10. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali Grand Pera’da başlıyor

festival
festival

Festivalde kitapları dünyada 11 milyon satan "Oysa Aşk" kitabının yazarı Jordi Sierra i Fabra'da olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ve Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve Edebiyat Festivali bugün başlıyor.

Bugüne kadar 42 ülkeden yaklaşık 300 şairi ağırlayan, bu yıl 3-7 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek festivalin danışma kurulunda Prof. Dr. Turan Koç, Doç. Dr. Oktay Taftalı ve Mehmet Hakkı Suçin gibi isimler yer alıyor. Türkiye'den 30, yurt dışından 20 genç şair ve yazarın yer alacağı festivalde, Güray Süngü, Handan İnci, Turan Koç, Oktay Taftalı gibi isimler de gençlere moderatörlük yapacak.

Dünyaca ünlü yazar Fabra İstanbul'a geliyor

Festivale bugüne kadar 40 edebiyat ödülüne layık görülen, eserleri 30 dile çevrilen ve 11 milyonun üzerinde satan İspanyol yazar Jordi Sierra i Fabra da konuk olacak.

Türkiyeli okurların "Oysa Aşk" başyapıtıyla tanıdığı 1947 doğumlu Fabra, 2015'te Barselona Onur Madalyası ile ödüllendirilmişti. Gençlik romanlarıyla onlarca ödül alan yazar, "Oysa Aşk" kitabını da şiddet karşısında gözünü açabilecek her yaştan kadına ve 2013'te Tarrega'da 18 yaşındaki eski sevgilisi tarafından öldürülen 14 yaşındaki Alba Marti'ye ithaf etmişti.

Gelecek vaad eden genç yabancı yazarlar da festivalde

Festivale usta yazar Fabra'nın dışında, 2017 Avrupa'dan Yeni Edebi Sesler ödülü sahibi Belçikalı 1991 doğumlu şair Charlotte Van den Broeck, 2014 ve 2016 yıllarında Forbes dergisi tarafından Hindistan'ın en ünlü yazarları arasında sayılan ve India Today dergisi tarafından da en ünlü beş Bengalli genç içinde gösterilen Hindistanlı yazar Sonnet Mondal gibi isimler de katılacak. Detaylı programı "edebiyatfestivali.org" internet sitesinden incelenebilecek festival yarın saat 19.00'da 'da gerçekleşecek Ahmet Kot'un küratörlüğünü yaptığı İlk Eserler Sergisi açılışı ve Senem Diyici Trio Konseri etkinliğiyle başlayacak.

Festivalde neler var?

Festivale bu yıl dünyanın önde gelen uluslararası edebiyat festivallerinin yöneticileri ve ilk eser çeviri edebiyat yayınlayan yayıncılar davet edildi. Kültürel dışa açılım konusunda "İstanbul29" adlı prestij projeyi de bünyesine dahil eden festival, bu çerçevede Türk edebiyatının uluslararası alanda temsili ve teşviki için adımlar atmış olacak.

Festival kapsamında, Grand Pera, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi, Goethe Enstitüsü Kütüphanesi, Mephisto Kafe, İnsan Kitabevi, Fatih Pages Kitabevi, Caddebostan Kültür Merkezi ve Pera Müzesinde şiir okumaları, imza günleri ve söyleşi etkinlikleri gerçekleşecek. Festival için artık bir gelenek haline gelmiş Şiir Hatları Vapuru bu yıl da düzenlenecek.

Ayrıca; Gülten Akın, Cemal Süreya, Rasim Özdenören gibi ünlü yazar ve şairlerin gençken yazdıkları ilk eserleri üzerinden tasarlanan "İlk Eserler" sergisi de Grand Pera'da edebiyatseverler ile buluşacak..

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >