14 yaşındaki Mahmud Hasan'ın hikayesi

kapak mahmut hasan
kapak mahmut hasan

Mahmud Hasan bugün 14 yaşında. Onun hayatla mücadelesi savaş öncesinde başlamış.Anne ve babası savaştan önce boşanıp her ikisi de başkasıyla evlenmiş.

Psikolog Dr. Ruba Hanım, Mahmud’un ilk geldiğinde günlerdeki durumunu; “Geceleri altını ıslatıyor ve korkarak uyanıyordu. Savaştan sonra çocuklar üzerinde en çok görülen sorunlardan dikkat eksikliği, odaklanamama sorunları yaşıyordu. Hiperaktivite de bu durumu artırıyordu. Çizdiği resimlerde hep siyah ve çok koyu renkleri tercih ediyordu” diye anlatıyor. Yetimlere verilmekte olan psiko-sosyal destek sürecinde Mahmud’tan bir resim çizmesi isteniyor. Aşağıda görüleceği gibi Mahmud, pek çok renk olmasına rağmen sadece tek renk boya kullanıyor: SİYAH. Çizdiği yüzler üzgün. Resim genel olarak karamsarlığı yansıtıyor. Ev Müdiresi ve onun o evde öğretmen olarak görev yapan kızını anne olarak tasvir edip kendisine çiçek uzatırlarken çizmiş.

Mahmud’a Safa evinde kaldığı üç sene boyunca savaş mağduru diğer çocuklarla birlikte psikoterapi desteği verilmiş. RAF ve İHH’nın kurduğu, Yetim Vakfı’nın yönetimini ve eğitim hizmetlerini üstlendiği Çocuk Yaşam Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Psikolog Dr. Ruba Hanım ona bir resim daha çizdirmiş. Mahmud’un çizdiği bu resim üç yıl öncekine göre tamamen farklı özellikler taşıyor: renkler daha canlı ve çeşit çeşit, ortam huzur ve sevgi dolu. Resimde Mahmud, RAF-İHH Çocuk Yaşam Merkezi’nin çatısı altında hocaları ve arkadaşlarıyla sıcak bir aile yemeği yiyor. En büyük hayali de buymuş Mahmud’un. İlgiye ve sevgiye en ihtiyaç duyduğu zamanlarda yanında kimse yokmuş, babasını küçük yaşta kaybetmiş ve diğer yakınları da onunla ilgilenmemiş. İlgi ve yetiştirmenin anlamı Mahmud için çok büyük olmalı ki kendisini bahçede çiçek yetiştirirken çizmiş.

Çocuk Yaşam Merkezi’nde Mahmud gibi 990 çocuk 55 müstakil evde kalacak. Merkez bünyesinde okullar, spor tesisleri, psikolojik rehabilitasyon merkezi ve sağlık birimi bulunuyor. Merkezde, her bir çocuğun yukarıda resimler üzerinden gördüğümüz şekilde hayatlarına renk katacak çalışmalar yürütülecek. Böylelikle her bir çocuğun içinde var olan potansiyelini açığa çıkaracak ve kendi rengini içinde yaşadığı topluma katacak sağlıklı ve erdemli bireyler olmasına ortam hazırlanacak. Çocuk Yaşam Merkezi, çocukların bütünsel gelişimi için belirlediği altı gelişim alanına yönelik hizmetler sunacak:

1- Psikolojik Gelişim

2- Sosyal Gelişim

3- Manevi Gelişim

4- Fiziksel Gelişim

5- Mesleki Gelişim

6- Akademik Gelişim

Çocuklara yapılacak olan bu çalışmaların tek başına yeterli olmayacağını belirten Yetim Vakfı Başkanı Mehmet Gülsatar, aile ve toplumu da sürece katmanın gerekliliğini belirterek şunları ifade etti: “Yetimlerle ilgili yapılan araştırmalar göstermektedir ki, sadece yetimin kendisine hizmet sunmak yetersiz kalmak demektir, yetimin sağlıklı bir birey olarak yetişebilmesi için yetimin kendisi için yapılacak çalışmalara ilave olarak başta yetimin ailesi olmak üzere yetimin yakın çevresi ve sonrasında da yetimin içerisinde yaşadığı toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Yetim Vakfı olarak çalışmalarımızda bu üç alanı da kapsayacak şekilde ‘Yetimler’, ‘Yetim Aileleri’ ve ‘Toplum’ başlıklarını içeren entegre projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >