bomba atıldı!

Terör örgütü DEAŞ sınır Türkiye’nin sınır şehirlerine roketli saldırılarını gün geçtikçe artırmaya başladı. Hemen her gün Kilis, Hatay gibi güney sınırına saldırı üstüne saldırı gerçekleştirilince, Türkiye güvenlik tedbirlerini artırma kararı aldı.

56 kişi hayatını kaybetmişti

  • Türkiye, güney sınırında PYD ve DEAŞ tehlikesiyle karşı karşıya kalmışken, 20 Ağustos’ta kendi sınırları içinde büyük bir olayla sarsıldı. Gaziantep’te bir sokak düğününe DEAŞ tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısında 56 kişi hayatını kaybetti, 90’dan fazla kişi yaralandı.

Fırat Kalkanı Harekat'ı başlıyor.
Fırat Kalkanı Harekat'ı başlıyor.

Harekat başladı: 24 Ağustos 2016

Türkiye’nin maruz kaldığı saldırılar, özellikle sınır illeri olmak üzere ülke genelindeki vatandaşlarının can güvenliğini tehdit ediyordu. Güneyinde PYD ve DEAŞ’ın etkin olması, Türkiye’yi harekete geçirdi ve tüm bu olaylar neticesinde 24 Ağustos 2016 sabahı, TSK tarafından Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, ‘Fırat Kalkanı’ Harekatı başlatıldı.

Kontrol altına alındı: 24 Şubat 2017

24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatında 71 askerimiz şehit oldu. El Bâb, TSK ve ÖSO ile DEAŞ arasında yaşanan çatışmaların ardından 24 Şubat 2017 tarihinde kontrol altına alındı.

  • Fırat Kalkanı Harekatı, El-Bab’ın kontrol altına alındığı 24 Şubat tarihinden yaklaşık 1 ay sonra sona erdi.

Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak amacıyla Afrin'e operasyon başlatıldı.
Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak amacıyla Afrin'e operasyon başlatıldı.

Zeytin Dalı Harekatı: Afrin

Cumhurbaşkanlığı, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumak amacı ile BM sözleşmesinin 51. Maddesi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Afrin bölgesindeki PKK/PYD/YPG ve DEAŞ hedeflerine yönelik düzenlenen operasyondur." açıklamasıyla harekatı resmen duyurdu.

Harekat başladı: 20 Ocak 2018

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteğiyle 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58'inci gününde Afrin kent merkezinde kontrol tamamen sağlandı.

20 Ocak'ta başlayan harekat 58 gün sürdü.
20 Ocak'ta başlayan harekat 58 gün sürdü.

Zafer şehitlere atfedildi

58 gün süren harekat, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümüne denk getirilerek, zafer, şehitlere atfedildi.

20 Ocak saat 17.00’de başlayan ve 58 gün sonra 18 Mart 2018 saat 08.30’da ele geçirildiği duyurulan Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nın dönüm noktaları şöyle olmuştu:

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Ocak’ta kongre için geldiği Bursa’da saat 17.00’de harekatın başlatıldığını ilan etti.

Mehmetçik, Burseya Dağı'na Türk bayrağını dikmişti.
Mehmetçik, Burseya Dağı'na Türk bayrağını dikmişti.

Hilal Taktiği

İlk gün PKK/PYD mevzileri F-16 ve Fırtına obüsleri ile vurulurken, ikinci gün operasyona kara birlikleri de dahil oldu. Kara harekatı ilk olarak Gülbaba mevkiinden başladı. İlk aşamada beş bölgede cep oluşturuldu. Harekatın 3’ncü gününde Fırat Kalkanı bölgesinde olan Azez’den de operasyon başlatılarak PKK/PYD’yi çembere alacak olan hilal taktiği uygulamaya sokuldu.

Afrin'de terör örgütü YPG halka hoparlörle kendilerine destek olmaları çağrısında bulundu ancak terör örgütünün çağrısına halk destek vermedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >