Afacan çocukları ev kazalarından koruma yolları

Merakla dünyayı keşfe çıkan çocuklarınızı ev kazalarından korumak için alabileceğiniz önlemler.

Anne adaylarının ve annelerin en büyük görevi ve içgüdüleri kuşkusuz bebeklerini korumak, onların huzuru ve sağlığını tehdit edebilecek bütün her şeyi ortadan kaldırmaktır. Bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi anneler için kâbus haline gelmeye başladı. Çocuklar 5 yaşına gelene kadar hayatla yeni tanışmaya başladıkları için oldukça meraklıdır.
Çocukları gözünün önünden ayırmamaya özen göstermelisiniz. Aman bir şey olmaz denilmemeli, çocukların en meraklı dönemi olduğu için kendine zarar verme ihmali de artmaktadır.

Çocuklar yeni şeyler öğrendiği dönemde, oldukça hareketli olurlar ve yetişmekte zorluk çekebilirsiniz.

Anne çocukla birlikte zaman geçirmeye çok dikkat etmelidir. Çünkü çocuğunu anneden başka kimse iyi tanıyamaz.

Çocuğun yapacağı her hareketi anne daha önceden hesap edeceğinden çocuğu bir başkasına emanet etmesi gerektiğinde çocuğun huyları konusunda da o kişiyi uyarmalıdır.

Öncelikle evde bulunan kırılabilir ufak tefek süs eşyalarını belli bir süreliğine kaldırın. Böylelikle çocuğun ufak tefek süs eşyalarını boğazına atarak boğulma tehlikesi yaşamasını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda süs eşyalarınız kırılmamış olur.

Evinize çocuk güvenlik kilitleri alın ve gerekli yerlere yerleştirin.

Kaymaz halı kullanın, çocuklarınız koşup düşebilir. 

Düşmesi sonucu oluşabilecek olumsuz durumları aza indirmek için yerde halı ya da birebir yer temasını önleyebilecek bir şey kullanın.
Çocukları gözünün önünden ayırmamaya özen göstermelisiniz. Aman bir şey olmaz denilmemeli, çocukların en meraklı dönemi olduğu için kendine zarar verme ihmali de artmaktadır. Çocuklar yeni şeyler öğrendiği dönemde, oldukça hareketli olurlar ve yetişmekte zorluk çekebilirsiniz. Anne çocukla birlikte zaman geçirmeye çok dikkat etmelidir. Çünkü çocuğunu anneden başka kimse iyi tanıyamaz. Çocuğun yapacağı her hareketi anne daha önceden hesap edeceğinden çocuğu bir başkasına emanet etmesi gerektiğinde çocuğun huyları konusunda da o kişiyi uyarmalıdır. Öncelikle evde bulunan kırılabilir ufak tefek süs eşyalarını belli bir süreliğine kaldırın. Böylelikle çocuğun ufak tefek süs eşyalarını boğazına atarak boğulma tehlikesi yaşamasını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda süs eşyalarınız kırılmamış olur. Evinize çocuk güvenlik kilitleri alın ve gerekli yerlere yerleştirin. Kaymaz halı kullanın, çocuklarınız koşup düşebilir. Düşmesi sonucu oluşabilecek olumsuz durumları aza indirmek için yerde halı ya da birebir yer temasını önleyebilecek bir şey kullanın.
Kesici aletleri çocukların ulaşamayacağı yerlere saklayın. Ve kesici aletle önünde örnek teşkil edebilecek hareketlerde bulunmayın. Nasıl olduğunu merak ettiğinden daha sonra sizin olmadığınız bir anda etrafı kurcalamasını mümkün olduğunca engellenmeye çalışın.

Çocukların ocakların yanından uzak tutun. Ocağın üstündeki yemeğin ne olduğu merak ettiğinden çekebilir. Çocuk mutfakta olduğunda ocağın üzerinde tencerenin onun çekebileceği mesafede olmamasına dikkat edilmelidir.

Çocuklar oyun oynarken parmaklarını elektrik prizi sokabilir ya da fişle oynayıp fişi takmak isteyebilir. Bu tehlikeyi önlemek için elektrik prizlerine çocuk kilidi takılmalıdır.

Çocuklar kapıların arasına bilmeden elleri koymakta ve farkında olmadan aynı zamanda kapıyı kapatmaktadır. Çocuğun ellerinin sıkışmasını önlemek için kapının üstüne havlu asıp kapının çarparak hızlı bir şekilde kapanmasını önleyebilirsiniz.
Kesici aletleri çocukların ulaşamayacağı yerlere saklayın. Ve kesici aletle önünde örnek teşkil edebilecek hareketlerde bulunmayın. Nasıl olduğunu merak ettiğinden daha sonra sizin olmadığınız bir anda etrafı kurcalamasını mümkün olduğunca engellenmeye çalışın. Çocukların ocakların yanından uzak tutun. Ocağın üstündeki yemeğin ne olduğu merak ettiğinden çekebilir. Çocuk mutfakta olduğunda ocağın üzerinde tencerenin onun çekebileceği mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklar oyun oynarken parmaklarını elektrik prizi sokabilir ya da fişle oynayıp fişi takmak isteyebilir. Bu tehlikeyi önlemek için elektrik prizlerine çocuk kilidi takılmalıdır. Çocuklar kapıların arasına bilmeden elleri koymakta ve farkında olmadan aynı zamanda kapıyı kapatmaktadır. Çocuğun ellerinin sıkışmasını önlemek için kapının üstüne havlu asıp kapının çarparak hızlı bir şekilde kapanmasını önleyebilirsiniz.
Deterjan ve temizlik malzemeleri çocuğun ulaşamayacağı yüksek yerlere konulmalıdır. İçerek kendine zarar vermesi önlenmelidir. 
Çocuklar bu dönemde bir yerlere tırmanma eğilimi göstermektedir. Özellikle balkona ve pencereye çıkmasını önleyecek çocuk kilitleri takılmalıdır. Yüksek yerlere ulaşabilecekleri tabure ve sandalyelere ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Koltuklar pencere kenarlarına yerleştirilmemelidir. Çocuğun kolayca pencere ulaşıp açması engellenmelidir.
Deterjan ve temizlik malzemeleri çocuğun ulaşamayacağı yüksek yerlere konulmalıdır. İçerek kendine zarar vermesi önlenmelidir. Çocuklar bu dönemde bir yerlere tırmanma eğilimi göstermektedir. Özellikle balkona ve pencereye çıkmasını önleyecek çocuk kilitleri takılmalıdır. Yüksek yerlere ulaşabilecekleri tabure ve sandalyelere ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Koltuklar pencere kenarlarına yerleştirilmemelidir. Çocuğun kolayca pencere ulaşıp açması engellenmelidir.
Altında kalabileceği ağır yüklerden uzak tutulmalıdır. Çekip üzerine devirebileceği eşyaları evde kullanamaya özen gösterilmelidir.
Odalarını çocukların yaşam alanıdır. Odayı onun güvenliğini koruyacak şekilde dizayn edilmelidir.
Altında kalabileceği ağır yüklerden uzak tutulmalıdır. Çekip üzerine devirebileceği eşyaları evde kullanamaya özen gösterilmelidir. Odalarını çocukların yaşam alanıdır. Odayı onun güvenliğini koruyacak şekilde dizayn edilmelidir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >