2019 yılı 'Göbeklitepe'nin'

2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan edildi.
2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etti. Bunun üzerine bölgeye hem yerli hem yabancı turist artışı başladı. Ziyaretçi rekoru kıran Göbeklitepe Şanlıurfa'ya turizm açısından büyük katkı sağlıyor. Ayrıca dijital yayın platformu Netflix'te Göbeklitepe'yi anlatan bir dizi hazırlığında üstelik başrolde ünlü oyuncu Beren Saat yer alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta resmi açılışı yapılan ve turizmde 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesiyle gözlerin çevrildiği Göbeklitepe, sıcak havayı fırsat bilen ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Ziyaretçi akını

Ordu'dan Adana'ya Muğla'dan Erzurum'a kadar Türkiye'nin farklı şehirlerinden Şanlıurfa'ya gelen çok sayıda kişi Göbeklitepe'de Neolitik döneme ait, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını görme fırsatı buluyor.

Göbeklitepe'ye gelen ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekiliyor.
Göbeklitepe'ye gelen ziyaretçiler bol bol fotoğraf çekiliyor.

Ordu'dan bir otobüs kafileyle gelen Ufuk Ersoy, yaptığı açıklamada, daha önce medya aracılığıyla gördüğü Göbeklitepe'yi ilk defa ziyaret ettiğini söyledi.

Ören yerinin tanıtımının çok güzel yapıldığını belirten Ersoy, yıl içerisinde Göbeklitepe'ye ilginin katlanarak artacağına inandığını ifade etti.

Göbeklitepe tarih açısından çok değerli.
Göbeklitepe tarih açısından çok değerli.

'Burası insanları heyecanlandırıyor'

2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilişini ören yerini görünce dahi iyi anladığını vurgulayan Ersoy, şöyle devam etti:

  • "Gayet güzel bir organizasyon ve tanıtım burada yapılmış. Burası gerçekten insanları heyecanlandırıyor. 2019 yılının 'Göbeklitepe Yılı' ilan edilmesindeki haklılığı burayı görünce daha iyi anladık. Devletimiz ve büyüklerimiz gerçekten haklı bir karar almış, buranın dünyaya tanıtılmasında büyük yarar vardır. 12 bin yıl önce burada bir medeniyetin olduğunu düşünmek dahi bizleri heyecanlandırıyor. Türkiye'de böyle eserlerin olduğu bir yerin ülkemizde olması en önemli kazanımlarımızdan biridir. Çalışmalar devam ediyor, ileride çok daha güzel şeylerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Devletimizin özellikle burayı daha fazla gündemde tutup tanıtmasını istiyoruz."

Göbeklitepe'yi bu yıl 5 milyon kişi ziyaret etti.
Göbeklitepe'yi bu yıl 5 milyon kişi ziyaret etti.

Netflix'ten Göbeklitepe dizisi

Netflix Göbeklite'yi anlatan bir dizi çekecek ve başrolünde Beren Saat oynayacak. Oyuncu Beren Urfa, Göbeklitepe'de yaşayan Atiye adlı özel güçleri olan bir kadını canladıracak. Şengül Boybaş'ın ilk romanı Dünyanın Uyanışı'ndan uyarlandığı ortaya çıktı. Senaryo yazım süreci devam eden dizinin çekimleri Mart sonunda Göbeklitepe'de başlayacak.

Beren Saat.
Beren Saat.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >